Anlık Bildirim

Tek kart üzerinde çift 6800Ultra ! - Ne dersiniz ?

Daha 1 sene öncesine kadar bir kart üzerinde 16 adet piksel işlemcisi hayal denilebilecek seviyedeyken, bugün 6800GT ve ULTRA serisi ekran kartlarını SLI modda kullanınca 16+16 toplam tam olarak 32 adet piksel işlemcisine sahip grafik gücüne sahip bir sisteme sahip oluyorsunuz. Peki ya bu GPU' lardan iki tanesini tek bir karta koyarsanız? Daha önce Gigabyte iki adet GeForce 6600GT GPU' sunu tek kartta birleştirmişti. Ama gerek sistem belleğinin 128bit' te sınırlı kalması gerekse toplam 256Mb bellek bu kartın gereken performansı verebilmesini engellemişti. Bu sefer yine başka büyük bir firma olan Asus, az önce bahsettiğimiz olayı gerçekleştirmiş ve iki adet 6800ULTRA GPU' sunu tek kartta birleştirmiş. GPU' lar bellekler ile 256 bit arabirimle haberleşiyor ve toplam 512Mb lık GDDR3 bellek kullanılıyor.

Kart henüz prototip ve yapılan herhangi bir test yok. Bu yüzden performansı hakkında yorum yapmaktan başka bir şansımız yok. İlk aklımıza takılan sorun, tek kanal PCIe 16x' lik port, iki adet 6800ULTRA GPU' sunun veri trafiğini kaldırabilir mi? Burada fazla bir sorun olacağını zannetmiyoruz zira şu anda nForce SLI sistemlerde, her bir PEG (PCIe Grafik portu) slotuna 16/2 olarak 8X lik genişlik sunulyordu. 8x' e düşen PCIe bant genişliği tek başına çalışan 6800Ultra GPU' sunun veri trafiği için bir engel teşgil etmedğine göre, 2 adet 6800Ultra' yı 16X bant genişliğine sahip tek PEG slotunda kullanmamıza engel bir durum yok.

Peki ya çift 6800Ultra GPU' ya sahip ekran kartından 2 adet kullanıp bunları da SLI yapmak istersek? nVidia yaptığı açıklamada yeni nesil sürücülerinde 4 adet GPU ile SLI modunu aktif hale getireceklerini ve yine yaptığı başka bir açıklamada, yeni nesil nForce4 Pro SLI çipsetinin iki adet PEG portunu 16X + 16X şeklinde besleyebilecek güce sahip olduğunu söyledi. nVidia bu kadar açılamanın üstüne ek olarak, SLI sistemin çift GPU' lu PCB (baskı devre) ve toplam 4 adet GPU ile çalışmaya uygun olarak dizayn edildiğini de çok yakın ortaklarına açıklamış. Görünen o ki, nVidia telif hakkı tamamen kendisine ait olan ve Ati' nin AMR' sine göre oldukça erken standartlaştırdığı (ki AMR hala büyük bir muamma) SLI teknolojisinin nimetlerinden sonunda kadar faydalanmak istiyor.

Karta biraz dikkatli bakınca ilk gözümüze çarpan şey inanılmaz büyük boyutları. Bu boyutlara sahip bir kart eminiz ki bir çok kullanıcının kasasına sığmayacak durumda. Ayrıca, zaten eski teknolojisi sebebi ile oldukça ısınan 6800 serisi GPU' lardan iki tanesini aynı anda soğutmak oldukça zor olacaktır. Kart henüz prototip, son hali için nasıl bir soğutma çözüm düşünülür bekleyip göreceğiz. Ayrıca yine kartın üzerindeki çift güç girişinden anlayabileceğimiz gibi, yüksek güç ihtiyacı olacak. Tahminen en azından 400Watt gücündeki kaliteli bir PSU gerekecektir.

Ati' nin uzun zamandır adından söz edilen ve artık neredeyse efsaneleşen R520 GPU' sunun (tahminen 24 yada 32 piksel işlemcisine sahip olacak) çıkması yaklaşırken nVidia, R520 ile başa çıkabilmek için iki adet NV45' i tek kartta birleştirip 2005' in sonunda piyasaya sunacağı NV50 çıkana kadar bu şekilde idare etmeyi planlıyor olabilir. Tabi çift çekirdekli bir ekran kartının fiyatı ve yukarıda anlattığımız sıcaklık ve güç sorunlarını nasıl çözecekler buda ayrı bir konu. nVidia' nın 6800 GPU' larının fiyatını kırarak bu tarz ekran kartlarının fiyatlarını aşağı seviyelerde R520 ile baş edebilecek durumda tutabilir.

Asus yaptığı açıklamada bu kartın Ati' nin çıkmak üzere olan yeni GPU' su R510' dan kesinlikle daha hızlı olacağını söylüyor. Ama kartın tahmini fiyatı göz önüne alındığında ne kadar mantıklı bir seçenek olduğu düşündürücü. Ayrıca, ya Ati' nin R510' u da çift GPU' lu olarak üretilirse ne olacak ? O zaman tek kart üzerinden performans liderliği poziyonuna bir anda Ati geçebilir. Bekleyip göreceğiz. Bu arada Gigabyte ve MSI' ında çift 6800Ultra ve 6800Gt GPU' ya sahip ekran kartlarını üretmek üzere oldukları internette dolaşan dedikodular arasında.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim