Anlık Bildirim

Toshiba' dan tak çıkarlı ekran

Taşınabilir bilgisayar denince akla ilk gelen firmalardan biri olan Toshiba Cebit fuarında sökülebilir ekrana sahip prototip bir dizüstü bilgisyarını tanıttı. 12.1" lik TFT LCD ekran, 1024x768 çözünürlüğe sahip ve sökülüp takılarak bilgisayar ile hiç bir fiziksel bağlantı olmaksızın 802.11b (Wi-Fi kablosuz ağ) ile haberleşebiliyor.

Prototip bilgisayarın adı Toshiba Dynabook SS SX. 0.7" kalınlığında ve 5Kg civarı bir ağırlığa sahip. Henüz gelişme aşamasında olan ekran, kendi bataryasını ve kablosuz iletişimini sağlayacak ekipmanı bünyesinde barındırdığı için hem hacim olarak iri hem de oldukça ağır. Zaten Toshiba yetkilileri, kısa vadede bu teknolojinin kullanılabilir duruma gelemeyeceğini açıkladılar. Ürünün şimdilik prototip halden kurtulması ve seri üretime geçmesini engelleyen en önemli etken bilgisayardan ayrı şekilde çalışmaya başladıktan sonraki batarya ömrü. Şu an için maksimum 1 saat çalışabiliyor. Toshiba AR-GE laboratuarından Hajime Yamaguchi, eğer kullanıcılar 2-3 saatlik batarya ömrünü kabul ederlerse bu teknolojinin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kullanıma hazır hale geleceğini söylüyor.

Toshiba' nın şimdilik bu ürünün geleceği ve pazarlaması hakkında henüz bir planı yok. Fakat biraz hayal gücümüzü kullanırsak, sökülebilir ekrana ek olarak kablosuz fare ve klavye ile, zaten taşınabilir portatif olan diz üstü bilgisayarlar daha da portatif olacaklar. Hatta belirli bir standart oturursa (ki muhtemelen oturacak çünkü Wi-Fi kullanılıyor), kullanıcılar birbirlerinin ekranlarını değişerek kullanabilecek olabilirler. Tabi bu sayede ekranı bozulan diz üstü bilgisayarın tamiri çok daha pratik ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Zaten Toshiba yetkilileri de 10-15" arasında değişen farklı boyutlarda ekranlar üretip diğer markalara satmayı ve bu alanda bir standart oluşturmayı düşündüklerini açıkladılar.

Bütün bunlara ek olarak akıllara, acaba görüntü kalitesi etkilenir mi (pek zannetmiyorum), yada ne kadar mesafeye kadar kullanışlı olabilecek gibi sorular geliyor. Zaten, her ne kadar geliştirilse de tepkime süresi yüksek olduğu için oyunlarda ve filimlerde sorun teşgil eden LCD teknolojisine, birde Wi-Fi bağlantının gecikme süresi eklenirse durum nasıl olur oda ayrı bir merak meselesi. Ucu çok açık ve etkili bir gelişme. Hep beraber bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim