Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Razer'ın en iyi klavyesi testte "Blackwidow V2 inceleme"

Bu videoda Razer Blackwidow Chroma V2, Green Switch anahtarlı mekanik klavyesinin ultra yumuşak bileklikli tasarımını ele alıyor, teknik altyapısını ve anahtarlarını oyunlarla sınıyoruz.
Razer Blackwidow Chroma V2, çıktığı günden bu yana bir Blackwidow X kullanıcısı olarak beklediğim klavyelerden biriydi. Blackwidow X, V1’in haiz olduğu bazı şeylerin terk edildiği, yeni tasarım diliyle, tuşların yapısı olsun, kasası olsun malzeme kalitesinin ciddi geliştirildiği bir klavye olmuştu. Blackwidow Chroma V2 ise V1’in yenilenmiş, birkaç ekleme yapılmış hali diyebiliriz.

Siyah-yeşil temalı, albenisi yerinde kutuda, daha önceleri yön tuşları üzerinden klavyeyi deneyimleyebiliyordunuz, ister istemez klavyeyi mağazadan aldığınızda yön tuşları az da olsa kullanılmış olabiliyordu. Yeni tasarımda da tuşu, anahtarı deneyimleyebiliyorsunuz ama artık klavyeden bağımsız bir anahtarlık üzerinde. Hem tester hem anahtarlık, bir taşta iki kuş vurulmuş, aydınlatmasına kadar gayet keyifli bir şey yapmışlar.
Kutunun içerisinden klavyenin kendisi, Razer’dan ilk olarak Ornata’da gördüğümüz ama Blackwidow V2’ye özel geliştirilen yastık yumuşaklığında bileklik, tam fonksiyonel anahtarıyla bir anahtarlık, alışılageldik kılavuzları ve Razer logosu yapıştırmaları çıkıyor, ürün iki yıl garantili.

Razer Blackwidow Chroma V2, ilk olarak Türkçe Q tuş dizilimli bir klavye. Razer, Blackwidow V1’den bu yana Türkçe klavye konusunda duyarlı oldu ama genel olarak diğer markalara da mesajımız ulaşmışa benziyor. 47.5CM eninde, 17.1CM uzunluğunda ve en kalın olduğu noktada 3.9CM kalınlığındaki klavye 1.5KG ağırlığında. Blackwidow Chroma V2, Blackwidow X’in aksine sert plastik malzemeden, esneme payı yok, herhangi bir yerinden çıtırdamayacak kadar diri ama X’teki soğuk alüminyum malzemeden sonra görünümü ve hissi bence birkaç adım geride, üzerindeki dokuda Ornata’daki gibi görünümde zımpara kağıdı misali olabilirmiş, açıkçası segmentini pek hissettirmiyor V2.
X’teki malzemenin kimi kullanıcılarda korozyona uğraması, ki ben çıktığı günden beri kullanıyorum, alüminyum tertermiz duruyor, ve maliyetinin yüksek olması malzeme seçimindeki etken olmuş gibi görünüyor.

V1’e kıyasla eklenti ise ilk olarak Ornata’da gördüğümüze benzer, yastık yumuşaklığındaki bileklik. V2’deki çok daha kalın, yumuşak ve elinizin içinde gömüldüğü bir formda. Klavyeye güçlü mıknatıslarla tutunuyor, altındaki silikon topuklarıyla da bilerek zorlasanız da yerinden kayacak gibi değil.

2.20CM civarı, kolay kolay tüylenmeyecek şekilde sıkı kumaş kaplı, kalınca bir kablosu var. Kalın çünkü artık X’in aksine klavyenin üzerinde 2.0 standardında bir USB girişi var, hız anlamında 38MB/saniye, mesela USB’li kulaklık ve mikrofon için de yeterli güç demek oluyor bu, kulaklığınız jacklıysa 3.5mm’lik jack çıkışı da var. Bunlar V1’de vardı, X’te çıkarılmıştı. Klavye ile farenin yakın olduğu dar alanlar düşünülüp portlar solda olabilirmiş. USB uçları ise da X’teki gibi altın kaplama değil.

Klavyenin altında hafif silikon topuklu ayaklar haricinde herhangi bir detay yok, Ornata’daki gibi kablo yönlendirme kanalları görmek isterdim doğrusu.

105 tuşlu bir klavye var karşımızda, sol panelde 5 tane özelleştirilebilir macro tuşuyla beraber 110 tuş. Sağ üstte Caps, Num ve Scroll Lock LED’leriyle Macro ve Windows butonunun engellendiği oyun modunun LED’i var. Yazılımla uğraşmadan makro kurgulanabiliyor. FN ve M’ye basıp kaydı başlatıyorsunuz, istediğiniz hızda ve sürede tuşlarla mesela bir kombo oluşturuyorsunuz, FN ve M’ye tekrar basıp kaydı durduruyor, sonra istediğiniz makro tuşuna veya herhangi bir tuşa bu macro’yu atıyorusunuz, bu kadar basit. Arayüzden de isterseniz tuşa direkt bir program atamak mümkün, mesela ben sık kullandığım Spotify, Adobe Premiere ve Photoshop’u atadım M tuşlarına. Oyunlarda, günlük kullanımda alışınca güzeller ama mesela benim için olmasa daha makbul macro tuşları, tercih meselesi. Fonksiyon tuşları F tuşlarının üzerinde, FN ve ilgili tuşla fonksiyonları kullanıyorsunuz, bir Corsair’daki gibi ayrı, kendilerine has fonksiyon tuşları yok. Kullanmasına alışıyorsunuz ama ayrı multimedya tuşları gibi rahat değil kesinlikle.

Tuşlara ve detaylarına inelim. Tuşlar ABS malzemeden, gördüğünüz çoğu klavyede ABS malzeme kullanılıyor zaten, kaplamalı, mat siyah diyebileceğim tuşlar bunlar. Kalite anlamında diğer Blackwidow’lardan veya rakibi Corsair’ın tuşlarından bir farkı yok, ABS tuşlar sıkı bir oyuncunun elinde 6 aydan sonra parlamaya başlıyor, lakin rahatsız edici hale gelmiyorlar, önemli olanı bu.

Razer ile RGB aydınlatma aynı anlama çıkıyor desek yeridir, Razer aydınlatmayı sever ve V2’de bir V1’e dönüş izi ve bir de eklenti görüyoruz. V1’de olduğu gibi tuşlar gövdeye gömülü duruyorlar, eklenti olarak artık altlarında sert beyaz bir malzeme var, bu sayede aydınlatma daha homojen ve canlı görünmüş. Oyuncu ekipmanı üreticilerinin yazılımları arasında şahsen en sade, efektif ve gelişmiş bulduğum yazılım arayüzü Synapse üzerinden nefes alma, ateş ki bu X’te yok, dalga, döngü gibi efektler seçebiliyor, uyumlu diğer ekipmanlarla, tek butonla eşlenik çalıştırabiliyorsunuz, ışık şiddeti de ayarlanabiliyor.
Ateş efektindeki renkleri değiştirmek istiyorsunuz diyelim, Chroma Configrator ile efektin renk temasını değiştirebiliyor, tuşuna, butonuna kadar kendinize özel bir aydınlatma efekti hazırlayabiliyorsunuz, gönüllü geliştiricilerin geliştirdiği bir ekolayzır modu da var.
Bir de resmi oyun efektleri var, mesela Overwatch’a girince klavye birden oyunla etkileşime geçmeye başlıyor karakter seçim ekranında karakterin temasına göre renk alıyor, bekleme süresindeki yetenekler farklı, kullanılabilecek yetenekler farklı, karakteriniz ölünce farklı, oyun başlarken ve biterken farklı efektlerle klavye ve diğer ekipmanların aydınlatması tepki veriyor, bu kadarını yapabilen başka bir yazılım yok.

Elimizdeki V2, Razer Green Switch’lerle geliyor, Cherry MX Blue gibi bol klikli, daktilo misali sesli bir anahtar, bu konu zevkler renkler diyebileceğimiz bir şey. V2’nin aynı zamanda sessiz ama geri dönütü kuvvetli Orange ve Yellow anahtarları da var, hepsi 80 milyon basım ömrüne sahip, 50 milyon ömürlü Cherry MX Speed’lerden çok daha yüksek mesela. 50 gram güç uygulandığında harekete geçen tuşlar 1.9mm yol aldıktan sonra basılmış oluyorlar. 2.2mm’lik Cherry MX Blue ve 2mm’lik Red’den daha tepkisel lakin 1.2mm’lik Cherry MX Speed’in gerisinde, kağıt üstündeki değerler bunlar tabii.
Ornata, Green Switch’li X ve V2, sonrasında da turuncu anahtarın sesini dinleyelim. V2’deki plastik kasa ve tuşların gövdeye gömüldüğü tasarım itibarıyla X ile aynı anahtarlara sahip olmalarına rağmen tonları birbirlerinden bir tık farklı.

Deneyimime geçelim. Yastık formundaki bileklik gerçekten iyi düşünülmüş, klavyeyi ayrıştıran bir detay, tamam sonradan da alınabilir bir şey bileklik ama klavye için özellikle tasarlanmış bir bilekliğin yerini tutmaz. Ornata’dakinden çok daha yumuşak ve içine gömülüyorsunuz demiştik, kesinlikle daha rahat ama terletiyor, Ornata’da böyle terletmemişti, yıpranmaya daha müsait bir hale geliyor doğal olarak. Ornata’yı yoğunlukla kullanmama rağmen herhangi bir yıpranma olmadı gerçi, bu iyi bir işaret.

Razer Green Switch yorucu bir anahtar değil, bol bol yazı yazan, çeviri işleriyle uğraşan biri olarak yoruldum, elim ağrıdı dedirtmiyor. Bileklik takılıyken klavyeyi ayakları üzerinde kullanmakta fayda var, yastık bilekleri tutunca yazı yazarken parmakları daha çok esnetiyorsunuz, bu yorucu olabiliyor işte ama çözüm basit, klavyeyi ayakları üzerinde kullanın.
En önemlisi oyun deneyimi. İncelemelerimde de görmüşsünüzdür, Razer Ornata’yı sessiz sessiz yazı yazarken ve Blackwidow X’i de rekabetçi oyunlarda, iki klavyeyi beraber kullanıyorum. Blackwidow Chroma V2’yi de farklı bir sistemde yaklaşık iki aydır kullanıyorum. League of Legends’ta, Blackwidow X’te de olduğu gibi Kha’zix ve Leblanc gibi kombo gerektiren şampiyonlarda rahatım, mesela burada Singed ile düşmanımın flash atıp kaçmasına izin vermeden onu geri atabiliyorum, sizde geleneksel, rakibinizde mekanik klavye varsa sizden hızlı çıkıp flash atıp kaçabiliyor mesela. Klavye bileğimin hızı için bir limit oluşturmadı, ben ne kadar hızlıysam klavyem de o kadar hızlı.
CS:GO’da klavyenin etkisi LoL’e göre daha sınırlı ama eğil kalk, zig zag çiz vs. derken uzun maratonlarda yormadı. Overwatch’ta klavye de fare de hayli önemli, Genji gibi üzerine gelen mermileri görüp, anında savuşturup geri göndermenin, yeteneklerini zamanında kullanmanın kritik öneme sahip olduğu karakterlerde zorluk yaşamadım doğrusu. Kağıt üstünde basma noktaları bir Cherry MX Speed kadar başarılı görünmüyor ama pratikteki farkının profesyonel kullanıcıların hissedebileceği kadar olduğunu söylemem gerek, ben de yan yana koyup, birçok denemeden sonra aradaki farkı görebildim ama oyun değiştiren bir fark değil, onu söyleyeyim.

Razer Blackwidow Chroma V2, öncelikle Türkçe Q tuş dizilimli bir klavye. X’in USB’siz, jack’sız, macrosuz yapısını, bunları kullanmadığım için şahsen daha çok seviyorum, alüminyum gövdesinin hissi de bir başka, lakin kullananlar, isteyenler için dönmeleri bir artı olarak görülebilir. Bileklik gerçekten hoş, bu kadar rahat başka bir bileklikli oyuncu klavyesi yok, açık ve net. Klavye sizi iyi bir oyuncu yapmaz, bunu söylemem gerek, yeteneğiniz varsa Blackwidow V2 gibi bir klavye önünüzdeki tepki, anahtar resetlenme süresi gibi engelleri kaldırabiliyor. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla Razer Blackwidow V2’nin fiyatı 650 lira civarında, Blackwidow X’ten 50 lira kadar daha ucuz.
Fiyat segmentindeki rakibi Corsair K70 LUX RGB, alüminyum gövdesi, özel multimedya ve ses ayarı butonlarıyla Blackwidow V2’nin önünde kesinlikle, 50 lira daha pahalı. Corsair Strafe RGB’ de aynı şekilde dişli rakiplerden. Blackwidow V2 ise hayli başarılı, yastık rahatlığındaki bilekliği ve diğer Razer ekipmanlarla eşsiz bir şekilde etkileşime geçen Synapse arayüzüyle rakibinden ayrışabiliyor. Bir Blackwidow X kullanıcısı olarak V2 beni kişisel olarak büyülemedi açıkçası, iki klavye aynı anda çıkmış olsaydı yine sade yapısı ve alüminyum gövdesiyle Blackwidow X’i tercih ederdim. V1’e dönüş niteliğindeki, mesela USB çıkışı öylece geri getirilmek yerine hızlı şarj destekli hale getirilebilirdi, uyumlu anakartlarla güzel olurdu.
En nihayetinde Razer Blackwidow V2, performansı başarılı, oyunlarda istediğinizi bulabileceğiniz, aydınlatması geliştirilmiş, özelikle bilekliğiyle tercih sebebi olabilecek, ayriyetten yazılımıyla göz dolduran, segmentinde en iyisi değil ama tercih listenizde olabilecek bir seçenek.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim