Anlık Bildirim

Vista'ya İlk Servis Paketi Yolda, Windows Vienna 2009'da

Microsoft CEO'su Steve Ballmer'ın açıklamasına göre Vista'nın geldiği yerden gelecek daha çok şey var. Zaten bunu ilk servis paketinin 2007 sonunda gelecek olmasıyla daha fazla yeniliğin bizleri beklemesinden anlayabiliyoruz. Bunun yanında varolan eksikler ve duyumlar, Vista'yı çokta uzak olmayan bir sürede yeni bir işletim sistemi takip edebilir şüphesini akıllara getiriyor. Analizlere ve yetkili ağızdan (Microsoft Yetkilisi Ben Fathi) alınan bilgiye göre, 2009 yılının sonunda Vista'nın devamı niteliğindeki "Vienna" gün yüzüne çıkacak. Bu konuda konuşmanın henüz erken olduğu ancak önümüzdeki aylarda daha fazla bilginin elde edilebileceği belirtilmiş.

Microsoft Yetkilisi Ben Fathi'e göre Vista üzerinde yoğunlaşmaları gerektiği dönemde XP Servis Paket 2'yi hazırladıklarından, aslında Vista'da tüm istediklerini gerçekleştiremediklerini, ayrıca bunun tek bir sürümde yapılmasının da mümkün olamayacağını belirtmiş. Zaten Vista'daki bu eksiklikler kendini : WinFS dosya sistemi, native HD-DVD (disk tanınıyor ancak dahili kod çözücü yok), ve IEEE-1394b (Firewire-B), gelişmiş ses tanıma ve PC-to-PC eşleştirmesi yoksunluğu ile göstermiş oldu. (Mac OS X ve Linux'un 1394b desteği var) (PC-to-PC sync; P2P teknolojisi kullanan ve farklı bilgisayardaki dosyaları aynı güncellikte tutan sistem - senkronluk sağlayan. Bu dosyalar farklı bilgisayarlardaki klasörlerde: dokümanlar, müzikler veya videolar içinde olabilir.)

Saydığımız eksikliklerden bir kısmının giderilmesinin ve tespit edilecek güvenlik açıklarının yamanmasının, Vista'nın ilk servis paketiyle gerçekleşmesi bekleniyor. Bu paket için kod adı olarak "Fiji" ismi geçiyor. Ancak bunların içerisinden, gerçek anlamda WinFS dosya sistemi "Vienna" ile bekleniyor.

Fiji ile beklenen yenilikler:

- .NET 3.5 veya 4.0
- Güncellenmiş ve daha kullanışlı arayüz ile yanbar
- NTFS üzerine uygulanan WinFS dosya sistemi
- Windows Live ile daha sıkı bütünleşme
- HD-DVD için native destek (Vista HD-DVD diskleri tanıyor ancak oynatımı için harici kod çözücü gerektiriyor)
- Gelişmiş ses tanıma
- Yeni temalar, ikonlar, oyunlar

2009'da yeni işletim sistemini destekleyen bir görüşte, Microsoft'un XP ile Vista arasında geçen 5 yıl gibi bir bekleme süresini bir daha tekrarlamak istememesi olarak gösteriliyor. XP SP2'nin çıkışı üzerinden 2.5 yıl geçmesi Vista'nın gelmesi için yeterli oldu. Yeni görüşler Vista'nın da 2-2.5 yıl içinde ömrünü dolduracağı şeklinde. Windows Vista'nın son dakika değişikliklerinden yeni WinFS dosya sisteminin çıkartılması, bir sonraki işletim sistemi için kullanılacağını işaret ediyor, büyük ihtimalle Vienna için. Bunun yanında IEEE-1394b (Firewire-B) desteğinin de Fiji ile gelmezse, yeni nesil işletim sistemi ile mutlaka gelmesi bekleniyor. Ayrıca Vienna ile yeni grafiksel arayüze geçilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim