Anlık Bildirim

Yeni nesil GPU'lar yolda!

Internette dolaşan bilgilere göre ATI ve nVidia 2004 yılının ilk çeyreğinde uzun bir zamandır beklenen 6. nesil grafik kartlarını piyasaya sunmayı planlıyorlar.

ATI'nin R420 kod adlı yeni GPU'su tamı tamına 160 milyon transistör barındıracak ve TSMC ( Taiwan Semiconductor Manufacturing Company ) tarafından 0,13 mikron teknolojisi ile üretilecek. R420, AGP8X arabirimini kullanacak ve ATI'nin birkaç yıl önce Micron ile gelirtirmeye başladığı GDDR3 kod adlı grafik işlemcileri için tasarlanmış, düşük erişim süreli RAM'lerden kullanacak. 256bit hafıza veriyolu genişliği ve 256MB RAM, en üst seviye kartlarda standart olacak. ATI'den gelen söylentilere göre R420, Radeon 9800XT'den 2 kat daha yüksek performans verecekmiş. Ne kadar doğrudur bilemiyoruz ama bu tahmin çok iddialı. ATI'nin yeni nesil kartlara vereceği isim ise henüz belli değil.

nVidia tarafında da işler kızışmaya başladı. nVidia, nv3X serisi kartlar ile özellikle üst segmende ATI'nin oldukça gerisine düştü. Direct X 9'un kaynak kodundan farklı olarak tasarlanmış Pixel ve Vertex Shader 2.0 ünitesiyle gerçek DX9 ortamında Radeon serisi kartlara göre çok düşük performans veren nv3x'in yerine geçecek olan nv4x serisi GPU'lar, nVidia için çok önemli. nv40 hakkında fazlaca bilgi olmamasına karşın AGP8X arabirimine ve 256bit hafıza veriyolu genişliğine sahip olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Her iki firma da yeni nesil arabirim olan PCI-Express 16x'e destek verecek olan kartlarını 2004'ün 2. veya 3. çeyreğinde sunmayı planlıyor. Kod adları ise şimdiden belli: R423 ve nv45.

ATI, yeni nesil orta ve düşük segmen kartlarında yeni mimarisi R4xx'i kullanmayacak. Bunun yerine oldukça olgun olan ve son derece baraşılı bir mimariye sahip olan - ArtX'e teşekkürler - R3xx'in geliştririlmiş versiyonlarını kullanacak. RV380 ve RV370 kartlar ile orta ve alt segmende yarışacak olan ATI'nin karşısına nVidia, yeni nesil mimarisini kullanarak hazırladığı nv41 ve nv42 ile çıkacak. Tüm kartlar 0,13 mikron ile üretilecek, ancak ATI'nin RV370 kod adlı kartında yeni geliştirmekte olduğu 0,11 mikron teknolojisini kullanabileceği yönünde söylentiler dolaşmakta...

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim