Anlık Bildirim

Ucuz Centrino Celeron M sonunda geldi ve diğer atılımlar yolda (Via, Amd, Transmeta)

Intel notebook dünyasındaki rakipsiz galibiyetini pekinleştirmek üzere Celeron M'leri piyasaya sunmuş durumda. Bu işlemciler klasik müthiş enerji koruma, uyku, derin uyku modlarına sahipler. Ancak L2 yani ikincil dereceden ön bellekleri sadece 512 Kb ve hızları Pentium M'lere görede daha az. Tanıtım esnasında çıkan 0.13 micron mimariye sahip üç işlemci buluınmaktar ilerde bu yılın ikinci yarısında 0.09 micron daha hızlı ve daha fazla bellekli işlemcilerde olacak.

Bu tanıtılan üç işlemci şöyle normal voltajda 1.30GHz ve 1.20GHz bulunuyor, bu işlemcilerin chipset ve ram veriyolu ile birlikte toplam enerji harcama miktarları 24,5 Watt. Ayrıca tanıtılan 800 Mhz hızında düşük enerji tüketimi ile ön plana çıkan ve bu sayede daha hafif ve ince piller ile çalışabildiğinden en hafif en ince ve aynı zamanda ucuz maliyetli notebooklarda kullanılacak. Bu model ULV (Ultra düşük voltaj) olup sadece 7 Watt enerji tüketimi ile fansız bir mimariye sahip olacak. Yazıdaki sırasıyla fiyatları ise şöyle 134$, 107$ ve 161$.

Intel'in bu işlemcilerinin hızlarının Centrino Pentium M hızlarına (Max 1.6 Ghz) çok yakın olduğunu düşünebilirsiniz yada bu kadar ön bellek yeterde artar diyebilirsiniz ama Intel bu işlemcileri Pentium M'i öldürmek için piyasaya sürmedi. Bunuda şubat ayında 0.09 mikron'luk meşhur Dothan kod adlı çekirdeği piyasaya sürerek yapacak. Bu çekirdek 2 Mb ön belleğe ve 1.8 Ghz hızlara sahip olacak. Ayrıca daha bir çok optimize edilmiş özelliği ile aynı hızlarda eski çekirdekten daha hızlı ve daha az enerji harcayacak olacak.

Kısaca Intel gerçek notebook yani pil ömrünün önemli olduğu pazarda liderliğini pekiştirmiş durumda. Amd ise en büyük notebook sınıfında Athlon 64 işlemcisinin verimliliği ile Pentium 4 sınıfı ile çarpışmayı yeğlemiş kanımcada Pentium 4'ü rahatça alt edecek kapasiteye sahip. Bu düşük ebatlı notebooklarda ise Intel'in gerçek tek rakibi Transmeta firmasının 90nm (0.09 mikron) Efficeon işlemcileri. Bu işlemcilerde tahminen sadece ULV yani aşırı düşük voltajlı modeller ile anca rekabet edecek düzeyde.

Via'nın devamlı değişen isimli işlemci ve platformlarından son modeli Antaur şimdiye kadar aralarında en güzel grafikli logoya sahip. Firma 2004'te artık mobil işlemci pazarına çok daha önem verecek, bu yöndeki ilk adımlarıda IBM'e 0.09 mikron'luk işlemci siparişi oldu. IBM fabrikalarında Via mühendislerince tasarlanan işlemci 2 Ghz hızlarına kadar çıkabilecek ve düşük enerji harcaması, düşük fiyat politikası ile bir ihtimal bir yerlere gelebilir. İşin ilginç tarafı Via artık aynı anda bir grafik işlemcisi üreticisi olduğundan da Delta Chrome ile birleştirirse yine başarıya imza atabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim