Anlık Bildirim

Köpeklerin çiftleşme bulguları Sibirya topluluklarına dair bilinenleri değiştirdi

Yeni bir araştırmada, Kuzey Kutbu'nda yaşamış olan antik toplulukların zannedildiği gibi dış dünyadan izole olmadıkları ortaya konuldu. Kanıt olarak köpeklerin çiftleşmelerinin bulguları gösterildi.

Sibirya köpeği Tam Boyutta Gör

Yakın zamanda Ulusal Bilimler Akademisi'nde (National Academy of Sciences) yayınlanan bir bildiride, Sibirya köpeklerinin kalıntılarından elde edilen DNA analiziyle Antik Kuzey Kutbu topluluklarının dış dünyayla ticaret yaptığı ortaya konuldu. 

7000 yıl önce Kuzey Kutbu'nda yaşayan köpeklerden alınan DNA analizi köpeklerin, Avrupa ve Yakın Doğu'daki diğer köpeklerle çiftleştiğini gösteriyor. Kopenhag Üniversitesi'nden arkeolog Tatiana Feuerborn, daha öncesinden buradaki toplulukların dünyanın geri kalanından fazlasıyla izole olduklarının düşünüldüğünü söylüyor. Bu anlamda herhangi bir DNA alışverişinin de mümkün olmaması gerekiyordu. Yani bu yeni bulgu eski düşünceyi neredeyse tamamen geçersiz kılıyor.

Sibirya köpeği kalıntıları Tam Boyutta Gör

Brown Üniversitesi'nden genetikçi Kelsey Witt, köpeklerin insanlardan nadiren uzaklaştığını ve bugün araştırmacıların göçler ve hatta ticaret etkileşimleri gibi insan faaliyetlerini anlamak için köpekleri kullanabileceklerini söylüyor. 

Bu yeni çalışmada Feuerborn ve meslektaşları, 11.000 yıllık kemik parçalarından 20. yüzyılın başında Kuzey Kutbu kaşifleri tarafından kullanılan kürk başlıklara kadar değişen 49 Sibirya köpeğinin kalıntılarından DNA analizleri gerçekleştirdi. Araştırma neticesinde ekip, Sibirya köpeklerinin Avrasya bozkırlarından, Yakın Doğu'dan ve hatta Avrupa'dan 7000 yıl öncesine kadar uzanan diğer köpek popülasyonlarıyla çiftleştiğini tespit etti. Feuerborn, Kuzey Kutbu'ndaki bu toplulukların dış dünyayla iletişimiyle metal işleme gibi yeni fikirler ve teknolojiler taşımış olabileceğini söylüyor. Elbette şimdilik bunun için yeterli bulgular yok. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim