Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Corsair kılıçları çekti! "Corsair MP600 NVMe SSD incelemesi"

Bu videoda Corsair MP600'ü inceliyoruz. PCI-e 4.0 ile beraber NVMe SSD'ler için yeni bir dönem başladı. MP600 ise 3D TLC 96 katmanlı yığın NAND'leri ile yeni bir performans çıtası koyuyor.
3. jenerasyon PCIe NVMe SSD’ler uzun bir süredir bant genişliğinin limitlerine takılıyorlardı. En performanslısı diyebileceğimiz NVMe SSD’ler okumada yazmada 3500MB/saniye civarlarında seyrediyordu. 4. jenerasyonla bant genişliği ikiye katlanınca Corsair MP600 gibi bu standardı destekleyen NVMe SSD’ler, misal veriyorum 3. jenerasyon destekli Corsair MP510 gibi NVMe SSD’lerin hızını özelliklede okumada neredeyse ikiye katladılar.

Corsair MP600 satışa çıktığında kutusu böyle olmayacak, bu AMD’nin sağladığı bir test ekipmanı olduğu için kutusu böyle. Ama nedir, orijinalinin kutusundan da bu yapılı pasif soğutucu ve aradaki iletimi sağlayacak termal pad çıkıyor, ürün 5 yıl garantili.

M.2 2280 formunda, siyah PCB’li bir SSD. Üzerinde MP600 yazılı bir etiketi var, termal bir etkisi yok bu etiketin. Ne yapıyorsunuz, isterseniz etiketi çıkarıp beraberinde gelen pasif soğutucusuyla, isterseniz anakartınızdaki soğutucuyla veyahut 3. parti başka bir aktif soğutucuyla mesela kullanabiliyorsunuz bu SSD’yi.

Elimizdeki MP600’ün 2TB’lık olanı, iki yüzünde de NAND’ler mevcut. Boştayken 1.1W, yük altındayken ortalama 6.5W tüketiyor. Bir önceki nesil yine yüksek performans sınıfı Samsung 970 EVO ortalama 5W tüketiyor. Benim kendi sistemimde kullanmayı tercih ettiğim, yaklaşık 3 yıldır da kullandığım 512GB’lık OCZ RD400 mesela 6W tüketiyor, kısacası sunduğu hıza göre ortalama tüketimi gayet normal, dizüstülerde de kullanılabilir.

MP 600 şu an için sadece 1TB ve 2TB seçeneğiyle geliyor, tahminimce 512GB olanını da ilerleyen zamanlarda görürüz. Üzerinde Phison PS5016-E16 kontrolcüsü bulunuyor. 16nm mimarili bu kontrolcü daha önce de gördüğümüz LDPC ECC motoru, yani düşük yoğunluk parite hata kontrol motoruyla geliyor ama bunun farkı 4. nesil olması, kod bazında geliştirmelerle benzer NAND’ler ile daha yüksek terabayt yazım ömrü vaadediyor. Kontrolcüye SK Hynix’in 8GB DDR4 devasa bir DRAM’i eşlik etmiş, önceki nesil yine 2TB NVMe SSD’lerde çoğu zaman 1GB’lık DRAM’ler görüyordu, burada da zincirler kırılmış.

SSD’nin en önemli parçası, kullanılan NAND’ler. Açıkçası ben de MP600 serisinde MLC, yani hücre başına 2 bit depolanan, teorik olarak daha kaliteli NAND’lerden kullanıldığını düşünmüştüm ama 3D TLC NAND’lerin kullanıldığını görüyoruz. Çoğu NVMe SSD’de TLC NAND kullanılıyor artık. MP600’ün 1TB’lığı için 1800TBW, 2TB’lığı için 3600TBW yazım ömrü biçilmiş. Misal veriyorum Samsung 970 EVO’nun 1TB’lığı için yazım ömrü 600TBW, yani işin özeti şu, TLC olduklarına bakmayın, yazılım motorlarındaki geliştirmeler sayesinde yeni nesilde benzer yongalar kullanılmasına rağmen ömürleri ciddi arttı.

MTBF, yani tahmini hata verme aralığı için 1.7 milyon saat denmiş. Yazım ömrü konusuna gelecek olursak, 2TB’lığı için 3600TBW dedik ama bu 3600TB yazınca tak bozulacak demek değil, şanslıysanız bu değeri ikiye, üçe hatta daha fazlasına bile katlayabilirsiniz. 

Sıralı 4.950MB/saniye okuma ve 4.250MB/saniyeye yazma hızı, okuma için 680 bin IOPS, yazma için 600 bin IOPS, kağıt üstü veriler bu şekilde. Şimdi sıra geldi pratikte görebildiğimiz hızlara.

Crystaldiskmark. Sıralıda 5GB/saniye okuma ve yazmada 4.2GB/saniye. PCI-e 4.0, NVMe SSD’ler için gerçekten farklı bir dönemin kapılarını araladı. Lakin şunu da belirtmek lazım, sıralıda önceki nesile göre neredeyse iki kat performans artışı var ama günlük deneyimi birebir etkileyen 4K, küçük parçacık testindeki fark PCI-e 3.0 standardındaki NVMe SSD’lere göre ortalama %40-%50 civarlarında. 

Anvil’s Storage Utilities. Okuma ve yazma testindeki hıza bakarsanız sonuçlar aynı, burada test yazılımının sınırlarına ulaşmış oluyoruz. Dolayısıyla pek doğru bir ölçüt değil ama alınan toplam skoru kendi SSD’nizle, diğer SSD’lerle karşılaştırmak için kullanabilirsiniz.
ATTO Disk Benchmark. Burada da çoğu PCI-e 3.0 standardı NVMe SSD’den özellikle 4KB’a kadar olan testlerde yarı yarıya daha başarılı Corsair MP600.

AS SSD Benchmark. Okuma ve yazmada skorlar gayet iyi ama gecikme süreleri aslında önceki nesil, benzer segmentte sayılabilecek NVMe SSD’lerin gerisinde kalmış lakin toplamda oluşan skor yarı yarıya daha başarılı.

Sentetik testleri bir kenara bırakalım, pratikte neler sunuyor peki? Açıkçası Corsair MP600’ün yazma hızına, okuma hızına erişebilecek ikinci bir SSD’im yok, dolayısıyla 2800MB/saniye okuma, 1400MB/saniye yazma yapabilen bir SSD ile test ettim, 1GB/saniye ile, uzun aktarımlarda da bir yavaşlama olmadan aktarım yapabildim ama dediğim gibi, test için MP600 kadar hızlı bir SSD’ye daha ihtiyacım var ve aslında sizin de var.

Nasıl yani diyeceksiniz, şöyle açıklayayım. MP600’ü aldınız diyelim, taşınabilir bir diskten dosya atacaksınız, MP600’ün tam potansiyelinden faydalanabilmek için o cihazın da MP600 kadar hızlı olması gerek aslında. Ağdan dosya çekeceksiniz veya paylaşacaksınız, çoğu anakart 1Gbit ethernet kartıyla geliyor ama 10Gbit bir kart da aldınız diyelim, yine de tam anlamıyla değil, bir kısmından faydalanırsınız. Örnekler çoğaltılabilir ama işin özeti şu, tek başına MP600 çok çok hızlı, tamam ama tam potansiyelinden faydalanabilmek için kaynağın da hedefin de benzer hızlarda olması gerek.

Isınma konusunda şüpheliydim, hızlar böyle olunca beklentim ciddi ısınacağı şeklindeydi, içinden pasif soğutucu çıkması da en önemli işaretlerden biriydi. MP600’ün yarı hızındaki, şahsen kullandığım NVMe SSD bile sentetik testlerde hızlıca 70 derece sularına çıkıp hız düşüyor sonuçta ama beni şaşırtmayı başardı. X570 tabanlı Asus ROG Crosshair Hero anakart üzerindeki pasif soğutucuyla test ettim ben, anakartların üzerindekilerden kutusundan çıkan soğutucuyu kullanmaya fırsat kalmayacaktır diye düşünüyorum. MP600, 57 derecenin üzerine çıkmadı ki 57 derecedeyken hız düşmüyor zaten, termal açıdan şaşırtan bir mutluluk oldu açıkçası.

Corsair MP600. PCI-e 4.0 standardı sadece MP600 için değil, standardı destekleyen tüm SSD’ler için zincir kıran bir yenilik oldu, yeni çıtalar getirmiş oldu. MP600 hızıyla performansıyla uçuk bir SSD, gündelik kullanıcılar için çok fazla, benim gibi içerik üretenler için fazla, AI, makine öğrenmesi, SQL sunucuları, kurumsal odaklı olmadığı için PLP desteği yok ama sunduğu hızlardan yola çıkarsak böyle kurumsal ihtiyaçlara bile cevap verebilecek türden bir SSD bu. Ama nedir, hiçbir şeyden, hiçbir masrafdan kaçınmadığınız bir sistem toplayacaksanız, PCI-e 4.0 destekli bir anakartım da olacak, bana tüketici sınıfında paranın alabileceği, bu videonun çekildiği tarih itibarıyla en hızlı SSD’lerden birini ver dediğinizde, işte o zaman Corsair MP600 parlayan seçeneklerden biri.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim