Anlık Bildirim

Dijital Uydu radyo ABD'de hız kazanıyor

Her yerden ve her süratte giderken, belli bir yöne doğrultulmuş anten gerekmeksizin olan uydu radyo yayını son yıllarda ABD'de oldukça popüler oldu. Özellikle arabalara entegre olarak gelen sistemler, insanların bu hizmetten yararlanmasını büyük ölçüde sağlamış durumda. Bu radyo hizmetlerinde her servis sağlayıcıda 100'den fazla CD kalitesinde reklam olmaksızın özelleştirilmiş müzik, haber ve ülke radyoları yer almakta. Çalan parçanın bilgilerine göre ayarlar, 5.1 müzik yayını, trafik bilgileri ile ilgili radyolar gibi zengin çeşit söz konusu.

Radyo yayını, iki (2) dijital uydudan 2.3 Ghz band genişliğinde bütün ülkeyi kapsayacak şekilde yapılıyor. Uydu sinyallerinin zayıf kaldığı yada uyduyu hiç görmeyen vadi yada benzeri gibi yerlerde ise güçlendirmek amaçlı tekrarlayıcı sistemler döşenebiliyor. İki (2) servis sağlayıcı 1992 yılında yapılan lisans sözleşmesi ile yayın hakkını elde etti ve bu ikisi (XM ve Sirius ) şimdi, kablolu tv ve dijital uydu yayınlarında olduğu gibi aylık olarak ödenen belli bir ücret karşılığında üyelerine hizmet vermekteler. Tabi bu servislerden yararlanmak için özel ekipmanlara sahip olmanız gerekli.

Sonuç olarak parazitlenen ve oldukça sık reklam yayını olan, düşük ses kalitesine sahip, az seçenekli, sıradan, radyolar bu yeni Dijital Uydu Radyo (Digital Audio Radio Service (DARS)) sonrası pekde çekici gelmemekte. Tek sorun, Dijital Uydu Radyo sisteminin arabalar ya da evlerde büyük antenler ile ve/veya adaptörler ile kullanılması zorunluluğu idi, fakat günümüzde bu yayınları taşınabilir cihazlarla dinlemek mümkün . Milenyumdan hemen önce fırlattıkları uydular ile yayına başlayan firmalar şu sıralar ayda 10-13$'a oluşturdukları tüm içeriği kullanıcılara sunuyorlar.

Dijital Uydu radyo ABD'de hız kazanıyor
Dijital Uydu radyo ABD'de hız kazanıyor

Şu sıralar Sirius 'da 1.1 Milyon, XM 'de 3 milyon'dan fazla üye bulunmakta ikiside yıl içersinde bunu ikiye katlamayı planlamakta. Ne yazıkki bu iki firma birbirinden farklı teknolojiler kullanarak bu yayını dağıtmaktalar ve bu yüzden farklı donanımlara ihtiyaç duyuyorlar. Bu durum üyeleri üye oldukları firmanın teknolojilerini destekleyen ürünler almak zorunda bırakıyor. Aşağıda firmalar ve verdikleri hizmetler hakkında çok daha fazla bilgi alabileceğiniz resmi web siteleri linkleri mevcut.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim