Anlık Bildirim

Beyin sinyallerini sese dönüştüren implant geliştirildi

Bilim insanları, konuşma yeteneğini kaybetmiş insanların iletişim becerilerini kolaylaştırmak için beyin sinyallerini makine öğrenme tekniği ile sanal seslere dönüştüren bir implant geliştirdiler.

Beyin sinyallerini sese dönüştüren implant geliştirildi Tam Boyutta Gör
 

Nörolojik durumları sebebiyle konuşma yetisini kaybeden insanların, bu özelliğin kullanılmasına yarayan beyin sinyallerini göndermeye devam ettiği bilinen bir gerçek. Kaliforniya Üniversitesinde görev yapan araştırmacılar da halihazırda bilinen bu durumu, insanların seslerini geri kazanmalarını sağlayacak bir cihaz üretmek için kullanmış gibi görünüyorlar.

Bilim insanlarının ürettiği bir implant, bahsi geçen beyin sinyallerini anlaşılabilir seslere dönüştürme imkânı sağlamış. Sistemle birlikte kullanılan makine öğrenme teknolojisi, beynimizdeki sinirler tarafından gönderilen ve ses üreten organlarımızın hareketini sağlayan sinyalleri yakalayarak bunları anlaşılabilir sanal seslere dönüştürüyor. Ancak sistem maalesef kusursuz değil ve cihazın dışarıya aktardığı seslerin ancak yarısının anlaşılabilir olduğu vurgulanıyor.

Gerçekleştirilen deneyde sinyaller, elektrokortikografi dizi (ECoG) adı verilen ve beyin yüzeyine yerleştirilmiş esnek bir ped üzerindeki elektrotlar vasıtasıyla kaydedilmiş. Bu sayede elde edilen sonuçların daha önceki denemelere kıyasla daha başarılı olduğu ifade ediliyor.

Bilim insanlarının daha fazla eloktrot ile daha karmaşık makine öğrenme yöntemleri kullanarak, sistemi daha da etkin hale getirmeye çalıştığı paylaşılan diğer bilgiler arasında yer almış.

Proje daha emekleme aşamasında 

Projenin meyvelerini vermesi için daha uzunca bir süre gerektiğini ve ortada net bir yol haritası olmadığını ise hatırlatmamız gerekiyor. Yine de ALS ve Parkinson hastalığından mağdur olan ve normal şartlarda konuşma yetisinin geri döndürülemediği rahatsızlıklarda insanların seslerini geri kazanabileceği fikri, araştırmacıları hedeflerinden saptıramayacakmış gibi görünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim