Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Keenetic Hero DSL incelemesi

Bu videoda Keenetic Hero DSL'i inceliyoruz. Tasarımını ve giriş çıkış seçeneklerini değerlendiriyor, yonga detaylarına iniyor, gerçek dünya koşullarında canlı canlı test edip hızını sınıyoruz.

Keenetic'in ürünleri arasında Extra DSL'in üstünde Peak DSL'in altında bir model Hero DSL. Ortanca kardeş diyebiliriz lakin Peak DSL ile aynı yongaya sahip, bu merak uyandırıyor, ayrıca 2.4GHZ başarımı Extra DSL'den belirgin şekilde daha iyi.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Kutusunun üzerinde 300Mbit'e kadar Supervectoring DSL desteği, 4K video aktarımı ve mobil uygulama desteği gibi konulardan bahsedilmiş. Arkasında da oldukça detaylı bir anlatım ve yine hayli detaylı bir teknik özellik listesi var. İçerisinden modemin kendisi, adaptörü, bir RJ-45, bir RJ-11 kablosu, TAE dönüştürücü ve splitter çıkıyor, 3 yıl garantili, sitesinden kaydını yaparsanız 4 yıl garantili.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Tasarım. Keenetic'te zaten bir tasarım var, içerideki donanıma, ürünün segmentine göre bütüyüp küçültüyorlar. Beyaz-gri temalı plastik gövdesiyle sırıtmayan bir makine, genel çizgileri itibarıyla normal bir modem gibi görünüyor, sadece 5dBi'lık amfili antenleri biraz kalınca.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Önünde durum LED'leri var, sağında ise bir USB 2.0, bir tane de 3.0 yuvası. Bu yuvalara 3G/4G dongle takılabilir, internet yedeği alırsınız, yazıcı bağlanabilir, medya paylaşmak için depolama birimleri takarsınız, medya sunucusu haline getirirsiniz, seçenek bol.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Arkasına baktığımızda 5 tane Gigabit RJ-45, 1 tanesi WAN portu ve bir DSL girişi var. Portlar yönetilebilir portlar, hızlarını ve niteliklerini belirleyebiliyorsunuz. Altında da bilgilendirme etiketi bulunuyor, yuvalarıyla duvara da asılabilir. Butonlar dikkatinizi çekmiştir, bunlar tek, çift ve uzun basarak farklı görevler yaptırabileceğiniz, özelleştirilebilir butonlar. Üstteki hızlı basınca 2.4GHz, çift basınca 5GHz WPS başlatıyor, uzun basınca Wi-Fi'yı kapatıp açıyor. FN1 ve FN2 olarak geçen sağdaki butonlara gördüğünüz görevler atanabiliyor.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Kurulumu kolay. Masaüstünden veya telefondan yapabilirsiniz, mobil arayüzü daha çok kontrol için kullandım. Arayüzü Türkçe, çalışma modunu seçerek başlıyorsunuz, yönetici şifresi oluşturuyorsunuz, kurulumla alakalı görselli bir anlatım başlıyor, IPTV ayarlarını isteyip istemediğinizi soruyor. İnternet bağlantı türünüzü seçin, MAC adresi ayarları ve bağlantı kontrolünden sonra Wi-Fi adlarını şifrelerini belirleyip kurulumu tamamlıyorsunuz.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Anasayfada genel durumu gözlemleyebilirsiniz, işlemci ve RAM'in ne kadarı kullanılıyor görebilirsiniz. Ağ trafiğinda ne, ne kadar süre içerisinde ne kadar trafik oluşturmuş takibini yapabilirsiniz, evde ofiste internete kim neyle yükleniyormuş anlayabiliyorsunuz. DSL bağlantı ayarları var, VPN ayarları var, cihaz listesinde kim var kim yok belli ve ev ağı sekmesinde gelişmiş ayarlardan detaylara inebiliyorsunuz. 

En önemli şeylerden biri WPA3, güncel şifreleme tekniği, WPA2 artık eski ve birtakım saldırılara daha açık. Testlerimi yaparken maksimum iletim açıktı, sinyal gücü de %100'dü. 5GHz'de de sinyal alanını alıcıya göre şekillendiren, özellikle 5GHz menzilini arttıran Beamforming açıktı, kullanıcı başına bir sinyal hattı atayan, bağlantı stabilitesini arttıran MU-MIMO da devredeydi. SNR Margin menüsü var, elle hattınıza uygun değeri bulabilirsiniz, DSL hatta mesela değeri düşürürseniz hızı arttırıp gecikme sürelerini düşürürsünüz, yükseltirseniz daha kararlı çalışır. DSL tanılama ve raporlama bölümlerinde de ne oluyor ne bitiyor görüntülemeniz mümkün.

Misafir ağı var, hızını belirleyip şahsi cihazlarınızın bulunduğu ağdan ayırabilirsiniz. Wi-Fi Mesh sistemi şuna yarıyor, diyelim ki hali hazırda bir Keenetic Modem/router'ınız vardı, yeni bir tane daha aldınız, bunları bir ağ haline getirip Mesh Wi-Fi sistemi kurabiliyorsunuz, tekrarlayıcılarla uğraşmanıza gerek kalmıyor.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

DNS ayarları var, AdGuard DNS özellikle işinize yarayabilir. Güvenlik duvarı var, Port yönlendirme var ve domain. Keenetic size ücretsiz bir domain oluşturabiliyor, böylece internet üzerinden, dışarıdan cihazınıza ulaşabiliyorsunuz. Kablosuz ACL dediği izinli ve izinsiz cihazları ayarladığınız bölüm.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Sistem ayarlarından Keenetic OS'i elle güncelleyebilirsiniz, bence otomatiğe bırakın, güncelleme vaktini de gece vakitlerine ayarlayın. Modüler bir işletim sistemi bu, istediğinizi ekleyin, özelleştirin, istediğinizi, kullanmadığınızı kaldırın, cihazın üzerinden yük alın. Mesela Trafik şekillendirici, bantgenişliğini ayarlayabiliyorsunuz, oyun bilgisayarımı önceliğe almak için bu bana lazım, HFS+ dosya sistemi eklentisi lazım zira Apple cihazların depolamalarını da kullanıyorum gibi gibi. 

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Kalbinde MediaTek’in EN7516GT çift çekirdekli, 900MHz’de çalışan bir yonga var, 256MB DDR3 bellek eşlik ediyor. İşletim sistemi yedekli, güncelleme esnasında bir sorun olursa yedekten devam edilebiliyor. Yonganın üzerinde ufak bir soğutma bloğu var, genel olarak ısınan bir makine değil, performans testlerinde, hız grafiğinde durumu ortaya çıkar zaten.

802.11ac standardında bir modem, 300Mbit'e kadar VDSL2 ve geriye dönük olarak ADSL, ADSL2 ve ADSL2+ destekli. 2.4GHz'de 400Mbit, 5GHz'de 867Mbit'e kadar hız sunuyor, gerçek dünya testlerini göreceğiz tabii, bunlar kağıtüstü veriler. Tekrar vurgulamak gerekirse 2x2 MU-MIMO, Beamforming ve WPA3 şifreleme var.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Şimdi testleri beraber görelim, 2.4GHz'de Hero DSL ile aynı odada 270Mbit yani 33-34MB/saniyeye kadar çıkabildi. 5GHz'de ise 640Mbit yani 80MB/saniye sularında seyretti, düzgün bir grafik çizdi. 75 metre/kare ve 3 duvardan sonra 2.4GHz'de 60 ila 100Mbit arasında seyretti, ortalama olarak 80Mbit yani 10MB/saniye diyebiliriz.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

5GHz'de ise çok daha stabil, 230Mbit yani 28-29MB/saniyeye kadar çıktı. Çekim güçlerini de görüyorsunuz, 5GHz'de dahi belirgin bir sinyal kaybı yaşamadı. 5GHz'de Keenetic içerisinde Keenetic Ultra gibi 950Mbit'e kadar çıkabilen ürünler var ama 2.4GHz'de Hero DSL kardeşleri arasında sürdürülebilir hızda en iyisi çıktı, rakiplerinin de bir çoğundan iyi. Genel olarak 100Mbit altyapıya sahip bir kullanıcının hız anlamında beklentilerini karşılar, 4K video aktarımını mümkün kılmanın gayet üstünde bir hızı var, dosya paylaşımı da yapılabilir.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Güç tüketimi. Boştayken 5-6W civarı, yük altındayken 10W civarında güç tüketiyor. 3-3.5 haftadır aktif bir şekilde kullanıyorum, duruma göre diğer test cihazları da dahil 15 kadar cihaz bağlı oluyor, haftada 100-150GB civarı veriyi de ağdaki sunucuma depoluyorum, şu ana kadar herhangi bir stabilite sorunu yaşamadım.

Keenetic Hero DSL incelemesi Tam Boyutta Gör

Keenetic Hero DSL. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 1000TL civarında, güncel fiyatına mutlaka kendiniz de bakın. Şunu diyebilirsiniz "Ben bu saatten sonra Wi-Fi 6'ya yatırım yaparım" lakin ülkemizde şu an en uygun fiyatlı Wi-Fi 6 modem 1500-1600TL civarından başlıyor, yani yarı yarıya daha pahalı, 600-700 liraya ise Wi-Fi 6 router'lar da var. Şunu da unutmamak lazım, sadece modemin router'ın Wi-Fi 6 olması yetmiyor, nimetlerinden faydalanabilmek için alıcı cihazların da Wi-Fi 6 desteklemesi gerekiyor. Bana soracak olursanız, iyi bir verici ve alıcıyla Wi-Fi 5 standardında 1GBit civarı hızları görebilen birisi olarak Wi-Fi 6'nın ülkemizde sunulan internet hızları dahilince bir şart olduğunu düşünmüyorum ama evet, ileriye dönük yatırım. Dolayısıyla Wi-Fi 5 standardında iyi cihazlara yine yatırım yapılabilir, Keenetic Hero DSL'in de gerçek dünya testi sonuçlarını gördünüz zaten, kağıtüstü değil, gerçek performansını gözlerinizin önüne serdim, bundan sonra tercih karar sizin.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim