Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Elektrik hattından internet çeken ufaklık "TP-Link TL-PA7017 incelemesi"

Bu videoda TP-Link TL-PA7017 Powerline kitini inceliyoruz. Tasarımı ve küçük yapısını değerlendiriyor, kurulumda dikkat edilmesi gerekenlerden bahsediyor, gerçek dünya performansını test ediyoruz.
Elimizdeki cihaz TP-Link’in içerisinde giriş-orta segment bir ürün, kullandığınız prizi tekrar kullanabileceğiniz versiyonları var, çift RJ-45 çıkışlı olanlar var gibi gibi, ihtiyaçları iyi belirlemek lazım. Bunun avantajı çok küçük olması. Powerline serisinin de numarası şu, evinizdeki elektrik hattı üzerinden ağ oluşturabiliyorsunuz, misal veriyorum internet için eve ayrıca CAT kablo çekmekten kurtarıyor.

Renkli bol detaylı kutusundan iki cihaz, iki tane iki metre RJ-45 kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili.
Avuç içine sığabilecek kadar küçükler, tasarımları oldukça sade ve ortamda sırıtmayacak tipteler. Fişin olduğu yüzeyde bilgilendirme etiketi, sağında solunda havalandırma ızgaraları var. Üzerlerinde durum LED’leri bulunuyor, cihazlar birbirlerine bağlandılar mı, RJ-45 portuna bağlı kabloda sinyal var mı görebiliyorsunuz buradan, pair yani eşleme butonuyla da eşleştiriyorsunuz, herhangi bir yazılımsal kuruluma gerek yok.

RJ-45 portu Gigabit destekli, kendi de Gigabit’e kadar hız sunabiliyor. HomePlug AV2 standardıyla geliyor, diğer tüm AV ve AV2 standardı destekli daha hızlı ya da daha yavaş Powerline ürünleriyle çalışabiliyor. Tabii ki benim tavsiyem zincirde zayıf halka olmaması, misal veriyorum bir medya sunucunuz var, AV1000 Gigabit destekli bir Powerline cihaza bağladınız, alıcı uçtaki cihaz AV600 standardıysa hızlı cihazın potansiyelini kısıtlamış olursunuz.

Kullanımı için birkaç şartı var, ilki aynı faz üzerinde kullanılması. İkincisi ise 300 metreye kadar destekli ve alacağınız hız evinizdeki elektrik hattının kalitesine göre değişiyor. Üçüncüsü de sinyalizasyonu bozduğu için priz çoklayıcı ve özellikle devre korumalı olanlarında kullanamıyorsunuz.

Ben 75 metre/karelik evimin en uç köşelerindeki prizleri kullandım, birinin ucuna QNAP TS-431P sunucumu taktım, diğer ucunu da bilgisayarıma bağladım. Böyle bir senaryoda 70-80Mbit yani 8-9MB/saniye civarı bir hız elde ettim, grafikten de gördüğünüz üzere ani düşüşler yok, oyunlar için bir problem oluşturmaz. Genel olarak hızı büyük dosya paylaşmaya pek uygun değil ama 50/100Mbit’lik bir internet altyapınız vardır, bunun paylaşımı için işinizi görecektir, 4K video akışı için yeterli düzeyinde.

Stabilite anlamında birkaç haftalık kullanımımda sorun çıkarmadı, bağlantı kopması gibi şeyler yaşamadım. Kullanım esnasındaki güç tüketimi ise oldukça düşük, boştayken de tüketimi TP-Link’in söylediğine göre %85 düşürüyor.

TP-Link TL-PA7017. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla kitin fiyatı 400TL civarı. Benzer fiyata yine TP-Link’in AV600 yani daha yavaş ama yine bir priz çıkışı veren TL-PA4010P kiti bulunabiliyor. TL-PA7017’nin avantajı ise çok daha küçük olması, göze çarpmaması ve fiyatı segmentindeki hızı olarak özetlenebilir. Artık ürün hakkındaki tüm detaylara haizsiniz, bundan sonra tercih, karar sizin.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim