İşlemci devi Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip kod adı Penryn olan işlemcilerinin bazı detay ve teknik özelliklerinden sonra dikkate alınabilecek ilk test sonuçları da gün yüzüne çıktı. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız haberlerimizde Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerine yönelik olarak NDA* yasağının 15 Temmuz'dan itibaren kalkacağını belirtmiştik ki dediğimiz gibi oldu ve Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren başlayan 45nm işlemcilerine yönelik yoğun haber bombardımanının ardından ilk test sonuçları da ortaya çıktı. Gelin şimdi genel olarak 45nm Peryn işlemcilerinin detaylarına bir kez daha bakalım ve test sonuçlarını birlikte değerlendirelim.
65nm üretim teknolojisine rakibi AMD'den önce geçen Intel aynı başarıyı 45nm üretim teknolojisine geçişte de gösteriyor. Bunda özellikle firmanın finansal yapısının ve üretim kapasitesinin rakibi AMD'ye göre çok daha olumlu ve geniş olmasının katkısı çok büyük. Bu arada Intel'in 45nm üretim teknolojisinin detaylarına geçmeden önemli bir noktanın da altını çizmekte fayda var. Yeni bir üretim teknolojisine geçiş kullanıcılara daha uygun fiyata daha az ısınan ve genellikle daha performanslı işlemcilere sahip olma imkanı sunarken üretici tarafındaysa özellikle düşen maliyetler firmalara önemli avantajlar sağlamakta. Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri firmanın "tik-tak" felsefesi doğrultusunda mimari olarak yapısal anlamda çok büyük bir değişiklik içermiyor. Bilindiği gibi Tik-Tak felsefesine göre, Intel önce mevcut bir mimari ile yeni bir üretim teknolojisine geçiyor hemen ardından da aynı üretim tekniği çerçevesinde yeni mimarisini kullanıma sokuyor. Tüm bu çerçevede Intel'in 45nm işlemcileri şu an kullanılmakta olan Core mimarisini esas alırken tabi yeni üretim teknolojisine uygun değişiklikler ve performans arttırıcı iyileştirmeler de içermekteler. Özellikle firmanın mimariye dahil ettiği ve SSE4 olarak tanımlanan 47 adet yeni komut seti hayli dikkat çekecek gibi görünüyor.
Intel, her zaman olduğu gibi masaüstü işlemcilerinin yanı sıra sunucu ve mobil işlemcilerini de vakit kaybetmeden 2008 yılına dönük olarak 45nm üretim sürecine dahil edecek. Biz şimdilik detayları ve test sonuçlarının ortaya çıkması nedeniyle masaüstü işlemcilere yoğunlaşacağız ama firmanın 45nm mobil ve sunucu işlemcilerine yönelik olarak ta yazı ve haberlerimiz olacak. İşlemci devi Intel'in 45nm ürün gamı şu an olduğu gibi çift ve dört çekirdekli işlemcilerden oluşuyor. İşlemcilerin gelişim sürecine yönelik olarak Intel, çift çekirdekli 45nm işlemcilerini Wolfdale, dört çekirdekli işlemcilerini Yorkfield kod adı ile tanımladı. Intel'in yeni işlemcileri özellikle artan bellek miktarları ile dikkat çekiyor. Gelişen üretim teknolojisinin de etkisi ile Intel, çift çekirdekli işlemcilerinde seviye 2 bellek miktarını 6MB'a, dört çekirdekli işlemcilerinde ise 12MB'a kadar çıkarıyor. Tabi firmanın yaklaşık 2 hafta önce pazara sunduğu "Conroe Refresh" olarak bilinen Core 2 E6x50 modellerine paralel olarak 45nm işlemciler de 1333MHz FSB desteğine sahip olacaklar. SSE4 komut setini bir kenara bırakırsak mimari üzerinde yapılan bazı değişiklikler ve artan bellek miktarı aynı saat hızında 45nm işlemcilerin 65nm üretim teknolojisine sahip mevcut Core 2 E6x50 serisi işlemcilerle kıyaslandığında uygulamasına göre değişmek ile birlikte ortalama %5 ile %15 daha performanslı olacak gibi görünüyor.
45nm üretim teknolojisinin bellek miktarının artmasına olan önemli katkısının yanı sıra güç tüketimi ve termal konularda sağladığı ciddi avantaj da gözlerden kaçar gibi değil. Zira daha önce de haberlerimizde belirttiğimiz üzere Intel, 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcileri ile birlikte TDP konusunda elde ettiği avantaja paralel olarak "MHz" yarışını da yeniden başlatacak gibi görünüyor. Hatta gelen ilk bilgiler çerçevesinde Intel'in çift çekirdekli 45nm işlemciler de 4GHz'i, dört çekirdekli 45nm işlemcilerde de 3.66GHz'i görmeyi hedeflediği vurgulanıyor. Seri üretimde elde edilecek saat hızı avantajının yanı sıra düşük güç tüketimi, ve yüksek saat hızında daha az ısınma gibi önemli avantajlar overclock meraklılarının da ellerini güçlendirecek gibi gözüküyor. Tabi işlemcilerin hız aşırtmaya olan yatkınlığını ancak Intel resmi lansmanı yaptıktan ve işlemcileri pazara sunduktan sonra görebileceğiz. Termal konulardan da hazır bahsetmişken bir karşılaştırma yapmak gerekirse Intel'in yaklaşık 3 hafta önce piyasaya sürdüğü 2.33GHz'de çalışan ve 1333MHz fsb'ye sahip Core 2 Duo E6550 modeli bekleme anında 61 watt güç çekip yaklaşık 41C'de çalışırken aynı saat hızına ve fsb değerine sahip olan ve 6MB L2 vellek ile gelen 45nm Wolfdale işlemcisi ise aynı şartlar altında 41 watt güç çekip 31C'de çalışmakta. Yük altında olan durumu incelediğimizde ise Core 2 Duo E6550 modelinin sahip olduğu 83W/49C'lik değerlerin aksine 45nm Wolfdale işlemcisinin ortaya koyduğu 59W/37C'lik değerler gerçekten dikkat çekici.
Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip ilk jenerasyon işlemcileri ile birlikte attığı belkide en önemli adım yeni SSE4 komut setleri olacak. Zira mimariye eklenen 47 adet yeni komut seti özellikle destek veren çoklu ortam uygulamalarında ciddi performans artışı sağlayacak gibi gözüküyor. Özellikle video hızlandırma için eklenen 14 yeni komut seti ilgili uygulamalarda farkını ortaya koymayı başarıyor. Yeni komut setleri video uygulamaların yanında grafik işleme, video arama, oyun ve fizik uygulamalarında da önemli avantaj sağlayacağı ifade ediliyor. SSE4 komut setlerine ek olarak Intel, Wide Dynamic Execution, Advanced Smart Cache, Advanced Digital Media Boost ve Intelligent Power Capability gibi Conroe ve Merom serisi işlemcilerinde de kullanılan bazı temel tekonolojilerinin geliştirilmiş versiyonlarına 45nm işlemcilerinde yer veriyor. Bu gelişmelerin yanı sıra özellikle sunucu sistemleri ilgilendiren VT yada daha bilinen adıyla sanallaştırma teknolojisinde de Intel ciddi bir iyileştirme yapmış gibi. Zira gelen bilgilere göre, sanal makinaya geçişte var olan zamanlamaların da %25 ile 75% arasında iyileştirildiği belirtilmekte.
Bazı temel açıklamalardan sonra Intel'in 45nm üretim teknolojisine sahip mühendislik örneği çift çekirdekli Wolfdale işlemcisinin testlerde neler yaptığına gelin hep birlikte bakalım. HKEPC'nin yaptığı testlere geçmeden önce test sisteminden de bir miktar bahsetmekte fayda var. İşte kullanılan test sistemi,
- Intel Core 2 Duo E6550 (2.33GHz/4MB L2/1333MHz FSB)
- Intel Wolfdate ES Sample (2.33GHz/6MB L2/1333MHz FSB)
- Evercool Euffalo HPFI-10025 Cooler
- Gigabyte GA-P35T-DQ6 (P35 + ICH9R + DDR3)
- Gigabyte GA-G33-DS3R (G33 + ICH9R)
- ADATA DDR3-1066 CL 6-6-6-18 1GB x 2
- MSI GeForce 8800Ultra
- Gigabyte ODIT 800W Power Supply
- Maxtor DiamondMax 10 160GB 7200rpm SATA II
- Windows Vista Ultimate 32Bit Edition
HKEPC'nin yaptığı testlerde başta CineBench 9.5, ScienceMark 2.0, DivX 6.6 Alpha, Far Cry ve Half Life 2 olmak üzere oek çok uygulama ve oyun kullanılmış. Genel olarak test sonuçlarına bakıldığında farkın en az olduğu noktada bile Wolfdale işlemcisi messafeyi ortalama %5 korurken uygulamaya göre değişmek ile birlikte fark yaklaşık %20'yi bulabiliyor. Zira CineBench 9.5 uygulaması ile yapılan testlerde fark %19'a kadar ulaşmış durumda. Keza oyunlarda da fark 45nm Wolfdale işlemcisinden yana. Yapılan test sonuçlarına göre, özellikle Half Life 2 de elde edilen %31'lik fark oldukça etkileyici. Çoklu ortam uygulamarına geldiğimizde ise SSE4 komut setleri farkını ciddi şekilde ortaya koyuyor. Divx'in SSE4 destekli 6.6 Alpha versiyonu ile yapılan testlerde elde edilen %116'lik fark Intel'in SSE4 ile vurguladığı performans farkını doğrulayan önemli bir sinyal olarak hayli dikkat çekici.
Intel'in 45nm Wolfdale işlemcilerinin detaylı test sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Intel 45nm üretim teknolojisine sahip çift ve dört çekirdekli işlemcilerini yılın son çeyreğine yönelik olarak hazırlamakta. Özellikle yeni nesil 3 serisi yonga seti kullanan anakart sahipleri ve Nvidia'nın nForce 600i serisi yonga setinden güç alan anakart kullanıcıları 45nm desteği konusunda pek sıkıntı çekmeyecek gibi gözüküyor. Aynı saat hızında Intel'in 65nm Core 2 işlemcilerinden daha iyi olacakları ifade edilen AMD'nin Barcelona ve Phenom işlemcilerinin rakip Intel'in Penryn atağı karşısında neler yapabileceğini da birlikte göreceğiz. Bu arada AMD'nin hazırlıklarını sürdürdüğü 45nm Shangai işlemcilerinin de gelecek yılın ilk yarısı içerisinde hazır olabileceğine yönelik haberleri de bu noktada hatırlatmakta fayda var. Yılın son çeyreği ve özellikle gelecek yıl ciddi şekilde işlemci rekabetine sahne olacak gibi gözüküyor. Kemerleriniz bağlayın ve AMD - Intel düellosuna tanık olmaya hazırlanın.
* NDA: Açılımı Non-Disclosure Agreement olan NDA için kısaca yayın yasağı anlaşması da denebilir. Günümüzde pek çok donanım sitesi ve PC dergisi başta işlemci ve ekran kartı olmak üzere çok sayıda donanımı piyasaya çıkmadan haftalar hatta aylar öncesinden test edebilme olanağına sahip oluyor. Fakat bu noktada üretici firmalar test sonuçlarının ve detaylarının önceden belirlenmiş bir tarihe kadar yayınlanması konusunda ciddi yaptırımları olan NDA anlaşmasını ilgili site veya yayıncı kuruluşa imzalatmaktalar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.