Anlık Bildirim

Via'dan dar alanda kısa paslaşmalar: Daha güçlü mini-ITX Epia EX

Daha önceki haberlerimizde, Via'nın küçük, az enerji harcayan ve uygun maliyetli Epia Mini ITX sistemlerindan bahsetmiştik. 170mm x 170mm boyutlarında olan ve VIA'nın fansız ısı emiciler (heatsink) ile soğutulan x86 uyumlu işlemcileri ve grafik yongalarını kullanan Mini ITX sistemler, donanım dünyasındaki gelişmelere parlel olarak daha güçlü ve hızlı bir hale geldiler. Bu alanda hala pek bir rakibi bulunmayan Via, duyurusunu yeni yaptığı, ilk defa 2004 yılında gün yüzüne çıkarılan mini ITX sistemlerin çok daha gelişmiş versiyonları olan EPIA EX serisi sistemleri ile yeniden gündemde.

Via'nın yeni EPIA EX serisi gücünü firmanın yeni nesil yonga seti CX700M2'den alıyor. Nvidia'nın ve Ati'nin entegre grafik çekirdeği barındıran güncel yonga setlerinde olduğu gibi tek çip olarak tasarlanan yonga seti, yine sistem üzerinde bulunan Via'nın C7 işlemcileri ile paralel olarak çalışmakta. Via'nın yeni yonga setinin güç verdiği yeni mini-ITX yapı, kullanıcılara sunduğu ortalama 13.6 watt'lık operasyonel güç tüketimi ile de hayli iddialı. Zaten Via'nın mini-ITX sistemlerinin en iddialı oldukları noktada düşük güç tüketimleri. Firmanın yeni sisteminde kullandığı CX700M2 yonga seti üzeinde sistemin grafik ihtiyacını beslemek üzere konuşlandırılmış yine Via'ya ait UniChrome Pro II grafik çekirdeği bulunuyor. 720p ve 1080i çözünürlüklerinde HDTV desteği de bulunan grafik çekirdeği, donanımsal MPEG-2/4 ve WMV9 formatlarını hızlandırma desteğine de sahip. Bu noktada belirtelim, grafik çekrideğinin maalesef H.264 ve VC-1 için donanımsal hızlandırma yeteneği bulunmuyor. Ama zaten grafik çekirdeğinin kendi teknik spesifikasyonu bir yana böyle komplike bir sistemde yer alacak herhangi bir grafik çözümünden de en azından günümüzde çok bol fonksiyon yada yüksek performans beklemek biraz hayalcilik olur gibi. Fakat sisteme yer alan entegre grafik çözümünün, sistemin ihtiyaç duyduğu grafik ihtiyacını karşıladığının belirtildiğini de ifade edelim.

EPIA-EX serisinde Via, kullanıcılara çok sayıda video çıkış alternatifi de sunmakta. Bunlar arasında özellikle ilk dikkati çekenler, komposit, S-Video, komponent ve DVI çıkışları oluyor. Bunlara ek olarak Via sistemde yer alan video çıkış yeteneklerini daha kaliteli hale getirmek için LVDS header'ı kullanmayı da ihmal etmemiş. Video özelliklerine nazaran EPIA-EX serisinin ses yetenekleri daha kısıtlı. Sistem üzerinde yine Via'nın bir çözümü olan, yüksek tanımlı ve 8 kanal ses desteği veren Vinyl VT1708 ses yongası bulunmakta. Buna paralel olarakta sistem üzerinde koaksiyel ve optik S/PDIF ses çıkışları yer almakta. Tüm bu özelliklerin dışında, Via'nın yeni ve geliştirilmiş mini-ITX sistemi olan EPIA-EX serisinde 1393a, iki adet SATA 3.0Gbps portu ve 10/100Mbps ethernet desteği de bulunuyor. Ayrıca ethernet desteği konusunda Via kullanıcılara gigabit ethernet opsiyonu sunmayı da ihmal etmemiş.

Via'dan dar alanda kısa paslaşmalar: Daha güçlü mini-ITX Epia EX

Via EPIA-EX serisi sistemler kullanıcılara biri 1GHz'de bir diğeri ise 1.5GHz'de çalışan iki farklı işlemci alternatifi ile sunulacak. Bu iki işlemciyi aradaki saat hızından da öte birbirinden ayıran en önemli fark sahip oldukları soğutma çözümleri oluyor. Zira Via, 1GHz'lik modelde pasif soğutma kullanırken 1.5GHz'lik modelde ise aktif soğutma kullanmayı tercih etmiş. Soğutma önemli çünkü bu tip sistem alternatiflerinin HTPC sistemler ile birlikte oturma odalarımıza gireceğini dikkate aldığımızda sessizlik gerçekten ön plana çıkıyor. Bunun dışında Via'nın yeni EPIA-EX sistemlerinin fiyat bilgileri ve piyasaya ne zaman girecekleri konusunda henüz açıklanmış net bir bilgi bulunmuyor ama önümüzdeki günlerde Las Vegas'da yapılacak olan CES'de (Consumer Electronics Show - Tüketici Elektroniği Fuarı) sistemlerin anons edilmesi bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim