Anlık Bildirim

Intel'in güncel yol haritası - Entegre grafik özellikli Havendale işlemcileri 2010'da

Intel'in güncel yol haritası - Entegre grafik özellikli Havendale işlemcileri 2010'da

Test sonuçları yayınlanmaya başlanan, global lansmanı ve satışı ise 17 Kasım'da gerçekleştirilecek olan Core i7 serisi yeni nesil Intel işlemciler ile birlikte firmanın yeni yol haritası da işlemeye başlayacak. İlk olarak Core i7 920, 940 ve 965 modellerinden oluşan Bloomfield ailesini ve bu işlemcilere yataklık edecek anakartlar için X58 yonga setini endüstrinin beğenisine sunacak olan Intel, farklı kullanıcı grupları ve ihtiyaçlar için hazırlanan Nehalem tabanlı yeni nesil diğer işlemci serilerini ise önümüzdeki yıl anons edecek.

Nehalem kod adlı mikroişlemci mimarisi için Intel'in üzerinde durduğu temel noktalardan biri modülarite yani esnek tasarım anlayışı. Zira firma yeni mimari ile birlikte farklı ürün gruplarındaki beklentileri karşılayacak yeni modelleri artık daha rahat ve hızlı bir şekilde hazırlayacağını ifade ediyor. Blommfield çatısı altında kullanıma sunulacak Core i7 serisi işlemcileri takiben sunucular, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü için daha ekonomik çözümler önümüzdeki yıl ile birlikte lanse edilmeye başlanacak, peki Intel'in yol haritasında hangi seri ne zaman çıkacak?

Mevcut tabloya göre Bloomfield lansmanını takiben Intel'in Nehalemli ikinci hamlesi sunucu ve iş istasyonları segmentinde gerçekleşecek. Zaten bilindiği üzere firma yeni bir üretim teknolojisi veya yeni nesil işlemci mimarisine geçişi masaüstü modeller ile yaptıktan hemen sonra profesyonel kullanım için hazırladığı yani sunucu ve iş istasyonlarını hedef aldığı işlemci çözümlerini de pazara sunuyor. Yol haritasına göre önümüzdeki yılın ilk üç ayı içerisinde Intel, Nehalem -EP, -WS, -EN, önümüzdeki yıl sonunda ise Nehalem -EX tabanlı işlemcilerini lanse edecek.

Ayrıca yol haritasına göre Intel muhtemelen yine önümüzdeki yılın ilk üç aylık döneminde Tukwila -WC adı verilen ve Boxboro -MC yonga seti üzerine inşa edilecek çok işlemcili yeni sunucu platfromunu da gündemine alacak. Dizüstü bilgisayarlara yönelik gelişmeler ise önümüzdeki yılın ikinci çeyreği ile birlikte başlayacak. Geçtiğimiz Temmuz ayında lanse ettiğii Centrino 2 platformuyla birlikte, 45nm üretim teknolojisine sahip çok sayıda yeni mobil işlemcisini ve PM45/GM45 yonga setlerini kullanıma sunan firma için yeni adım Montevina Refresh olacak.

Montevina kod adlı Centrino 2 platformu için gelecek yılın ikinci üç aylık döneminde güncelleme yapacak olan Intel, Cantiga kod adlı yonga seti üzerinde muhtemelen daha düşük güç tüketimine sahip olan, daha hızlı mobil işlemcilerini duyuruacak. Montevina Reresh platoformunu takiben firma Nehalem mimarisini temel alan mobilk işlemcilerini ve Ibex Peak-M kod adlı yeni mobil yonga setini ve Centrino 2 sonrası yeni Calpella kod adlı yeni mobil platformunu duyurarak kullanıma sunacak. Calpella platformunu takiben Auburndale platformu lanse edilecek.

Auburndale platformu Calpella ile benzer özellikler içerecek ve kurumlara yönelik özelleştirilmiş detaylar içerecek. Nehalem tabanlı yeni nesil mobil işlemcileri kullanacak Calpella ve Auburndale platformlarının yanı sıra Intel önümüzdeki sene ile birlikte masaüstü için de yeni çözümlerini devreye sokmaya çalışacak. 2010 için Sanyd Bridge mimarisi üzerinde çalışan firma doğal olarak önümüzdeki sene ile birlikte Nehalem tabanlı çözümlerini olabildiğinde hızlı bir şekilde yaygınlaştırarak hemen her segmentte etkin olmaya çalışacak.

Core i7 serisi işlemciler ve X58 yonga setinden oluşan Bloomfeld serisinden sonra firma önümüzdeki yılın üçüncü çeyreğinde yani Temmuz-Ağustos- Eylül döneminde Lynnfield kod adlı ve Nehalem tabanlı işlemciler ile birlikte P55 yonga setini de pazara sunacak. Lynnfield işlemcileri Bloomfield çözümlerine göre hem daha ekonomik olacak hem de farklı bir soket yapısı ile gelecek. LGA1160 formunda olacak işlemciler doğal olarak mevcut tablo gereği X58 yonga setli sistemlerde kullanılacak gibü görünmüyor.

Satışına önümüzdeki günlerde başlanacak Core i7 serisi işlemcilerden farklı olarak 3 kanal değil çift kanal DDR3 desteği sunması beklenen Lynnfield serisi işlemciler P55 yonga seti (Ibex Peak) üzerinde çalışacak. Tek yonga çözümü olarak tasarlanacağı ifade edilen P55 yonga seti değindiğimiz üzere özellikle LGA1160 formundaki işlemciler ile kullanılmak üzere geliştiriliyor. Intel 2010 yılında ise Havendale kod adlı, yine LGA1160 formundaki yeni nesil işlemcilerini kullanıma sunacak ve firma için yeni bir dönemin kapısını aralayacak.

Havendale kod adlı işlemciler Intel'in entegre grafik işlem birimine sahip olan ilk CPU modelleri olacak ve AMD'nin Fusion işlemcilerine rakip olarak kullanıma sunulacaklar. Nehalem mimarisinin sağladığı esnek tasarım anlayışının katkısı ile hazırlanan işlemciler bu sayede benzer şekilde Ibex Peak kod adlı yonga setiyle kullanılacak ve hem profesyonel hem de son kullanıcıları hedef alacak. Ayrıca Havendale çatısı altında farklı grafik özelliklerine sahip olan alternatif varyasyonların yer alması yani grafik çekirdeğinin özelliklerine göre model çeşitliliğin fazla olması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim