Anlık Bildirim

Ati Radeon XPress 200 çipseti ile entegrede iddialı

Çipset pazarında özellikle Intel çipsetlerinden tanıdığımız Ati Amd'nin işlemci üzerindeki ram kontrolcüsü ile birlikte çalışacak grafik çekirdeği yapmanın karmaşıklığından yararlanarak ilk DirectX 9.0 destekli Amd Athlon 64 işlemci destekli entegre çipseti çıkardı. İki farklı model bulunmakta bunlar XPRESS 200P ve XPRESS 200 bu modeller çeşitli incelemelerde sırasıyla XPRESS 200 ve 200G olarakda adlandırılmakta sonuçta Ati'nin bir entegre grafik kartsız birde entegre grafik kartlı modeli mevcut. Entegre grafik kartsız yani harici kart gerektiren model PCI-Express desteklemesi dışında sıra dışı özelliğe sahip değil.

İlginç olan model entegre grafik kartılı olan modeli. Bu modeller Ati günümüzün oyunlarında oynanabilir performans sunmakta ve bu sayede OEM üreticilerini (yani büyük PC üreticileri) yaklamayı planlıyor. Bildiğiniz gibi HP'den tutunda Dell'e kadar bir çok marka Intel'in entegre grafik çipsetli modelleri üzerine kurulu modeller üretiyorlar. Bunun nedeni tabii ki ucuzluk ve alıcı kesimin oyunla çok ilgili olmaması. Ati şimdi Amd'nin 64-bit işlemcileri içinde böyle bir pazar yaratmayı ve PCI-Express özelliği ile OEM üreticilerini bu tür PC'ler üretmeye ikna etmesi bekleniyor. Ayrıca Sempron işlemcilerinde düşük seviye pazarda söz sahibi olabilmeleri için böyle entegre bir çipsete muhtaç oldukları tartışılmaz.

Entgre grafik kartıda oldukça yetenekli, çekirdek aslında X300 çekirdeğinin 2 Piksel işleme hatlı hali ve 333 Mhz çalışma frekansına sahip. Tüm DX9 komutlarını desteklediği için uyumlulukla ilgili bir sorunu yok sadece merkezi işlemcinin daha hızlı işleyeceği komutları merkezi işlemciye yaptırmakta o kadar. Kendine ait 16 Mb ön belleği anakart üzeride kuzey köprüsünün yanında mevcut be 32-bit erişime sahip. Anakart üreticileri isterlerse bunu 32 mb ve 64-bit yapabiliyorlar ama tek çipli model genelde tercih edilecek gibi.

Bu ufak kısım önemli bilgilerin bazılarının burda tutulmasını diğer kalan bilgilerinde sistem ramından paylaşımlı olarak tutulmasında yardımcı oluyor. Amd'nin yeni mimarisinde ram kontrolcüsü işlemci üzerinde olduğundan ve grafik çekirdeğinin bu ram kontrolcüsü üzerinden ramlere ulaşması gerektiğinden amaç uzun erişimi kısaltmak. Özgün özellikleri arasında bu sayede işlemcinin ram erişimine oldukça az zarar vermek ve 640x480 piksel çözünürlükte günümüzün tüm oyunlarını rahatça oynayabilmesi.

Entegre grafik çekirdeği aynı zamanda anakart üreticileri çıkışları koyarsa Dual yani Çift monitör destekli. İşin ilginç tarafı PCI-Express x16 Slotuna harici bir ekran takıldığında anakart üzerindeki çıkışları Multi Monitör yani çoklu monitör için harici kartındakiler ile birlikte kullanabilmek mümkün. Böylece harici alacağınız ekran kartı ile oyun oynarken masa üstüne geri döndüğünüzde 3-4 monitöre kadar destek alabileceksiniz. Harici karta geçildiğinde entegre çekirdeğin hala bir işe yaraması oldukça sevindirici bir özellik.

Ati'nin güney köprüsü IXP-400 müthiş özelliklere sahip değil ama 2 adet PCI-Express hattı ile kuzey köprüsüne bağlandığından ULi (Ali) gibi üreticilerin üreteceği daha gelişmiş yada Ati'nin gelecekte çıkacak güney köprüleri ile uyumlu olacak. Önemli özellikleri arasında 4 Adet SATA, 2 Adet PATA, 8 Adet USB 2.0, 8 kanal ses sistemi sayılabilir. Çeşitli incelemelerden çıkan en beklenmedik sonuç ise Ati anakartlarında Ati ekran kartlarının daha iyi ve Nvidia anakartlarında da Nvidia ekran kartlarının daha iyi sonuç vermesi. Kısaca iki firmada kendi ürünlerini teşhis edip onlara özel standartlar dışı optimizasyonlar yapabilmekte.

Hız bakımından Ati çipsetlerinin Nvidia'nın bombası nForce 4'den aşağı kalır bir yanı yok fakat özellik bakımından NF4'ler kesinlikle daha zenginler hatta SLI versiyonlu NF4'lerin dünyada eşi benzeri bulunmamakta. Nvidia'nında bir IGP planı olduğu, Ati'nin SLI destekli Ati anakart üreteceği, Pentium 4 modelinde güncelleştirilmiş grafik çekirdeğinin olacağı gibi tahminler ve bilgiler zaman zaman Ati'den sızmakta.

Ati'nin yeni bir bombasıda Ati Theater 550 çipinin bu çipset ile uyumlu olması. Bu çipin yegane özelliği TV görüntülerinin bir çok filtreleme özelliği ve donanımsal yakalama özellikleri ile birlikte tek bir pakete konması. Bu çip ile kaliteli TV yayınını izleyebilir anında işlemci kullanımı olmadan yakalayabilir kayıt edebilirsiniz. Bu ufak eklenti ile Microsoft'un en büyük yeniliği olan Media Center İşletim sistemi için harika ucuz bir sistem yaratmak mümkün.

Ati'nin ilk modellerini şimdilik sadece MSI üreteceğini duyurmuş durumda. Sonuçta pazara gelecek olan markaların kalitesi ve test sonuçları oldukça önemli ve Amd performans pazarında Ati önemli bir yer elde edemese bile entegre pazarda ve notebook pazarında yegane mantıklı seçim olacağı şimdiden tartışılmaz. Ürün tahminen yurt dışında bir iki hafta içersinde çıkacak tek entegre ekran kartlı çipset olduğundan ülkemizede kısa zamanda ulaşması beklenebilir. Fiyatı NF4'den düşük, KT890'dan yüksek tutulacağı belirtiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim