Anlık Bildirim

AMD güç tüketimi üzerine çalışıyor, 65 watt'lık Phenom X3 8250e yolda

AMD cephesinden yeni haberler gelmeye devam ediyor. 45nm üretim sürecine geçene kadar Kuma kod adını taşıyan çift çekirdekli Phenom ve yüksek performans segmenti için hazırlanan Phenom FX planlarından vazgeçtiği iddia edilen firma, 45nm üretim sürecine geçiş yapana kadar özellikle düşük güç tüketimine sahip bazı yeni modelleri kullanıma sunarak sessiz kalmamaya çalışacak gibi görünüyor. Önümüzdeki günlerde 65nm üretim teknolojisiyle hazırlanan performans odaklı son Phenom modeli olacağı konuşulan X4 9900'ü (2.6GHz/2MB L2/2MB L3)kullanıma sunması beklenen AMD, Phenom X3 8450e modelinden sonra yaz ayları içerisinde yine düşük güç tüketimiyle öne çıkması beklenen Phenom X3 8250e modelini duyurabilir.

Phenom ile birlikte geçtiği K10 kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisinde çift çekirdekli modelleri bulunmayan AMD için Phenom X3 8x50 ailesi büyük önem taşıyor. Masaüstü platformu için hazırlanan üç çekridekli ilk işlemci ailesi olan Phenom X3 8x50 serisi dahilinde hazırlanan 8450 modeli 96 Avro'ya kadar düşen fiyatıyla AMD platformunda işlemci güncellemesi yapmak isteyen kullanıcılara iyi bir alernatif olurken, önümüzdeki aylarda kullanıma sunulması beklenen Phenom 8250e modeli fiyat ve performansın yanında güç tüketim değeriyle de dikkat çekebilir. 1.9GHz'de çalışacağı belirtilen yeni işlemci 1,5MB'lık (3x 512Kb) seviye 2 belleğe ve 2MB paylaşımlı L3 belleğe sahip olacak. Soket AM2+ formunda olan işlemci diğer modeller gibi 65nm üretim süreciyle hazırlanacak.

Phenom X3 8250e olarak isimlendirileceği belirtilen yeni işlemci adından da anlaşılacağı üzere TLB sorunundan arındırılan B3 revizyonuyla birlikte gelecek. Hacimli üretiminin Ağustos ayı içerisinde başlaması ve takiben Ağustos sonu gibi kullanıma sunulması planlanan Phenom X3 8250e, özellikle HTPC olarak bilinen çoklu ortam bilgisayarlarında kullanılan mATX formundaki 780G çipsetli anakartlar için oldukça önemli. Zira düşük güç tüketimine sahip olan işlemci, 780G çipsetli anakart satışlarını olumlu yönde destekleyebilir. Öte yandan 780G yonga setli bazı anakartların 95 watt üstü TDP seviyesine sahip işlemciler ile sorun çıkarabildini de biliyoruz. Fakat AMD'nin en yeni modellerinden biri olacak Phenom X3 8250e, 65 watt'lık termal güç tasarımı sayesinde bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşatmayacak.

AMD'nin Ağustos ayı içerisinde kullanıma sunacağı belirtilen 65nm Phenom X3 8250e modeliyle ilgili olarak enterasan bir detay da dikkatlerden kaçmıyor. Zira açıklanan yol haritasına göre Phenom X3 8250e için yılın son çeyreği itibariyle yeni sipariş alınmayacağı belirtiliyor yani mevcut bilgilere göre 8250e modelinin ömrü 6 ay bile sürmeyecek. Tabi bunun arkasında yatan en öenmli neden olarak firmanın bu yıl sonu itibariyle 45nm üretim teknolojisine geçmeyi planlaması ve hazırlayacağı yeni modelleri kullanıma sunmak istemesinin etkili olabileceği belirtiliyor. Merak edenler için Phenom X3 8250e modeline yönelik olarak henüz herhangi bir fiyat bilgisinin açıklanmadığını da belirtelim.

Not: AMD'nin kullanımda olan ve model tanımlamasında "e" harfi bulunmayan üç çekirdekli mevcut işlemcileri 95 watt'lık ısıl güç tasarımına (TDP) sahipler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim