Anlık Bildirim

Enerji etiketleri neden değişti? Yeni enerji etiketleri hakkında bilmeniz gerekenler

Geçtiğimiz aylarda bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların enerji etiketi yönetmeliği değişmişti. Peki yeni enerji etiketleriyle neler değişti? İşte yeni enerji verimliliği sınıflarının anlamları:

Beyaz eşyalarda karşımıza çıkan enerji etiketleri 20 yıldan fazla bir süredir hayatımızda. Enerji sınıfı derecelendirmesi üreticileri daha enerji tasarruflu teknolojileri kullanarak inovasyona yönelmeleri konusunda teşvik ederken aynı zamanda tüketicileri satın almayı düşündükleri cihazların enerji tüketim miktarı hakkında bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Yeni enerji etiketleri ve anlamları Tam Boyutta Gör

Avrupa Birliği tarafından güncellenen enerji etiketi yönetmeliği sebebiyle 2021 yılı Mart ayı itibarı ile yeni enerji etiketlerine geçiş yapıldı. Bu kapsamda daha önce kullanılan A+++ ile D arasındaki sınıflandırma kademeli olarak terk edilerek mağazalarda ve çevrim içi platformlarda A’dan G’ye kadar harfler kullanılmaya başlandı. Böylece enerji verimliliğini ortaya koyan etiketler daha anlaşılır bir hale geldi.

Yeni enerji sınıflarından etkilenen ürünler:

  • Buzdolapları
  • Derin Dondurucular
  • Bulaşık Makineleri
  • Çamaşır Makineleri
  • Kurutmalı Çamaşır Makineleri
  • Televizyonlar, Ekranlar

Yeni enerji etiketleri ne gibi farklılıklar getiriyor?

Yeni enerji etiketleri Tam Boyutta Gör

Yeni enerji etketlerinde ölçeklendirme G (En verimsiz) ve A (En verimli) arasında değişiyor. Türkiye de Avrupa ile aynı zamanda yeni enerji sınıflandırma sistemine geçti. Yukarıda listelenen ürünler yeni enerji etiketleri ile teşhir ediliyor. Etiketlerde ayrıca QR kodlar da var. Böylece tüketiciler QR kodunu okutarak satın almayı düşündükleri ürünlerle ilgili çok daha fazla bilgiye kolayca ulaşabiliyorlar.

Enerji verimliliği etiketlerinde sadece harf değil, hesaplama yöntemi de değişti. Yeni enerji etiketlerinde artık bulaşık, çamaşır ve kurutmalı çamaşır makinelerinin yıllık enerji tüketim bilgileri yer almıyor. Bunun yerine 100 döngüde tükettiği enerji değerleri gösteriliyor. Televizyonlarda ise 1000 saatteki enerji tüketimi dikkate alınıyor. Tüm bunlara ek olarak yeni etiketlerde ses seviyesi sınıflandırması da mevcut. Sınıflandırma A (En sessiz) ile D arasında değişiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
40729 kez okundu.
23 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Beyaz Eşya, enerji etiketleri ve Ev Elektroniği
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim