Anlık Bildirim

Masa üstüne ve sunucularda güvenli ve hızlı RAID çözümü: NetCell'in SyncRAID'i

Masa üstü bilgisayarlarda hep görmeye alışık olduğumuz anakart üzerindeki Raid'ler önümüzdeki bir kaç yıl içersinde büyük gelişmelere gebe. Bunların başında Raid seçenekleri arasına RAID 3'ünde girecek olması. Netcell firması kendi geliştirdiği RAID XL adını vermeye tercih etmiş nedeni ise bütün işlemlerin okuma/yazma (XOR hesaplaması dahil) donanımsal olarak yapılabilmesi ve işlemciye yük bindirmemesi.

Raid 3'ü RAID 1 ve 0+1'e üstünlüğü şöyle. RAID 1'deki iki diske yazma olayı olduğu gibi disklerden birinin kaybı durumunda ondaki bilgileri hesaplayacak "Doğrulama" diskide ilave mevcut. Bu sayede sistemdeki herhangi bir disk bozulursa sistem çökmüyor ve işinize devam edebiliyor olmanız. Siz diski değiştirdiğinizde eski halinize güvenliğinize dönüyorsunuz. RAID 0+1'den üstünlüğü ise bu olayları 4 yerine 3, 8 disk yerine 5 disk ile yapabiliyor olması çünkü her zaman "Doğrulama" diski (kapasiteden düşülen) bir adet.

RAID XL'in avantajlarından biriside herşey donanımsal olarak yapıldığından bir disk kaybı olduğu zaman hızın bile düşmemesi ve sabit kalabilmesi. Kontrolcü o kadar hızlı ve optimize çalışıyor ki 3Ware'in 450$'lık modelini aynı disk adedi ile %74 oranında geçiyor. Mesela 3 disk ile 5 disk'lik 3Ware'e hala %18 oranında geçebiliyorsunuz. Netcell'in böyle bir kartının maliyeti ise 250$ civarında olduğundan 2 disk artı 200$ gibi bir maliyet azaltması bile söz konusu.

Firma şimdilerde SATA destekli modellerini ve yakında anakartalar entegre edilebilecek çiplerini piyasaya sürecek bu sayede üst seviye anakartlarda entegre olarak geleceğini düşünmek doğru olacaktır. Kapasite, güvenlik, hızın hepsinin bileşiminin olduğu bu teknoloji gerçekten çok hoş. Yalnız her teknolojide olduğu gibi 10000 devir/dk dönen disklerin düşük erişim süreleri herzaman için büyük dosyalar ile çalışmayan kişiler ve güvenliğe ihtiyaç duymayanlar için her zaman en iyi seçim olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim