Hava soğutma ile peltier teknolojisinin ilk defa seri üretim olarak bu derece üst düzey bir üründe entegre edildiği Amanda, 14 cm yüksekliği ve 17 cm uzunluğu ile yine birçok kullanıcının kasasında montaj sorunu yaratacak gibi duruyor. Amanda' nın teknolojisini anlatmadan önce peltier' i biraz daha açmak gerekli. En kaba tabiriyle, 2 farklı metal plakanın arasına elektirik akımı verip, bir yüzü ısıtırken diğer yüzün soğuması esasına dayanıyor. Peltier' in bir yüzü eksi derecelere kadar giderken diğer yüzü aşırı ısınabiliyor. Bu sebeple bu ısı farkını stabil tutmak için ısınan tarafı da soğutmak gerekiyor. 4cm x 4cm boyutlarında peltier' e sahip olan Amanda, gücünü PSU' nun 12V hattından sağlıyor ve 5A civarında akım çekiyor. Bu da yaklaşık 6watt ekstra yük demek oluyor. Yani eski 3-35 Watt' lık bir güç kaynağına sahipseniz Amanda sizin için sıkıntı yaratabilir. Ortalama konfigürasyonda bir bilgisayara sahip olan kullanıcının, Amanda' yı sorunsuzca kullanabilmesi için güç kaynağının 12V hattının en az 22-25A çıkış sağlayabiliyor olması gerekiyor.
Nedir Amanda' yı ilginç yapan ? Peltier' in soğuk tarafı işlemci ile temas eden bakır bloğu soğuturken, ısınan tarafı da, ısı borularının heatsinkler ile yaptığı ısı transferi sayesinde soğutuluyor. 2 adet U şeklindeki ısı borusu peltier' in ısınan tarafını soğuturken, diğer 2 ısı borusu peltier' in soğuk tarafının temas ettiği bakır bloğu soğutuyor. Zaten peltier tarafından soğutulan bu bakır bloğun ısı boruları ile desteklenmesi ne kadar mantıklı, yada ısı borularının tamamını peltier'i soğutmak için kullanıp, peltier' in daha yüksek performans ile çalışması sağlanabilirmiydi gibi sorular geliyor akıllara. Fakat Titan' ın gerek tasarım gerek performans koşullarını göz önünde bulundurup en optiumu tercih ettiğini düşünüyoruz.
Isı borularının bağlandığı heatsink, 1 cm' den uzun boya sahip ve 2 adet 92mm' lik fan tarafından soğutuluyor. 15 devir/dk ile dönen bu fanlar için Titan herhangi bir koruyucu ızgara düşünmemiş. Açıkta dönen 2 fan 2dba' nın altında ses üretiyor ve sessiz denilebilecek seviyenin altında kalıyor. Soğutucu ile beraber peltier kontrol ünitesi pci kart geliyor. Bu kartın arkasındaki 3 led, durum hakkında size bilgi sunuyor. Turuncu led, peltier' in kullanıma hazır olduğunu söylerken, kırmızı led aşırı ısınma yada aşırı soğuma durumlarında uyarı anlamı taşıyor ve son olarak yeşil led peltier' in sorunsuzca devrede olduğunu söylüyor.
Gelelim Amanda' nın performansına. Bu kadar teknik detaydan sonra ortaya somut bişeyler koymak gerekirse, sonuç mükemmel denilecek seviyede. Titan gerçekten harika bir iş çıkarmış. Intel Pentium Extreme Edition 965 gibi Intel' in ısınması ile ünlü işlemcisini 22 derece oda sıcaklığında bekleme durmunda 31 derece ve yük altında 41 derecede tutarak parmak ısırtan sonuçlara imza atmış. Bu sonuçlar Intel' in stok soğutucusundan 2 ile 3 derece aşağıda değerler. Aynı şekilde yine Titan' ın başka bir hava soğutma çözümü olan Vanessa L type adlı soğutucuya da 1 ila 2 derece arasında farklar atmış.
Sonuç olarak Amanda için söylenebilecek 2 olumsuz şey var. Birincisi fanlar ile beraber herhangi bir ızgara gelmemesi, ki bu çok önemli bir sorun değil. İkinci ve asıl önemli olan olumsuzluk ise 6Watt' a yaklaşan güç ihtiyacı. Elektirik faturasına yansıması nasıl olur bilinmez ama peltier çalışma mantığı ile Amanda' nın sürekli maksimum gücü çekmeyeceği söylenebilir. Çünkü soğutucu peltiersiz kendi yapısı ile bile işlemci soğutabilecek kapasitede. Bu gibi durumlarda kontrol ünitesi peltier' in gücünü keserek yada 2.5A akım modlarına geçebiliyor.
Pentium Extreme Edition 965 işlemciyi bile yük altında 4 derece civarında tutabilen Amanda' yı yeni Conroe' lar ile beraber kullandığınız zaman sonuçlar çok daha enteresan olacaktır :). 1 dolar civarında bir fiyat ile satışa sunulması beklenen soğutucu birçok su soğutma setinden daha ucuz ve onlardan iyi performans veriyor. Testte kullanılan soğutucu Intel versiyonuydu fakat, AMD socket 754,939 ve 94 için olan versiyonu da bulunuyor. AM2 desteği henüz yok ama yeni versiyonunda AM2 desteğinin de ekleneceği belirtilmiş.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.