Anlık Bildirim

Intel Pentium 4, Pentium D ve Celeron sınıfı işlemci sahiplerine kötü haber

Intel ve AMD arasındaki işlemcilere yönelik rekabet 2007 yılı ile birlikte yonga seti tarafında da kendini hissetirecek. Zira İşlemci konusunda Intel ile mücadele edebilme noktasına gelen, hatta daha iyi işlemcilerde yapan AMD'nin, yonga seti tarafında ise eli ciddi şekilde zayıftı. Kendi işlemcileri için tamamen kendi çözümü olan yonga seti üretme konusunda sıkıntılar yaşayan ve son dönemde adeta Nvidia'nın eline bakar hale gelen AMD'nin ATi'yi alması ile birlikte bu açığını kapatacağı da biliniyordu. Zaten son günlerde AMD'nin yonga seti gelişmelerine dair arka arkaya ve sık şekilde gelen haberler de bunuN ilk sinyalleri olarak değerlendiriliyor olacak ki Intel'in de yeni yonga setlerine dair en yeni bilgiler adeta AMD'ye misilleme yaparcasına gün yüzüne çıkmaya başladı. Son bir iki gündür Intel'in yeni nesil yonga setleri hakkında çıkan yeni haberler, AMD'nin durumunu kötüleştirir mi bilemeyiz ama özellikle Intel'in Pentium D, Pentium 4 ve Celeron sınıfı işlemcilerine sahip kullanıcıları üzecek gibi.

Intel şu an 2007 yılı için 3 yonga seti ailesi ve toplamda 6 yeni yonga seti üzerinde detaylı çalışmalar yapmakta. "Bearlake" kod adına sahip yeni yonga setleri G, Q, P,ve X olmak üzere 4 ana gruba/segmente ayrılıyor. Bunlardan G serisi yonga setleri entgre grafik çözümlerine sahipler. Yeni yonga setlerinden P serisi orta segmenet hitap etmesi bekleniyor ve sadece tek bir üye ile P35 ile temsil edilecek, X serisi firmanın top modeli olacak ve oda tek bir üye ile X38 ile temsil edilecek. Entegre grafik işlemciye sahip olan G ve Q serileri ise kendi içlerinde giriş ve orta segmenete çözüm olarak üretilen G-Q33 ve G-Q35 modellerine sahip olacaklar. Tüm yonga setleri Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile birlikte bu yılın 2. yarısında satışa sunulması beklenen 1333MHz fsb'ye sahip yeni işlemcileri de destekleyecekler. Yine tüm işlemcilerin Intel'in yakında çıkarmayı planladığı Pentium E2xxx serisini ve Celeron 400 (Celeron 400 serisini X38 yonga seti desteklemeyecek) serisi işlemcileri de desteklemesi bekleniyor.


Grafiği üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz!

Konu firmanın 4 çekirdekli işlemcileri ve Core 2 Extreme serisine geldi mi işler değişmeye başlıyor. Yeni nesil yonga setleri arasında Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerine destek verecek olanlar, P35, G35 ve X38. Ne dersiniz 4 çekirdekli işlemcilere destek veren yonga seti sayısı iyi sayılır değil mi çünkü firmanın bundan sonra Core 2 Extreme serisine dahil edeceği yeni nesil işlemcileri sadece X38 yonga setinin destekleyeceği ifade ediliyor. Bu arada yeni yonga setleri firmanın şu an üzerinde çalıştığı, hatta dizayn çalışmlarını bitirip çalışır sistemde Windows'u bile "boot" ettiği, 45nm üretim teknolojisine sahip yeni işlemcileri olan 4 çekirdekli Yorkfield ve çift çekirdekli Wolfdale işlemcilerine de destek verecekler. Şu an için üzerinde çalışmaları devam eden işlemcilere bile destek konusunda bonkör olan yeni yonga setleri, maalesef konu geriye dönük uyumluluk olunca kullanıcıları üzmeye başlıyor. Zira yeni yonga setleri başta Pentium D 8xx, 9xx, Pentium 4 6xx, 5xx, Celeron 3xx olmak üzere Netburst mimarisine sahip işlemcilere destek vermeyeceği belirtiliyor.

Tabii şununda altını çizmek gerek. Eğer elinizde zaten güncel sayılabileecek bir yonga seti varsa endişe duymanıza gerek yok. Zira bugün Intel'in 965 yada 975 yonga setli anakart kullanan birinin açıkçası nForce 680i SLI yonga seti kullanan başka bir anakarta geçmesi gereklilikten ziyade ancak zevk için olur. Ama yeni bir işlemci yada işlemci + yonga seti kombinasyonu kurma düşüncesinde olanların haberi dikkate almaları ve adımlarını buna göre planlamalarında fayda var. Yeni nesil işlemcileri için hazırladığı yonga seti serisi ile geriye dönük destek vermeye hazırlanan AMD ile işlemcileri gibi geniş yelpazede yonga seti hazırlayan Intel'in rekabeti bakalım neleri doğuracak. Tabii arada kalan Nvidia'nın da sessiz sedasız olarak özellikle gelişmiş entegre grafik çözümüne sahip yonga setleri üzerinde çalıştığının haberlerini de daha önce vermiştik. İşlemcilerin yanında yeni yıl daha önce olmadığı kadar çok şekilde yonga seti rekabeti ile geçecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim