Anlık Bildirim

Gün Nvidia'nın günü, nForce 6 ve GeForce 8 serisi duyuruldu

Nvidia uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni ürünlerini sonunda piyasaya sürüyor. Firmanın 6. jenerasyon nForce yonga seti serisi ve DirectX 10 destekli yeni grafik işlem ünitesi G80'den gücünü alan yeni GeForce 8 serisi ile firma yüksek performans isteyenlere göz kırpıyor. Özellikle son birkaç gündür GeForce 8800GTX üzerinde yanlış direnç kullanımından dolayı kartların geri çağrılacağına dair haberler çıkmıştı. Ama bazı üreticler için geçerli olan bu durumun aşılması anlaşılan çokta zor olmadı gibi. Zira ürünün lansmanı yapıldı.

nForce 680i SLI, 650i SLI and 650i Ultra

GeForce serisi ekran kartlarından sonra nForce serisi yonga setleri ile anakart alanına da kayan ve açıkçası nForce 4 serisi ile ciddi başarı yakalayan Nvidia, nForce 5'in özellikle hız aşırtma "overclock" anlamında beklenileni verememesi üzerine satış anlamında istenilen rakamlara bir türlü ulaşamamış, buna paralel olarakta firma yonga setlerini revizyondan geçirmeye karar verdi ve sonucunda da nForce 6 serisi yonga setleri ortaya çıktı.

Firmanın piyasaya sürdüğü 3 yeni yonga seti olan nForce 680i SLI, 650i SLI and 650i Ultra'nın her 3'ü de yüksek performans vaat ederken, tahmin edebileceğiniz üzere farklı fiyatları ile ayrı segmetlere hitap ediyorlar. Yeni yonga setleri ile birlikte isimlendirme konusunda da Nvidia yeniliğe gidiyor. Firmanın ilk etapta piyasaya sürdüğü "nForce 600i" serisinin sonunda yer alan "i" harfi yonga setlerinin İntel işlemciler için hazırlandığını belirtirken, firmaya yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, kısa bir süre sonra AMD işlemcileri destekleyen "nForce 600a" serisini de görebilme ihtimalimiz var.

Nvidia'nın özellikle en iyi performansı isteyen ateşli kullanıcılar için hazırladığı nForce 680i SLI yonga seti güçlü özellikleri ile dikkat çekiyor. Intel'in Core 2 Extreme, Core 2 Quad, Core 2 Duo, Celeron D, Pentium 4 ve Pentium D gibi piyasadaki güncel tüm işlemcileri ile uyumlu olan yonga setinin bu noktada en dikkat çekici özelliği, Intel'in 4 çekirdekli yeni işlemcilerine verdiği tam destek oluyor. Ayrıca nForce 680i SLI, resmi olarak 1333 MHz fsb desteğine de sahip ve buda şuanki işlemcilerin yanı sıra Intel'in 2007 yılı içinde piyasaya süreceği yeni işlemcilere destrek vermesi ile birlikte yüksek overclock yeteneğine sahip olacağının göstergesi. Zira yüksek fsb değerleri, yapılacak ciddi hız aşırtma çalışmalarında ortaya çıkması muhtemel dar boğazların da önüne geçecektir. nForce 680i SLI'ın bellek kontrolcüsünde de ciddi iyileştirmeler var. DDR2-1200 MHz'lik belleklere de destek veren yeni bellek kontrolcüleri aynı zamanda " nVidia SLI-Ready" bellek desteğine de sahip. Özellikle yeni yonga seti ile birlikte SLI-Ready bellekler kullanıldığında farklı bölenler ile performans anlamında avataj sağlanabiliyor. Yine Nvidia'nın yeni yonga setinde kullandığı " Quicksync" adı verilen teknoloji ile bellek ve fsb senkronize olduğunda, bellek tarafında performans artışı sağlayabiliyor.

Gün Nvidia'nın günü, nForce 6 ve GeForce 8 serisi duyuruldu

Nvidia'nın bir önceki top modeli olan nForce 5 590 SLI'da ik adet PCIe X16 slotu yer alırken nForce 680i SLI üzerinde 3 adet PCIe x16 slotu yer almakta. ilk iki slot SLI için kullanıldığında 3. slot yarı hızda yani PCIe x8 olarak çalışmakta. Bilindiği gibi Nvidia'nın 3. slot için fizik işlemlerine yönelik planları bulunmakta. AGEIA'nın fizik kartlarını piyasay sürmesinin ardından, bu alanda eksiklik olduğunu düşünen gerek Nvidia gerekse Ati'nin fizik işlemleri konusunca ciddi çalışmalara başladığı biliniyor. Uzun süredir Havok ile bu konuda ortak çalışmalar yapan Nvidia'nın, 2007 yılı içerisinde özelleştirilmiş fizik kartları çıkarabileceği buna ön hazırlık olması açısından da nForce 680i SLI yonga setine 3 PCIe x16 slotu koyduğu sektörde üzerinde hemfikir olunan konular arasında yer alıyor. Ayrıca nForce 680i SLI üzerinde bazılarını bir önceki seriden de tanıdığımız LinkBoost, FirstPacket, DualNet, yüksek tanımlı ses ve MediaShield teknolojileri gibi önemli özellikler de yer almakta.

Nvidia'nın nForce 680i SLI'n yanında piyasaya süreceği nForce 650i SLI ve 650i Ultra yonga setleri nispeten daha ekonomik modeller. Yeni nForce 650i SLI ve 650i Ultra yonga setlerinin her ikiside SLI desteğine sahip olmalarının yanında nForce 680i SLI'n sahip olduğu birçok özelliğe malesef sahip değiller. Ama her iki yonga seti başta DDR2-800MHz bellek desteği olmak ile birlikte, FirstPacket teknolojisi ile gelen Gigabit Ethernet desteği ve yüksek tanımlı ses özelliği gibi özelliklere sahipler. Ayrıca dikkat çeken enteresan bir noktada nForce 650 serisi yonga setleri 2 adet IDE kanalına sahipken, nForce 680i SLI'da sadece 1 adet bulunmakta.

Firmalar yavaş yavaş nForce 600 serisi yonga setine sahip modelleri çıkarıyorlar. Özellikle ülkemizde satılmamasına ve pek bilinmemesine rağmen, yurt dışında ciddi pazar payına sahip olan ve Nvidia'nın en önemli partnerlerinden biri olan EVGA, nForce 680i SLI yonga setine sahip ilk anakartı üreten firma oldu. Tabii yeni model duyurusu yapan başka firmalarda yok değil. Örneğin haberini forumlarımızda verdiğimiz Asus'un ROG (Republic Of Gamers / Oyuncular Cumhuriyeti) serisinden çıkacak olan "Striker Extreme" modeli de nForce 680i SLI yonga setine sahip modeller arasında dikkat çekiyor. Bu arada nForce 680i SLI yonga setine sahip anakartların fiyatlarının üreticisine göre değişmek ile birlikte ortalama 300$ civarında olacağı, nForce 650 serisi yonga setine sahip anakartların ise ortalama 150$ seviyesinden satılacağı belirtiliyor.

Ve DirectX 10 PCI Express ile buluştu

Nvidia uzun süredir üzerinde çlaıştığı yeni nesil grafik işlem ünitesi G80'e sahip GeForce 8800GTX ve GTS modellerini de bugün itibariyle piyasaya sürüyor. Windows Vista ile birlikte gelecek DirectX 10'a destek veren ilk grafik işlem ünitesi ve dolayısıyla ilk ekran kartları olacak olan GeForce 8 serisi ekran kartları yüksek performansları ve iddialı özellikleri ile dikkat çekiyorlar.

Bilindiği gibi ilk etapta G80 grafik işlem ünitesine sahip iki model piyasaya çıkıyor. Bunlar GeForce 8800GTX ve GTS modelleri. Nvidia'nın amiral gemisi olacak olan GeForce 8800GTX üzerinde firmanın "Stream İşlemcileri" olarak tanımladığı 1350MHz hızında çalışan 128 adet "Unified Shader" ünitesi bulunmakta. Ekran kartının çekirdek hızı 575MHz. Kart üzerinde 384 bit bellek veri yoluna sahip 768MB GDDR3 bellek kullanılmakta. Efektif hızları 1800MHz olan bellekler 900MHz'de çalışmakta. Özellikle neden hala GDDR4 bellek kullanımına geçmediği merak edilen Nvidia'nın GeForce 8800GTX ile hız anlamında GDDR3'ün fiziksel sınırına dayandığı da ifade edilmekte. Tüm GeForce 8800GTX modelleri çift slot kaplayan soğutma çözümüne sahipler. Firmaların ilk modelleri referans soğutma çözümü ile piyasaya çıkmalarına rağmen zamanla özelleştirilmiş modelleri de görebileceğimizi, önceki tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz. Zira yeni modellerin Hybrid (Su ve Hava) soğutmaya sahip modellerinin de çıkacağı belirtiliyordu. Şuan için bu konuda en azından zaman anlamında net bilgiler bulunmuyor ama yurt dışında bazı firmalar GeForce 8800GTX ile uyumlu su soğutma bloklarını hazırladılar bile.

GeForce 8800GTX'in aksine GTS modeli üzerinde 1200MHz hızında çalışan 96 adet stream işlemcisi yer almakta. Yine GeForce 8800GTS üzerinde Efektif olarak 1,6GHz'de çalışan bellekler 800MHz hızında olup, 320-bit bellek veri yoluna sahipler. 8800GTS üzerinde toplam 640MB GDDR3 bellek yer almakta. Kartın çekirdek hızı ise 500MHz. GeForce 8800GTX'de olduğu gibi 8800GTS modeli üzerinde de çift slot kaplayan soğutma çözümü yer almakta. Yeni nForce 680i SLI yonga setine sahip anakartlarda olduğu gibi GeForce 8 serisine yöenlik ürünleri de piyasaya sunun ilk firmalardan biri EVGA oldu. Firmanın piyasaya sürdüğü GeForce 8800GTX ve GTS modelleri Nvidia'nın referans özelliklerine ve saat hızlarına sahip. Kartların üzerinde çift dual-link DVI ve TV çıkışları yer almakta. TV çıkışı üzerinden component, S-Video ve composite video çıkışları alabilmek te mümkün.

EVGA ile birlikte bugün itibariyle Asus ta yeni GeForce 8800GTX ve GTS modellerinin duyurularını yaptı. Özellikle HDCP desteği ile ön plana çıkma arzusunda olan ASUS'un modelleri yanında Ghost Recon Advanced Warfighter oyunu da gelmekte. Ayrıca MSI'n da yeni GeForce 8 serisi ekran kartları marketlerdeki yerlerini alıyorlar. EVGA gibi kartlarında referans özelliklerden şaşmayan MSI'n özelleştiği nokta kartları üzerinde kullandığı Dual CoreCell teknolojisi.

Bilindiği gibi yanlış direnç kullanımından kaynaklanan bazı sorunlardan dolayı, GeForce 8 serisi ekran kartlarının lansmanın ertelenmesi gündemi gelmişti. Fakat görünen o ki bu firmalar sorunun üstesinden kısa sürede gelmeyi başarmışlar. Sıra geldi fiyatlardan bahsetmeye. GeForce 8 serisi ekran kartları üzerinde şimdiye kadar en çok spekülasyon ağırlığı fiyatlar üzerineydi. Bu kartlar için Nvidia'nın belirlediği fiyalar şu şekilde. GeForce 8800GTX için 599$, GeForce 8800GTS için 499$. Tabii üreticiler kendi modellerine göre farklı fiyatlarda belirleyebilirler.

Forumlarımızda daha önce verdiğimiz performans testlerini de içeren GeForce 8 serisi ekran kartlarına yönelik diğer haberler;

* GeForce 8800GTX testleri ortaya çıktı
* Nvidia G80'e dair arka planda kalan önemli bazı ayrıntılar
* Leadtek GeForce 8800GTX'e Yakında Bakış ve Test Sonuçları

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim