Anlık Bildirim

AMD: 45nm, DDR-3 ve Soket AM3 2008'de geliyor

İki işlemci devi AMD ile Intel arasındaki rekabet elbetteki performans testlerinden ibaret değil. Her iki firmada yeni nesil teknolojiler geliştirme ve ürünlerine adapte ederek endüstriye yön verme konusunda da amansız bir mücadele içerisindeler. Yaşanan bu rekabetin son dönemdeki odak noktası ise özellikle üretim teknolojileri oldu. Bu noktada rakibinden bir adım önde olan Intel'e AMD'den gündemi meşgul eden işlemci dünyasını eksen alan hemen her konuda cevap geldi, bakalım AMD tarafında gelişmeler neler.

AMD'nin 2008 Hazırlıkları: 45nm, DDR3 ve Soket AM3

Bilindiği gibi üretim teknolojilerinde Intel rakibi AMD'nin ciddi şekilde önünde yer alıyor. Zira Intel AMD'nin 65nm işlemcilerini ilk duyurduğu tarih olan Aralık/2006'da yeni nesil mikroişlemci mimarisini esas alan 65nm üretim teknolojisinin 2. neslini teslim eden Core 2 işlemcilerini piyasaya çoktan sürmüştü bile. AMD tarafında ise 65nm üretim teknolojisini kullanan Brisbane çekirdeğine sahip güncel işlemci ailesini an itibariyle satın alabilmek mümkün ama AMD'nin asıl önemli atılımı yeni nesil işlemci ailesi ile olacak.

AMD başta doğal 4 çekirdeğe sahip sunucu odaklı Barcelona işlemcisi olmak üzere yeni nesil işlemcilerinden son derece emin.

Haberlerimizi takip edenler bilecektir, AMD uzun süredir yeni kod adı K10 olan yeni mikroişlemci mimarisi üzerinde çalışıyor. Firmanın yeni işlemci mimarisi 2003 yılında piyasaya sürülen ve K8 mimarisini esas alan ayrıca firmayı rakibi Intel'in önüne geçirebilme başarısını da gösteren Athlon64 işlemcilerinden sonraki en önemli olacak gözüyle baklılıyor. Zira firma yeni nesil işlemcilerinde kullanacağı mimari ile başta doğal 4 çekirdek olmak üzere (Bilindiği gibi Intel an itibariyle 4 ayrı fiziksel çekirdeğe sahip 4 çekirdekli işlemci piyasaya sürebilmiş değil. Intel çözümleri iki çekirdekli iki işlemcinin tek pakette buluşturulmasından oluşuyor.) paylaşımlı 3. seviye ön bellek, yüksek veri yolu sağlaması beklenen HyperTransport 3.0 desteği ve çekirdekleri farklı hızlarda çalıştırma yeteneğine sahip olacak gelişmiş gün yönetim teknolojisi gibi önemli teknolojileri içerisinde barındıracak.

AMD bu yılın 2. yarısında yeni nesil işlemci mimarisini esas alan ve 65nm üretim teknolojisi ile üretilen doğal 4 çekirdeğe sahip ve sunucu odaklı hazırlanan Barcelona işlemcisini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Yine haberlerimizi takip edenler hatırlayacaktır, AMD'nin iddiasına göre, Barcelona işlemcisi rakibi Intel'in eş değer Clovertown işlemcisinden uygulamaya göre değişmek ile birlikte %40-50 daha peformanslı olduğunu iddia ediyor. AMD Barcelona işlemcisini takip eden süreçte ise yine yılın 2. yarısında doğal 4 çekirdeğe sahip olan ve Quad-FX platformuna da destek veren yüksek performanslı ürün gamının ilk örneklerini oluşturacak Agena FX işlemcilerini piyasaya sürmeye başlayacak.65nm tarafından başlayan yeni nesil akımı 2008 yılı ile birlikte boyut değiştirecek.

AMD: 45nm, DDR-3 ve Soket AM3 2008'de geliyor

Yılın 2. yarısı ile birlikte başlayacak değişime yönelik olarak AMD mühendisleri tam gaz çalışıyor.

Gelen bilglere göre, AMD 2008 yılı ile birlikte K10 mikroişlemci mimarisini 45nm üretim teknolojisine adapte etmeye başlayacak. Tabii adaptasyon süreci içerisinde mimari yapıda ciddi değişiklik ve geliştirmelere de gidilebilir. Bilindiği gibi AMD işlemci üretimi konusunda silicon-on-insulator (SOI) teknolojisini kullanırken rakibi Intel ise CMOS teknolojisini kullanmakta. AMD'nin 45nm üretim teknolojisine sahip olması beklenen ilk işlemcileri ailesi Deneb FX olacak. Bu işlemci ailesi aslına bakılırsa 65nm tarafında firmayı temsil edecek olan Agena FX işlemcilerinden çok da farklı olmayacak. Tabii işlemcilerde özellikle mimari üzerinde 45nm üretim sürecine geçişin yansımaları olarak bir takım geliştirme/iyileştirme çalışmaları yapılackatır ama temel nitelikleri itibariyle birkaç önemli detay dışıda işlemciler son derece benzer olacak. Deneb FX serisi işlemcileri Agena FX işlemcilerinden farklı olarak dahili DDR-3 bellek kontrol ünitesine sahip olacaklar. Biz zaten daha önceki haberlerimizde de Intel'in aksine AMD'nin DDR-3 belleklere destek vermeye gelecek yıl başlayacağını belirtmiştik ki yapılan araştırma sonuçları da DDR-3 belleklerin ciddi anlamda gelecek yıl yaygınlaşmaya başlayacağını gösteriyor.

Editörün Notu: Intel'de Nehalem mimarisini geçiş ile birlikte kullanıma geçeceği söylenen soket B (soket 1306) formuna sahip işlemciler üzerinde entegre bellek kontrolorlerini kullanmaya başlayabilir.

Tabii AMD'nin 65nm'de olduğu gibi 45nm üretim teknolojisine sahip doğal 4 çekirdeğe sahip olan işlemcileri de FX ve FX olmayan olmak üzere iki farklı gruba ayrılacak. Deneb FX işlemcilerinin aynı Agena FX işlemcilerinde olduğu gibi Quad-FX platformuna (tabii Deneb FX ile Octo-Quad olarak isimlendirilebilir) destek vermesi beklenirken model ismi düz Deneb olan işlemcilerde bu destek olmayacak ama Deneb olan işlemciler ise firmanın soket AM3 formunda hazırlanan ilk işlemcileri olacaklar. Bilindiği gibi soket AM2+ formuna daha çok eski mimari ile yeni mimari arasnda bağlantı kurabilen köprü gözüyle bakılıyor. Bilindiği gibi soket AM2 ile AM2+ arasında geriye doğru bir uyumluluğun olması bazı HT3 yerine HT1 kullanılması dışında söz konusu ama aynı durumun AM3 üzerindeki pozisyonun ne olacağı belirsizliğini koruyor. Geriye doğru bir uyumluluktan söz edilse bile durum hala tam olarak netleşmiş ve sis perdeleri dağılmış değil.

AMD: 45nm, DDR-3 ve Soket AM3 2008'de geliyor

AMD yeni nesil işlemciler ile birlikte her alanda çıtayı daha da yukarı çıkarmayı hedefliyor.

AMD'nin 2009 yılına doğru 4 çekirdekli işlemcilerin yanı sıra çift çekirdekli işlemcilerini de 45nm üretim teknolojisine geçirme planları var. Firmanın 45nm üretim teknolojisine sahip çift çekirdekli işlemcileri için şu an belirtilen kod adları Propus ve Regor. İki işlemciden Propus, Deneb işlemcisine çekirdek sayısı haricinde son derece benziyor. Zira 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek işlemci üzerinde paylaşımlı 3. seviye ön bellek olacak ve işlemci doğal olarak soket AM3 formunda hazırlanacak. Regor işlemcisini Propus işlemcisinden ayıran en önemli fark olarak ise paylaşımlı 3. seviye ön belleğe sahip olmayışı gösteriliyor. Yine AMD'nin Sargas kod adına sahip işlemciler ise tek çekirdekli Athlon64 ve Sempron işlemcilerinin gelecek nesil temsilcileri olacaklar. Sargas serisi işlemcilerde DDR-3 ve soket AM3 desteğine sahip olacaklar.

AMD'nin açıkçası işlemci konusunda gelecekte emin ve ümitli. Zira Intel'e karşı IBM ile üretim teknolojileri konusunda ortaklığı giden AMD'nin yeni nesil üretim teknolojilerinde Intel'in de kullandığı High-K metal kapı transistör teknolojisini de kullanması gündemde. Bilindiği gibi Intel'in 45nm'ye geçiş sürecinde PNOS ve NMOS içn farklı kullanılan metal kapı ve hafnium tabanlı High-K gate transistör teknolojisi önemli rol oynamıştı. Tabii AMD'nin gelecek planları bunlar ile sınırlı değil. Özellikle daha önce haberlerini verdiğimiz ve sunucu odaklı hazırlanan Shangai ve Montreal gibi ön belleği arttırılmış işlemciler ile firma iddiasını sürdürecek. Tabii ATi ile entegrasyon sürecinin önemli bir projesi olan Fusion teknolojisi de firmanın geleceğinde anahtar rol oynayacak. Bizde gerçekleşmesi muhtemel tüm bu gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Bu arada AMD'nin yeni nesil işlemcileri ile birlikte isim değişikliğine gideceğini ve yeni ürünlerinde Phenom ismini kullanacağı haberini yaklaşık 1 hafta önce sizler ile paylaşmıştık. Bu haberimizin detayını da buradan ulaşabilmeniz mümkün.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim