Anlık Bildirim

Thermalright' ın 12cm lik tamamen aliminyum dev soğutucusu - XP-120

İşlemciler hızlandıkça artan ısı sorununu çözmek için firmalar sürekli buna paralel olarak soğutucuların boyutlarını büyüttüler. Hatta durum öyle boyutlara geldi ki, Zalman' ın 7700 modeli çoğu anakarta monte edilemedi. Isı dağılımının, ince kanatların sayısı ve boyutları arttırılarak geliştirilmesi bir yerden sonra yetersiz gelmeye başladı. Zaten oldukça büyük olan soğutucular daha fazla büyütülemezdi. Yeni çözümler arayan üretici firmalar heatpipe denen ısı borularını kullanmaya başladılar. Bu boruların mantığı, içersinde bulunan yoğunlaşma ve buharlaşma sıcaklık aralığı dar olan sıvı sayesinde ısı tabandan yapraklara hızlı bir şekilde sirkülasyon ile taşınıyor. ThermalRight ürünlerinde (SP-94 ve SP-97) bu teknolojiyi kullanmaya başlayan firmalardan biri. Tamamen bakırdan ürettilen ve bir hayli ağır olan soğutucular (500-600gr), anakartın taşıma kapasitesini oldukça zorluyorlardı. Fakat daha büyük boyutlara sahip soğutucu, daha çok yüzey alanı ve daha düşük sesli fanlar ile soğutulabilen soğutucu anlamına geldiği için, ThermalRight, boş durmadı ve tamamen aliminyumdan üretilmiş olan 12cm fan destekli XP-120' yi üretti.

12cm lik fanı taşımak için doğal olarak çok büyük boyutlara sahip olan XP-120 (110x125x63mm), tamamen aliminyumdan üretildiği için emsallerine göre (SP-97 585gr) oldukça hafif sayılabilecek ağırlıkta 370gr(fansız). Tabanı ve ısı boruları sıcaklığı daha iyi iletmesi için bakırdan yapılmış ve yüzeydeki pürüzlerden kaynaklanan temas sorunun önüne geçmek için nikel kaplanmış. Çok düzenli işlenen aliminyum yapraklara yakından bakıldığında kaliteli işçiliği daha iyi anlaşılıyor. 5 adet ısı borusu tabandan kanatlara bağlanarak taban ile yapraklar arasındaki ısı transferini hızlandırıyorlar. Normalde sessiz soğutma çözümlerinde uygulanan bu sistem, bu derece büyük bir soğutucuda kullanılınca ekstra görev görüyor ve soğutma performansına olumlu yönde katkı yapıyor.

AMD işlemcilerde soket 754/939/940, Intel işlemcilerde soket 478' i destekleyen XP-120 eğer anakartınızın yapısı uygunsa şu anda piyasadaki her işlemci için kullanılabiliyor. AMD K8 anakartlarda kullanmak için XP-120' nin kutusundan çıkan siyah braketi, anakartınızdaki ile değiştirmeniz gerekiyor. Bunun yanında paketten fan tutturma aparatı, kullanım klavuzu ve herhangi bir markası olmaya ısı macunu çıkıyor. XP-120 ile beraber, daha önceki ThermalRight ürünlerinde olduğu gibi herhangi bir fan gelmiyor. Fan seçeneği size bırakılmış. Montajı çok kolay olan soğutucu büyük yapısı ile işlemci çevresindeki komponentlere oldukça yaklaşıyor. Yani anakartınızın üzerinde işlemcinin çevresinde oldukça geniş bir boş alan olması gerekiyor. Bu sebeple eğer bu soğtucuyu almayı düşünüyorsanız anakartınıza uygun olup olmadığına bakmanızda fayda var.

Thermalright' ın 12cm lik tamamen aliminyum dev soğutucusu  -  XP-120

Performansına gelince, 12cm lik fan sayesinde düşük dönüş hızları ve ses seviyesinde bile oldukşa iyi sonuçlar veriyor XP-120. Çünkü kullanılan fanın çapı büyüdükçe hava üfleme oranı katlanarak artıyor. Kabaca örnek vermek gerekirse, 9cm bir fanın 12cm lik bir fan ile aynı hava akımını sağlayabilmesi için yaklaşık 1000 devir/dk daha hızlı dönmesi gerekiyor. Bu da doğal olarak son kullanıcıya ses olarak geri dönüyor. Zalman 700AlCu ile karşılaştırıldığında prescott çekirdekli bir Penitum4' ü bekleme durumunda yaklaşık olarak aynı sıkcalıkta tutarken, yükleme durumunda fark açılıyor ve XP-120, 4-5 derece daha soğuk kalmayı başarıyor. Üstelik sessiz ürünleri ile dikkat çeken Zalman' ın 7000AlCu soğutucusundan daha sessiz çalışan 12cm lik bir fan ile!

Sonuç olarak, kaliteli işçiliği, her türlü sokete uyumu, hafifliği, güzel dizaynı ve aşırı sessiz soğutmaya rağmen mükemmel performansı ile çok başarılı bir ürün. Tek sorun olan boyutu eğer sizin anakartınız için problem oluşturmuyorsa mutlaka düşünmeniz gereken bir seçenek. Sessiz bir soğutucu ile overclock yapabilmek keyifli olsa gerek. Yurt dışı satış fiyatı 50$ civarında olan XP-120, Türkiye' de DijitalCenter tarafından satılıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim