Anlık Bildirim
Sıradaki Video

16 çekirdekli AMD Ryzen geliyor: Özel video

AMD'nin büyük ses getiren yeni nesil Ryzen işlemci ailesine 16 çekirdekli modeller geliyor. Çok çekirdek performansında rakipsiz olacak canavar işlemcilerin ilk detayları.
AMD'nin büyük ses getiren Ryzen işlemci ailesi, çok yakında daha iddialı modellerle güç kazanıcak.. Piyasaya çıkan Ryzen 7 serisi işlemciler, özellikle çok çekirdek performansının öne çıktığı kimi kullanım senaryolarında Intel'deki rakiplerine karşı daha yüksek değer sunarken, oyunlarda ise söz konusu Full HD çözünürlük olduğunda, rakibinin gerisinde kalıyor.

Aslına bakılırsa bu beklenilen bir sonuçtu ve AMD tarafında herhangi bir hayalkırıklığı yaratmadı. Çünkü Ryzen ailesinin merkezindeki yeni nesil, gelişmiş modülerlik sunan mikroişlemci mimarisininin babası Jim Keller, Intel tarafında Haswell mimarisini hedef almış, ancak hem mimari hem de GlobalFoundries'in Samsung destekli 14nm üretim geometrisindeki yüksek verimlilik ile IPC dediğimiz döngü başına komut başarımını veya daha anlaşılır bir ifade ile tek çekirdek performansını Intel'de Broadwell ve Ivy Brigde arasına konumlandırmayı başarmıştı.

Şu an piyasada olan Ryzen 7 serisine çok yakında Ryzen 5, yaz döneminde ise Ryzen 3 serisi, fiyatı daha uygun modeller eklenecek. Ancak AMD'nin bir sürprizi daha olacak ve 16 çekirdek/32 izlek desteği sunan heyecan verici canavar işlemciler de ürün gamına eklenecek. Aslına bakılırsa bir süredir dedikodu seviyesinde konuşulan bu işlemcileri, şirkete yakın kaynaklara doğrultmayı başardım ve önemli bilgiler elde ettim. Şimdi isterseniz canavar işlemcileri yakından tanıyalım.

AMD'nin 16 çekirdek, 32 izlek desteği sunan yeni işlemcileri, Threadripper kod adını taşıyor yani biz ona izlek sökücü veya jack the ripper'dan ilham alarak karındeşen ryzen da diyebiliriz. Aslına bakılırsa burada AMD'nin modüler mimari tasarımı büyük öneme sahip. Sunucular  için 32 çekirdekli Naples işlemci ailesini geliştiren AMD, son kullanıcılar için hazırladığı 16 çekirdekli Ryzen işlemcilerini MCM yani Multi Chip Module yani 8 çekirdekli iki işlemci zarını aynı modülde bir araya getirerek geliştirdi. Aynı tasarım metodolojisini geride bıraktığımız yıllarda örneğin Intel'in Core 2 Quad ve Haswell H serisi işlemcilerinde de görmüştük.

Açıkçası 16 çekirdek ve 32 izlek, masaüstü sınıfı işlemcide daha önce gördüğümüz bir seviye değil. Dolayısıyla çok çekirdek desteğinin etkin olduğu hemen her alanda bu işlemcilerin rakipsiz bir başarım sunması beklenebilir zira Intel'in hali hazırdaki en güçlü işlemcisi olan 1700 dolar fiyatlı Core i7-6950X ki  10 çekirdekli tasarıma sahip örneğin. Dolayısıyla yeni işlemci ailesiyle AMD, rakibine çok ciddi bir fark atmış olacak, söz konusu çok çekirdek olduğu zaman. Tek çekirdekte ise geriden gelecektir.

Yeni işlemciler mevcut Ryzen modellerinden farklı olarak dört kanal bellek kontrolcüsüyle gelecek ve özellikle yüksek bellek kapasitesine ihtiyaç duyan kimi alanlarda Intel'in Extreme Edition serisi işlemcilerine daha güçlü karşılık verecek. Teknik olarak diğer Ryzen modelleriyle aynı mimari tasarıma sahip olan modeller, Naples sunucu işlemcileriyle benzer şekilde SP3 LGA profilinde olması dolayısıyla Intel'de olduğu gibi işlemci pinlerinin anakart üzerinde olmasını bekleyebiliyoruz. Bununla birlikte ister istemez çipset ve anakart tarafı da değişecek ve henüz resmi olarak doğrulatamadığım ama spekülasyonu X399 ismiyle yapılan yeni bir platform gelecek dolayısıyla örneğin Ryzen 1800X'i bu anakart ile kullanmayacak veya 16 çekirdekli işlemciyi herhangi bir X370 anakarta takamayacağı.

Peki kaç farklı model göreceğiz ? Elde ettiğim bilgilere göre en azından ilk etapta biri 140 Watt TDP'li, diğeri ise 180 Watt TDP'li iki işlemci olacak. Bu işlemciler mevcut Ryzen'lardan farklı olarak B1 değil B2 revizyon çekirdek tasarımına sahip olacak. Performans artışı beklemediğim yeni revizyonda, tasarımın daha rafine olmasını, tüketiciye yansıması olmayan errata isimli minik kusurların giderilmesini öngörebiliriz arkadaşlar. Aynı zamanda bu işlemcilerde, Ryzen'ın en çok eleştirilen eksiklerinden olan 24 PCIe hattı tam 64 hatta çıkıyor ve çoklu ekran kartı kurulumunda en yüksek verimlilikte üç kartı çalıştırmak mümkün kılınıyor. 32MB Seviye 3 bellek kapasitesine sahip olacak yeni işlemcilerden üst modelin 180 Watt'lık TDP değeri, Core i7-6950X'den %28 daha yüksek olmakla birlikte %60 daha fazla çekirdek, %28 daha fazla Seviye 3 bellek ve %60 daha fazla PCIe hat sayısı sunuyor. Bunlar gerçekten muazaam değerler.

Tahmin ediyorum en çok merak ettiğiniz konu, saat hızı ve performans seviyesi. Hemen bilgi vereyim, mühendislik örnekleri 3.3GHz/3.4GHz baz ve 3.7GHz turbo secivyesinde çalışan üst modelin tamamlanmış B2 revizyonu için 3.6GHz baz ve 4GHz Turbo hızından bahsedebilirim, bu şu demek oluyor saat hızında Ryzen 1800X ile aynı olacak.Hatta standart olarak 3GHz'de çalışan ve Turbo ile 3.5GHz'e çıkan hatta Turbo Boost 3.0 aktif edilirse 4GHz'e çıkabilen Core i7-6950X ile frekans seviyesinde de rekabet edecek. Performansa ilişkin benimle paylaşılan detay şu şekilde, Intel'in Core i7-6950X işlemcisi, CineBench R15 testinde 1900 çokluizlek puanı alırken, AMD'nin 16 çekirdekli işlemcisi mevcut örneği ile 2500 puan almayı başarıyor. Ufak bir kıyaslama yapmam gerekirse, AMD Ryzen 1800X, sıvı azotla 5364MHz'e çıktığında Cinebebench R15'de dünya rekoru kırarak 2454 puan almıştı.  Bu açıdan bakıldığında AMD'nin yeni işlemcisi biraz da hız aşırtma ile 3000 puan sınırına gelecek gibi görünüyor. Gerçekten müthiş değerler bunlar.

Kimilerinizin aklına, madem iki zar tek bir yongada bir araya geliyor haberleşmede sıkıntı olabilir mi sorusu gelebilir doğal olarak. Ancak AMD tarafından geliştirilen iç bağlantı teknolojisi saniyede 100Gigabyte veri transferi gerçekleştirirken, bağlantıdaki erişim süresi de 500 nanosaniyenin ciddi şekilde altına çekilmiş durumda. Dolayısıyla bu konuda herhangi bir performans handikapı söz konusu olamaz. Ancak günün sonunda çok çipli modül tasarımının kendi içerisinde karmaşık bir topolojiye sahip ki bu da üretim aşamasında daha hassas davranılmasını gerektiriyor.

Elime ulaşan bilgilere göre 16 çekirdek ve 32 izlek destekli Threadripper Ryzen işlemcilerin lansmanı Computex Fuarı esnasında yapılacak ve takip eden süreçte muhtemelen Haziran sonu veya Temmuz ayında satışa sunulacak. Tabi ki erken aşama bilgilerden bahsettiğim için AMD'nin lansman tarihi ve satış takviminde haber vermeksizin değişiklik yapma hakkına sahip olduğunu da hatırlatmak isterim. Fiyat konusu ise şimdilik belirsiz, AMD'nin üzerinde çalıştığı farklı senaryolar olduğunu biliyorum ama 16 çekirdekli en güçlü işlemci, Ryzen 1800X'in iki katından biraz daha pahalı olacaktır muhtmelen yani 1000 doların biraz üzerinde bir fiyat görebiliriz. 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim