Anlık Bildirim

Arkeologlar, Eski İslam mezarlarının galaksiler gibi kümelendiğini keşfetti

İtalya Napoli Üniversitesi'ndeki bir araştırma grubu, Sudan'ın Kassala eyaletindeki 10.000'den fazla İslami mezarlığın düzeni inceleyerek burada galaksinin düzenine benzer bir düzene rastladı.

İslam mezarlıkları galaksiler gibi şekillenmiş Tam Boyutta Gör

İtalya Napoli Üniversitesi'nden Stefano Costanzo'nun, açık erişim dergisi PLOS ONE'da yakın zamanda yayınlanan bir araştırmasına göre Sudan'daki İslami mezarlıklar büyük ölçekli çevresel faktörlere ve küçük ölçekli sosyal faktörlere göre dağılıyor. 

Doğu Sudan'daki Kassala Bölgesi, modern Beja halkının İslami mezarlarından binlerce yıllık antik mezar höyüklerine kadar çok çeşitli mezar anıtlarına ev sahipliği yapıyor. Arkeologlara göre 4000 kilometrekareye yayılmış bu mezarlıklar rastgele yayılmış olamazlar. Bu yüzden de araştırmacılar burada bir kalıp veya bir düzen arayışına girdiler. Elbette bu birçok şey olabilirdi. Jeolojik veya sosyal faktörler genelde böyle durumlarda önde gelir ancak arkeologlar burada farklı bir düzen gördüler. 

Cosntanzo ve meslektaşları 4000 kilometrekarelik alandaki 10.000'den fazla mezar anıtını uydu görüntüleri kullanarak analiz ettiler. Daha sonra, başlangıçta yıldızların ve galaksilerin uzamsal modellerini incelemek için geliştirilmiş bir Neyman-Scott Kümesi modeli kullanarak bu bölgelerin düzeniyle eşleştirmeye çalıştılar. Bu model uyarınca Kassala'daki mezarların, muhtemelen daha eski mezarları temsil eden yüzlerce ana noktada kümelendiği ortaya çıktı. Yani mezarlar, tıpkı yıldızların daha yüksek yerçekimi merkezlerinin etrafında kümelenmesi gibi  daha erken zamanda (ya da daha yaşlı) gömülmüş mezarların etrafında kümeleniyorlar. 

Daha küçük ölçekli mezar dağılımına göreyse mezarlar, muhtemelen yakın tarihli aile mezarları veya geleneksel öneme sahip daha eski mezarlar da dahil olmak üzere, genellikle daha eski yapıların yakınında inşa edilmişe benziyor. Yani buradaki durum daha çok bir sosyal hatta çevresel fenomen gibi duruyor araştırmacılara göre. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim