Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Logitech MX Ergo İnceleme

Bu videomuzda Logitech'in tasarımıyla dikkat çeken MX Ergo'suna yakından bakıyoruz.
Herkese merhaba,

Bugün Logitech’in MX Ergo kablosuz mouseuna yakından bakacağız.
 

İlk bakışta trackball ile dikkat çeken mouse, yapısı itibariyle farklı bir kullanım tarzına sahip. Kutu içeriğinden ürünün kendisi, yeniden şarj etmek için micro usb kablosu, kullanım kılavuzu ve diğer belgelerle birlikte bir de Unifiying alıcı çıkıyor. Bu alıcı tek başına 6’ya kadar kablosuz Logitech cihazı sisteminizde kullanmanıza olanak tanıyor. Dilerseniz ürünün kullanımına geçmeden önce teknik özelliklerine bir göz atalım.
 

MX Ergo, ebatları itibariyle 132,5 mm uzunluğa, 99,8 mm genişliğe ve 51,4 mm yüksekliğe sahip. Metal plakasıyla birlikte 259 gram ağırlığındaki mouse, plaka çıkarıldığında ise 164 gram ağırlığında. Beraberinde gelen alıcıyla birlikte yaklaşık 10 metre mesafeye kadar kablosuz kullanım imkanı sunan MX Ergo, çalışması için gerekli olan gücü 500 mAh’lik yeniden şarj edilebilir bataryasından alıyor. Farklı kullanım senaryolarına göre değişmekle birlikte tek bir şarjla ortalama 4 ay kullanım imkanı sunan pilin performans konusunda başarılı bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. Dayanıklılık konusunda ise Logitech’in belirttiğine göre Sol ve Sağ tuşlar 10 milyon tıklama ömrüne sahip.



20 derece farkla iki açıda konumlandırabileceğiniz MX Ergo, özellikle bilek hareketleriyle çok fazla yorulmak istemeyenlerin veya grafik tasarım gibi alanlarda çalışanların ihtiyaç duyacağı türden bir ürün. Masanızda sabit bir şekilde konumlandırıp sadece baş parmağınızı kullanarak gezinmeniz mümkün.

MX Ergo 8 tuşa sahip. Sağ ve sol tıklar başta olmak üzere sağa, sola ve üzerine basarak 3 farklı kombinasyonda kullanabileceğiniz tekerleğin yanı sıra yazılım üzerinden istediğiniz görevleri atayabileceğiniz 3 tuş daha mevcut. Eğer standart ayarlarda kullanırsanız trackballun hemen üzerinde yer alan tuş hassasiyeti arttırıp azaltmak için kullanılıyor. Bu sayede farklı kullanım senaryoları sırasında tek tuşla hassasiyeti değiştirmek mümkün.



Alıcısından hariç bir de Bluetooth bağlantısına sahip olan MX Ergo’nun bu sayede kullanıcısına kazandırdığı bazı kolaylıklar mevcut. Bunlar da yine yazılım üzerinden kontrol ediliyor. Dilerseniz Logitech Options yazılımı üzerinden MX Ergo’da ne gibi özelleştirmeler yapabildiğimize bir göz atalım.



Yazılımı açtığımızda 3 farklı sekme üzerinden ayarlar sunulduğunu görüyoruz. Trackball sekmesinde sağ ve sol tuşun işlevlerini birbirleriyle değiştirebileceğiniz bir seçenek sunulmakta. Her bir tuşun üzerine tıkladığınızda o tuşa atayabileceğiniz onlarca farklı görev mevcut. Bu sayede kendi ihtiyacınıza göre tuşları istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Burada dikkat çeken bir diğer özellikse DuoLink. Bu özellik klavyenizdeki fonksiyon tuşuna basılı tutup trackballu hareket ettirdiğinizde devreye giriyor ve bulunduğunuz uygulamaya göre çeşitli özellikler sunuyor. Örneğin üzerinde çalıştığınız bir pencerede fonksiyon tuşuyla birlikte trackballu sağa çekerek o pencereyi sağa hizalayabilir, yukarı çekerek tam ekran yapabilir veya aşağı çekerek simge durumuna küçültebilirsiniz.

Uygulamanın sağ alt kısmında bağlı cihazları, seçtiğiniz cihazın bağlantı durumunu ve bataryasını görebileceğiniz bilgilendirme kısmı mevcut. Point & Scroll sekmesine geçtiğimizdeyse trackballun hassasiyet seviyesini ayarlayabileceğimiz seçeneklerle karşılaşıyoruz. Ancak belki de işin en can alıcı kısmı sonda. Yani Flow özelliğinde.


MX Ergo aynı anda 2 farklı cihaza bağlanabiliyor. Tekerleğin hemen altındaki tuş ile bağlı bulunduğunuz cihazlar arası geçiş yapmanız mümkün. Eğer aynı ağ üzerindeki 2 bilgisayara bu mouseu bağlayıp Flow özelliğini aktif ederseniz, MX Ergo imleç hareketinizden tut sürükle yaptığınızı anlayarak seçtiğiniz dosyaları diğer bilgisayara aktarma özelliği sunuyor. Eğer aynı anda iki cihazla çalışıp bunlar arasında sıklıkla dosya aktarımı yapıyorsanız bunun oldukça pratik bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Tabi aktarım hızına bağlı olarak dosya büyüklüğü de önemli bir etmen. Yine de ufak tefek dosyaları taşımak için gayet ideal bir yöntem.

MX Ergo tasarımı ve malzeme yapısıyla kaliteli bir duruşa sahip. Bunu mouseu elinizin altına aldığınız ilk andan itibaren hissetmeniz mümkün. Eğer bundan önce sürekli olarak optik ve lazer ürünler kullandıysanız ilk başta kullanım şeklini yadırgayabilirsiniz. Zira MX Ergo oyunculara yönelik bir ürün değil. Farklı iş kollarına hitap ediyor. Eğer ki sürekli mouse kullanmak bileklerinizi yoruyorsa ve aynı işi daha az zahmetle yapmak istiyorsanız veya grafik, tasarım, kurgu, montaj gibi işlerle uğraşıyorsanız, MX Ergo üzerinde yapacağınız kişisel atamalarla işlerinizi son derece pratik şekilde halletmenizi sağlayacak kullanışlı bir ürüne sahip olabilirsiniz ya da ikinci bir mouse olarak sisteminize bağlayıp diğer zamanlarda günlük gezintinizi yaparken iş söz konusu olduğunda MX Ergo’nun işlevsel özelliklerinden yararlanabilirsiniz.


Kendi deneyimim doğrultusunda kullanımının son derece rahat olduğunu söyleyebilirim. Ancak standart bir oyuncu faresinde imleç üzerinde hissettiğim hakimiyetin birebir aynısını hissettiğimi söyleyemem. Daha öncesinde de bahsettiğim gibi. MX Ergo daha çok, sunduğu özelliklere ve konfora ihtiyaç duyanların tercih edeceği türden bir ürün. Yani her kesime hitap etmiyor ama hitap ettiği kullanıcı profili için önemli özellikler sunuyor. Bu noktada seçim tamamen son kullanıcıya kalmış.

Bu videomuzda Logitech’in MX Ergo kablosuz mouseunun yazılımsal ve donanımsal özelliklerine yakından baktık. Bir başka videoda görüşmek üzere.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim