Bilim insanlarının ürettiği bir implant, bahsi geçen beyin sinyallerini anlaşılabilir seslere dönüştürme imkânı sağlamış. Sistemle birlikte kullanılan makine öğrenme teknolojisi, beynimizdeki sinirler tarafından gönderilen ve ses üreten organlarımızın hareketini sağlayan sinyalleri yakalayarak bunları anlaşılabilir sanal seslere dönüştürüyor. Ancak sistem maalesef kusursuz değil ve cihazın dışarıya aktardığı seslerin ancak yarısının anlaşılabilir olduğu vurgulanıyor.
Gerçekleştirilen deneyde sinyaller, elektrokortikografi dizi (ECoG) adı verilen ve beyin yüzeyine yerleştirilmiş esnek bir ped üzerindeki elektrotlar vasıtasıyla kaydedilmiş. Bu sayede elde edilen sonuçların daha önceki denemelere kıyasla daha başarılı olduğu ifade ediliyor.
Bilim insanlarının daha fazla eloktrot ile daha karmaşık makine öğrenme yöntemleri kullanarak, sistemi daha da etkin hale getirmeye çalıştığı paylaşılan diğer bilgiler arasında yer almış.
Proje daha emekleme aşamasında
Projenin meyvelerini vermesi için daha uzunca bir süre gerektiğini ve ortada net bir yol haritası olmadığını ise hatırlatmamız gerekiyor. Yine de ALS ve Parkinson hastalığından mağdur olan ve normal şartlarda konuşma yetisinin geri döndürülemediği rahatsızlıklarda insanların seslerini geri kazanabileceği fikri, araştırmacıları hedeflerinden saptıramayacakmış gibi görünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Über
Evet ama 6x scop daha iyi gider buna daha uzaktaki hedefler için. Gerektiğinde 3x'e de çekebilirsin falan :D
Muskun alev tabancası vs bu
İstilacı güvercinlere karşı iyi olur. 5 10 dk da bir sopayı alıp kovalamak yordu artık.
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.
fışkırttığı su mermi gibi isabetli gitmeyeceği için gereksiz diye düşünmüş olabilirler.
Lazer nişangah da eklenseymiş tadından yenmezmiş.