Anlık Bildirim

Bu yılın en iyi tasarımı yapay bir insan hücresi seçildi

Bilimsel konular için geliştirilen yapay hücreler artık tasarım konusunda da iddialı olmaya başladı. Londra'daki Tasarım Müzesi'nin her yıl en iyi tasarım konusunda verdiği ödül, bu yıl Harvard Üniversitesi tarafından geliştirilen yapay bir insan hücresine verildi. 

Üniversitenin Wyss Enstitüsü araştırmacılarının geliştirdiği proje akciğer yongası olarak tanımlanıyor. Bu yonganın görevi akciğeri taklit edebilmek ve bu bakımdan ilgili deneylerde kullanılan hayvan deneklerin yerini almak. 

Küçük bir plastik parça görünümünde olan yapının içerisinde karmaşık bir insan hücresi yer alıyor. Bu yapının ortasında akciğer hücreleri yer alırken, hücrelerin altında kılcak damar hücreleri bulunuyor. Bu iki hücrenin üst kısmında bir hava kanalı, alt kısmında ise bir kan kanalı yer alıyor. Yapı nefes aldığınız zaman akciğerlerdeki keseciklerin hareketlerini temel alıyor. 

Bu mikro cihaz ile bilim adamları akciğerdeki enfeksiyona karşı beyaz hücrelerin tepkisini görebilecek veya hava kirliliği esnasında keseciklere giren kimyasalların etkilerini inceleyebilecek. 

Bu sayede deneylerin daha hızlı yapılacağı ve yeni tedavi yöntemlerinin daha hızlı hastalara sunulacağı belirtiliyor. Enstitü sadece akciğer değil daha başka organların da bu yöntem ile mikro cihaz şeklinde tasarlanacağını belirtiyor.  
Bu yılın en iyi tasarımı yapay bir insan hücresi seçildi
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim