Anlık Bildirim

DVB-H ile El cihazlarına özellikle telefonlara mobil canlı TV

Ayrıca bu yayın çok ucuz ve çok kanallı olacak. Ucuz olmasının nedeni aynı bildiğimiz Dijital TV Yayını gibi bir vericiden aynı anda bir çok alıcıya gönderilebilir olması. Çok kanallı geniş ve boş aralıklı bir frekans kullanılıyor. Hem en yüksek sıkıştırma teknikleri ufak ekranın artıları ile kullanılacak. Tahmini 25-80 kanal olası. Nokia bu konudaki ilk desteği 7710'a takılacak bir eklenti olan Nokia Streamer SU-22 ile sağlayacak. Şimdilik 9 verici istasyonlu 120 km 2 alana yayılmış Oxford ve çevresinde 500 gönüllü ile 16 kanallı test yayını başladı bile.

Teknolojinin esası IP Datacast (Internet protokollü ile veri yayını) olarak da geçiyor. IP bazlı olması ve verilerin 11 Mbps'lik bir hızla aktarılıyor olmasının çeşitli avantajları var. IP paketleri sayesinde günümüzde kullanılan tüp programlar az çok uyumlu olacak veya uyumlu program yazımı kolay olacak. Ayrıca firmalar internet üzerinden yayın yapıyormuş gibi rahatça yayın yapabilecekler. Kısaca IP Datacasting yazılım konusunda büyük bir mucuze zira günümüzde değiştirilebilir kalitede Video, ses, resim, oyun gibi çeşitli şeyleri aynı anda göndermenin en iyi en çok kullanılan yolu..

DVB-H ile El cihazlarına özellikle telefonlara mobil canlı TV

5 Ghz'de yayın yapılması sayesinde hiç bir yayın kuruluşu veya kurumu ile anlaşma yapılması gerekmediğinden (burda hiç yayın yok zira) hayata geçirilmeside kolay. Yine IP bazlı olması sayesinde ilerde 3G Internet erişimi ile noktadan noktaya isteğe özel Video yayını göndermek ve bunu ücretlendirmekte çok kolay. Dijital yayın dünyasına Digiturk ile oldukça alışan ülkemizin cep telefonlarında Dijital yayına oldukça sıcak bakacağını söylemek yanlış olmaz. Hem hangi kanalda ne var gibilerinden servis bilgilerine bu kadar alışmış ve aynısını Mobil TV'de bulabilecekken.

Fakat sorunlar oldukça fazla. Zira normalde çatının üzerinde olacak hareketsiz bir anteni, hareketli telefona dahili anten olarak ve her yerde çekmesini sağlamak oldukça güç (apartman araları vs.). Üstelik telefonlarımız televizyon gibi fişe takılı bir alet olmadığından hem antenle verileri çekişi hem de anında işleyip göstermesi tamamen pil kaynaklı enerji ile olmalı ve bu tabii ki makul bir zaman devam etmeli. Şimdilik tahminler 3 saati bulunmasının bile zor olduğu yönünde. İyi haber 2007 gibi çıkacak teknoloji ile o zamana kadar pil teknolojisinin bir kaç kat ilerleyebilecek olması.

DVB-H ile El cihazlarına özellikle telefonlara mobil canlı TV

Sorunlardan biriside hareketli kişilere bu Megabit'lerce verinin kesintisiz aktarılması. Tahmini olarak bu mümkün olmayacağından yayının kullanıcı tarafında iyileştirilmesi için Time Slicing denilen aralıklı veri gönderilmesi teknolojisi kullanılıyor. Bu sayede bir süre boyunca kullanılıcak veri bir anda gönderilebiliyor ve bağlantının kesilmesi durumunda bile bu fazladan veri tekrar bağlantı kuruluncaya kadar kullanılıyor. Aynı zamanda bu aralıklı veri gönderimi antenin diğer vakitlerde kapatılmasını, dolayısıyla pil ömrü artışı sağlıyor.

Bu tür el cihazlarının tahmini büyük kullanım alanları olacak. Zira önceden ayarlayacağınız kayıt prosedürü ile geceleyin iyi çeken bir yerde fişe takılıyken çekeceğiniz TV yayınlarını yolda pil ömrünü yemende izleyebileceksiniz. Bu yayınlar aynı Digiturk'te olduğu gibi özel kanallar yada normal tv yayınları olabilmekte. Yolda haberleri izlemek can sıkıntısında Video Müzik kanallarını dolaşabilmek bunları istek dahilinde kayıt etmek nihayet gerçek oluyor. İngiltere dışında Avusturalya, Finlandiya ve ABD gibi ülkelerde test yayınları başlıyor yada başladı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim