Uygulama ile Aç

İnternetin geleceği Web 3.0 nedir? En iyi Web 3.0 coinleri ve projeleri

Abone Ol

Kullanıcı gizliliğine gibi özellikleriyle hayatımızda yerini almaya başlayan Web 3.0 nedir? Web 3.0 coinleri ve projeleri neler?

İnternette tek yönlü bilgi akışının gerçekleştiği Web 1.0 döneminden kullanıcıların birbirleriyle etkileşime girdiği Web 2.0 dönemine olan geçiş, göz açıp kapayıncaya kadar kısa sürdü. Şimdi de gözler Web 3.0'a çevrilerek yeni bir dönemin kapısı aralanıyor. İnternetin merkeziyetsiz sürümü olarak karşımıza çıkan Web 3.0, blokzincir teknolojisinin sunduğu güvenilirlik, şeffaflık ve kullanıcı gizliliği gibi özellikleriyle hayatımızda yerini almaya başladı. 

Web 3.0 nedir, ne işe yarar ❓

Web 3.0, kendi kendine egemen dijital kimlik sunarak merkeziyetsiz ve birey odaklı olan bir internet sürümüdür. Herhangi bir varlık tarafından kontrol edilmeyen Web 3.0, herkesin güvenebileceği fikir birliği mekanizmalarını kullanan platformlardan oluşuyor. Kişisel verilerden kâr edilen gözetim kapitalizmi sorununa bir çözüm sunmayı amaçlamaktadır.

Web 3.0 özellikleri

Ayrıca bkz.

Web3 ve NFT projeleri için 500 milyon dolarlık girişim fonu

Web 3.0'ın avantajları ve hayatımıza etkileri 🌐

Semantik arama yöntemi ile kullanıcılar doğru bilgiye daha kısa sürede ulaşarak anlamlı sonuçlarla karşılaşıyor. Teknoloji devi Google, metin aramalarının yanı sıra artık fotoğraflar ile de semantik arama yapılabilecek ürünlerini hizmete sunuyor. Sürekli güncellenerek adından sıkça bahsettiren 'Google Fotoğraflar' uygulaması da bu hizmetlerden biridir. Örneğin, uygulama üzerinden 'bisiklet' kelimesini aratıp bisikleti içeren tüm fotoğrafların listelendiğini görebilirsiniz.

Web 3.0 projeleri nelerdir? 💡

Web 3.0 projeleri hâlâ geliştirilme aşamasında olsa da gün geçtikçe yapılan iyileştirmelerle daha iyi hâl alıp kullanım alanları artacaktır. Günümüzde bazı kullanım alanları mevcuttur:

Siri ve Alexa gibi sanal asistanlar

Apple'ın Siri'si ve Amazon'un Alexa'sı gibi sesle kontrol edilen yapay zeka asistanları, zamanla yeteneklerini geliştirerek daha akıllı hâle geldiler. Bu asistanlar, yapay zeka ve doğal dil işleme süreçleriyle insan sesiyle gelen komutları daha iyi anlayabiliyor. 

Bu asistanlar, "Teknoloji sitesi donanimhaber.com adresini aç" veya "En yakın eczane nerede" gibi talepleri doğru anlayabilir ve eyleme dönüştürebilir. Siri ve Alexa'yı kullanan kişi sayısı arttıkça da bu uygulamaların önerileri ve etkileşimleri de gelişir.

Akıllı ev aletleri

Web 3.0 ile verilere ve çevrimiçi hizmetlere aynı anda her yerden ulaşıp birden fazla cihaz üzerinden erişim sağlanabilir. Evlerimizin ısıtmasından buzdolabının yiyecekleri sipariş vermesine kadar birçok özelliği kontrol eden bu sistemler, artık daha akıllı ve bağlantılı bir şekilde çalışabilir. 

Akıllı eviniz, sizin ne zaman eve geleceğinizi veya evininizin ne kadar sıcaklıkta olmasını istediğinizi bilebilir. Daha kişiselleştirilmiş bir deneyime sahip olmak için bu ve benzeri bilgileri kullanabilir. Daha sonra siz nerede olursanız olun telefonunuzdan ya da çevrimiçi başka bir cihazdan bu hizmete erişebilirsiniz.

Ayrıca bkz.

Bitcoin fiyatı yükseliyor

Piyasa değerlerine göre en iyi Web 3.0 coinleri 💰

Web 3.0 teknolojisi, giderek gelişmesiyle birçok sektördeki insanların ilgisini üzerine çekmekle kalmıyor aynı zamanda kripto para yatırımcılarını da bu alandaki projelere yöneltiyor.

Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 Karşılaştırılması 🆚

- Web 1.0 Web 2.0 Web 3.0
İçerik Kullanıcılar için pasif etkileşim Topluluk platformları ve kullanıcılar tarafından oluşturulmuş içerikler İçerik yaratıcıları için kullanıcı mülkiyeti
Teknolojiler HTML Dinamik HTML, Javascript Blokzincir, yapay zeka ve makine öğrenmesi
Sanal Ortamlar Yok Bazı temel 3D kullanımı 3D, Sanal Gerçeklik ve Arttırılmış Gerçeklik
Reklamlar Rahatsız edici (banner vs.) İnteraktif Kullanıcı davranışına göre hedef odaklı
Veri Saklama Web sitelerinin kendi sunucularında saklanır Büyük teknoloji devlerine ait Kullanıcılar arasında dağıtılmış
Hedef Kitle Bireysel kullanıcılar Belirli kullanıcı toplulukları Birden fazla platform ve cihaz üzerinden birbiriyle bağlantılı halindeki kullanıcılar

Web 3.0'ın giderek geliştiğine şahit oluyoruz. Öyle ki şimdiden popüler Web 2.0 uygulaması olan YouTube'a alternatif olarak çıkan Oddysee gibi Web 3.0 uygulamalarının zaman içerisinde geldikleri konumu göreceğiz. Şimdilik bu yeni projeler, Web 2.0 projeleri kadar popüler olmasa da en az onlar kadar bir potansiyele sahiptir. Web 3.0 uygulamalarının günümüzdeki popüler Web 2.0 uygulamalarını tahtından edip etmeyeceği de ayrı merak konusu.

(Güncellendi: )



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
7 Yorumun Tamamını Gör