Anlık Bildirim

Fuel Cell ile uzun ömürlü çevreye zararsız elektrik enerjisi

Diz üstü bilgisayarlar artık boyut ve performans sorununu tamamen aşmış durumdalar. Günümüzde masa üstü sistemleri aratmayacak büyüklükte ekranlara ve donanım bileşenlerine sahip diz üstü bilgisayarlardan kalem kalınlığında ve bir kitap genişliğinde diz üstü bilgisayarlara kadar çok çeşitli modeli satın almak mümkün.

Diz üstü bilgisayarların şu an için aşması gereken tek engel pil ömrü olarak görülüyor. Kullanıcılar taşınabilir aygıtlardan en az 1 gün sürekli kullanıma yetecek kadar pil ömrü sunmalarını beklerken günümüzdeki diz üstü bilgisayarlar tekrar şarj gerektirmeden en fazla 7-8 saat çalışabilmekteler. Bir çoğu için şarj gerektirmeden çalışma süresi 3 saati geçememekte. Fakat 1-2 sene içerisinde bu sorun da ortadan kalkacak gibi görünüyorlar. Bir çok üreticinin üzerinde çalışmalar yaptığı Fuel Cell teknolojisi bizlere, diz üstü bilgisayarlarla 2 güne kadar tekrar şarj gerektirmeden sürekli çalışma olanağı sunabilecek potansiyelde.

Hidrojenin, oksijen ile kontrollü bir şekilde tepkimeye sokularak elektrik enerjisi elde edilmesi esasına dayalı Fuel Cell teknolojisinde işlem sonunda atık olarak sadece saf su ortaya çıkmakta. Hidrojen'i depolamak zor olduğundan hidrojen bakımından zengin olan ve hidrojen atomlarının kolayca ayrıştırılabildiği maddelerin yakıt olarak kullanıldığı Fuel Cell piller, yakıt deponuz dolu olduğu sürece elektrik enerjisi üretebilmekte. Şu an için her hangi bir şekilde tekrar şarj etme yetisi olmayan Fuel Cell piller, kolay yakıt doldurulabilecek şekilde üretilmekteler. Yani diz üstü bilgisayarınızın enerjisi bittiğinde yakıt deponuzu metanol (Fuel Cell pillerde en çok tercih edilen yakıt tipi) ile doldurarak ya da basit bir kartuş değişikliği ile çalışmaya kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.

Panasonic CES 2006'da bu alanda ne kadar ileri gidildiğini Fuel Cell pil taşıyan diz üstü bilgisayarları ile kullanıcılara gösterdi. Fuel Cell bataryasından 13W güç elde edebilen diz üstü bilgisayar, eğer CD yazma, video işleme ve benzeri işler yapabilmek için daha fazla güce ihtiyaç duyarsa, tekrar şarj edilebilir li-ion pilini devreye sokarak Fuel Cell bataryaya destek oluyor. Diz üstü bilgisayarın güç ihtiyacı tekrar düştüğünde ise Li-ion pil devreden çıkıyor ve yük tekrar Fuel Cell güç kaynağı tarafından karşılanıyor. Panasonic'in bu yöntem ile çalışan diz üstü bilgisayarları 20 saate kadar tekrar şarj gerektirmeden çalışabiliyorlar. İçi boşken 450 gram ağırlığında olan Fuel Cell batarya 20 saat pil ömrü için 200 santimetre küp yakıta ihtiyaç duymakta.

Fuel Cell sadece diz üstü bilgisayarlar veya diğer taşınabilir elektronik cihazlar için değil aynı zamanda araçlar için de geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilmekte. Fosil yakıtların hızla tükeniyor olmaları Hidrojen gibi sınırsız ve aynı zamanda zararsız yakıtlara yönelimi arttırıyor. Şu an için Hidrojen elde etmenin zorlukları yüzünden Hidrojen'in maliyeti aynı miktardaki petrolden 1.5 kat daha pahalı olsada zamanla geliştirilecek üretim teknolojileri ile maliyet aşağılara çekilecektir. 2007 yılı ve sonrasında MP3 çalarlardan cep telefonlarına geniş bir alanda Fuel Cell bataryalardan güç alan ürünleri vitrinlerde görmemiz mümkün olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim