Anlık Bildirim

Maxdata Belinea s.book 1; Eee PC'ye rakip olmaya geliyor, bakalım neler yapabiliyor

Donanım dünyasının Tayvan merkezli lider oyuncularından Asus, geçtiğimiz yılın özellikle son dönemine Eee PC ile adeta damga vurdu. Bilindiği gibi Eee PC kod adlı dizüstü bilgisayar, taşınabilir süper-kompak yapısının yanı sıra sahip olduğu ulaşılabilir nitelikteki yurt dışı satış fiyatı ile de öne çıkmış ve firma ciddi satış rakamlarına ulaşmayı başarmıştı. Hatta durum öyle bir noktaya geldi ki başta Acer ve MSI olmak üzere Asus'un önemli bazı rakiplerinin de Eee PC benzeri çözüm hazırlıklarına başladığını biliyoruz. Tabi tüm bunlara ek olarak elde ettiği başarıyı farklı alanlara yayma arzusu içerisine giren Asus'un Eee PC'nin masaüstü versiyonunu hazırlama ve başta E-TV olmak üzere farklı donanım segmentlerinde Eee PC mantığı ile hazırlanan uygun maliyetli ve ihtiyaç odaklı çözümleri kullanacılara sunabilme konusunda firma karar aldığını da yaşanan son gelişmeler ile birlikte görmekteyiz.

Maxdata Belinea s.book 1; kompak ve ultra-taşınabilir

Asus, Eee PC adını verdiğiniz ultra-kompak formdaki bilgisayarı ile ciddi talep görmeyi başardı. Tabi bunda özellikle Eee PC'nin yüksek taşınabilirlik sağlayan kompak yapısının yanı sıra sahip olduğu fiyat etiketi ve tasarım özelliklerinin etkisinin olduğu da bir gerçek. Firmanın Eee PC ile elde ettiği satış başarısını gören ve pazardan pay kapma arzusu içerisinde olan bazı donanım üreticileri de kolları sıvadı ve Eee PC mantığı ile hazırlanan ve pek tabi rakip olarak piyasaya girecek kompak formda bilgisayar hazırlama girişimlerine koyuldular bile. Bu konuda somut adım atan ilk firmalardan biri de Maxdata oldu ve firmanın Belinea s.book 1 adını verdiği modeli Asus'un Eee PC modeline rakip olmak üzere pazara giriş yapmaya hazırlanıyor. Biz hazırladığımız bu yazımızda Maxdata'nın Belinea s.book 1 adını verdiği yeni ultra-taşınabilir bilgisayarının özellikleri ve ortaya çıkan ilk test sonuçları itibariyle Asus'un Eee PC modeline karşı neler yapabileceğini ve başarısından pay kapıp kapamayacağını anlamaya çalışacağız.

Bilindiği gibi Eee PC Linux tabanlı bir işletim sistemi ile gelmiş, akabinde Windows XP için ciddi tartışmalar yapılmış ve nihayetinde Asus, Windows XP yüklü Eee PC'yi de geçtiğimiz günlerde Japonya'da kullanıma sunmuştu. Maxdata Belinea s.book 1 ise Windows XP ile gelerek bu konuda adeta tartışmaya mahal tanımak istemiyor gibi gözüküyor. Tasarımı ile Eee PC'den ayrılan ve Everex'in hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğu Cloudbook modeli ile son derece benzer olan Maxdata Belinea s.book 1, aynı Eee PC gibi 7" boyutunda ve 800 x 480 çözünürlüğünde ekrana sahip. Tabi ekranın farklı çözünürlükler için esnek kullanım imkanı sunması ve dokunmatik hassaslığa sahip olması dikkat çeken detaylardan sadece ikisi. Tabi Maxdata Belinea s.book 1'in rakibinden ayrılan bazı temel donanımsal farklılıkarı da bulunmakta ki isterseniz şimdi bu detaylara değinelim.

Maxdata Belinea s.book 1 üzerinde 80GB'lık geleneksel bir hard disk yer almakta. 80GB'lık kapasiteyi Asus'un flash bellek teknolojisini esas alan 4GB'lık katı halli diskiyle karşılaştırdığımızda çok daha muazzam bir depolama alanı sunduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bununla birlikte kullanılan işlemci ve temel donanımsal alt yapı da Eee PC'den daha farklı. Referans UMPC dizaynını esas alan ve VIA tarafından geliştirilen Nanobook alt yapısını kullanan Maxdata Belinea s.book 1'in donanım merkezini VIA'nın C7-M işlemcisi oluşturuyor. Özellikle sektör içerisinde yer alan bazı uzmanlar C7-M işlemcsinin bu tür kompak cihazlar için yeterli performansı sunabileceğini ve tatminkar sonuçlara imza atabileceğinin de altını çiziyorlar. Tabi referans dizayna ek olarak Maxdata'nın ince ayar ve bazı tasarımsal değişiklikler yaptığına da tanık olmaktayız. Kuşkusuz bu konu da en dikkat çekici detay hemen 7-inç'lik ekranın yanına konumlandırılan VoIP kiti olsa gerek.

Maxdata Belinea s.book 1; Eee PC'ye rakip olmaya geliyor, bakalım neler yapabiliyor

Maxdata Belinea s.book 1; Eee PC'ye rakip olmaya geliyor, bakalım neler yapabiliyor

Maxdata Belinea s.book 1 ve Asus Eee PC

Maxdata Belinea s.book 1'in dikkat çeken bir diğer detayı ise kullanılan ekran. Boyutu ve çözünürlüğü ile Asus'un Eee PC'sine yakın olan s.book 1'e göre Eee PC'nin bu konuda bir miktar daha başarılı olduğunu söyleyebilmek mümkün. Zira Maxdata Belinea s.book 1, floresan tabanlı ekran kullanırken Eee PC'de ise LED tabanlı ekran kullanılıyor ve bu farkın görüntü kalitesine de etki edebileceği söyleniyor. Belinea s.book1'in dokunmatik hasaslığa sahip olduğu belirtilen ve özel yazma aletinin yanı sıra parmakla da kontrol edilebilen ekranın bu konuda kat etmesi gereken yol olduğu da elimize ulaşan bilgiler arasında. Bu arada ürün üzerinde yer alan trackpad'in eleştrilere maruz kaldığını ve hassaslık konusunda sıkıntı yaratabildiği de yapılan yorumlar arasında yer alıyor. Belinea s.book1 üzerinde ayrıca bir çift USB portu, Eee PC'nin sahip olduğu VGA konnektörünün aksine DVI portu, ve 10/100 ethernet desteğinin olduğunu görüyoruz. Tabi SDHC desteği de olan 4-in-1 kart okuyucusu da ürünün bir diğer önemli özelliği.

Maxdata Belinea s.book 1'in bağlantı özelliklerine baktığımızda 10/100 ethernet desteğinin yanı sıra 802.11b/g ve Bluetooth gibi güncel kablosuz iletişim teknolojileri de ürün ile birlikte destekleniyor. Asus'un özellikle çözünürlüklü konusunda limitli kullanıma olanak tanıyan ekranının aksine s.book1'in ekranı standart olarak Eee PC gibi 800x480 çözünürlüğü ile geliyor olmasına rağmen sahip olduğu S3 grafik yazılımı ile 800 x 600,1000 x 600 ve 1024 x 768 gibi çözünürlükler de destekleniyor. Tabi ideal çözünürlüğün 800x480 olduğu özellikle vurgulanırken kullanım şekline göre daha fazla ekran alanı gerektiğinde, esnek çözünürlük değişimine olanak tanınması önemli bir detay. Tasarımsal özellikleri ve ekranı itibariyle s.book1, Eee PC'den boyut itibariyle bir miktar daha büyük. Zira ürünün boyutu 230 x 171 x 29.4mm olarak belirlenmiş durumda. Boyutun yanı sıra ağırlık konusunda da iki ürün arasında fark olduğunu görüyoruz.

Belinea s.book1, 1.1Kg'lık (pil ile birlikte) ağırlığı ile Eee PC'den bir miktar daha hafif ama bunun temel nedenlerinden biri olarak kullanılan pil gösterilebilir. Zira Asus'un kullandığı 4200mAh'lık pil yerine Belinea üzerinde 2200mAh'lık pil kullanılıyor. Tabi bu tercih ürünün ağırlığına olumlu bir etki yapıyor gibi gözükse de daha önemli olan pil ömrü konusunda ise doğal olarak önemli bir handikap yaratıyor. Zira grafikten de görebileceğiniz üzere Belinea'nın pil ömrü rakibine bariz bir şekilde daha düşük. Bu arada Belinea'nın resmi spesfikasyonunda 3 saatlik pil ömrüne sahip olduğu da belirtilmekte. Windows'un güç yönetim opsiyonları ile gelen Belinea'nın H.264-formatlı ve 640 x 360 çözünürlüğündeki video'yu tam ekran ve maksimum parlaklık ayarları ile oynatım süresine grafikten ulaşabilmeniz mümkün. Kullanılan pil ve depolama çözümü için tercih edilen 4GB'lık katı halli disk ile Asus'un Eee PC'sinin sahip olduğu pil avantajı oynatım süresine de yansıyor. Nihayetinde Eee PC'nin sunduğu pil ömrü de tartışmaya açık olmakla birlikte bu konuda Belinea s.book1'den daha başarılı olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Maxdata Belinea s.book 1; Eee PC'ye rakip olmaya geliyor, bakalım neler yapabiliyor

Pil testi; Belinea'nın 2200mAh pili Asus Eee PC karşısında handikap yaratıyor

VIA'nın 1.2GHz'de çalışan C7-M işlemcisini kullanan Maxdata Belinea s.book 1'in işlemci saat hızı anlamında Eee PC'de kullanılan 900MHz'lik Celeron M işlemciyi göz önüne aldığımızda dikkat çekiyor ama yine Belinea üzerinde yer alan işlemci fanının da vızır vızır çalıştığını ifade etmekte yarar var. Tabi taşınabilirlik özellikleri ile özellikle dış ortamlarda kullanılması muhtemel olan cihazın fan sesi genellikle problem yaratmayacaktır ama sessiz ve kapalı ortamlarda bu durum dikkat dağılmasına da yol açabilir. Tabi fan sesi sorununun genel olarak bu tür cihazların önemli bir kısmında var olduğunu belirtmekte de yine yarar görüyoruz. Ürün üzerinde ayrca 512MB DDR2 bellek yer alıyor. Şimdi isterseniz test sonuçlarına geçelim. İnceleme ekibi hem Belinea'yı hemde Eee PC'yi PCMark 2005 altında teste tabi tutmuşlar, bizde test sonuçları ışığında yazımıza devam edelim.

Belinea s.book1, 1.2GHz'lik işlemcisi ile 300MHz'lik saat avantajına sahip olsa bile Eee PC üzerinde yer alan Celeron M 900MHz, sahip olduğu işlemci mimarisi dolayısı ile fark atmayı başarıyor. Bu noktada önemli bir detayın da altın çizmekte yarar var. Her ne kadar test ekibi ilgili test ortamını kuramamış olsa bile C7-M işlemcisinin sahip olduğu şifreleme motoru ile özellikle Virtual Private Network (VPN) uygulamalarında donanımsal hızlandırma yapabileceği de ifade ediliyor. İşlemcinin yanı sıra bellek testlerinde de Eee PC'nin daha yüksek bellek saat frekansı ile Belinea'nın önünde yer aldığını görüyoruz bu arada testlerde kullanılan Eee PC üzerinde 2GB'lık sistem belleği olduğunu belirtmekte de yarar var. Özellikle işlemci ve bellek testlerinde rakibinden bir miktar geri kalan Belinea s.book1, söz konusu hard disk testi olunca adeta coşuyor ve Eee PC'ye fark atıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi 80GB'lık disk farkını ortaya koyuyor.

Maxdata Belinea s.book 1; Eee PC'ye rakip olmaya geliyor, bakalım neler yapabiliyor

PCMark 2005 testi; 80GB'lık har disk farkını ortaya koyuyor

Maxdata Belinea s.book1'in sahip olduğu VoIP kitinden bahsetmeden de olmaz. Ekranın yanına konumlandırılan VoIP telefon bilgisayar ile Bluetooth üzerinden bağlantı kuruyor ve tahmin edebileceğiniz gibi SkyPe uygulamasını esas alıyor. Ayrıca VoIP Telefon üzerinde tek satır OLED ekran da yer alıyor. Test ekibi genel olarak bu kitin kullanışsız bir detay olduğunu düşünüyor. Özellikle sunduğu yüksek depolama kapasitesi ile dikkat çeken Belinea ayrıca Bluetooth desteği ile de dikkat çekiyor. Klavyesinin kullanımının genel olarak kolay olduğu ifade edilse bile küçük trackpad'in kimi zaman kullanımda sıkıntı yaratabileceği ve pek ergonomik bir tasarıma sahip olmadığı eleştirileri de yapılmıyor değil. Eee PC'den bir miktar daha büyük, bir miktar da daha hafif olduğu belirtilen Belinea için test ekibi ürünün kullanımının Eee PC'den daha konforlu olduğunu ama düşük pil süresinin olumsuz bir etki yarattığını da sözlerine ekliyorlar. Peki günün sonunda kazanan kim oluyor ona bakalım.

Maxdata Belinea s.book1, aynı Eee PC gibi safkan bir UMPC. Belinea s.book1, Eee PC'ye göre genel olarak daha düşük performansa sahip olduğu belirtilen işlemcisinin yanı sıra pil ömrü de Eee PC'nin yanında malesef ikinci sırada kalıyor. Bardağın dolu tarafına geçtiğimizde ise 80GB'lık hard disk, Bluetooth desteği, dokunmatik ekran ve pek tabi kimleri için VoIP kitin ürüne artı değer katan özellikler olduğu düşünülebilir. Tabi Belina sahip olduğu ekstraları nedeniyle, Asus Eee PC'den yaklaşık £200 kadar daha pahalı bir çözüm. Belinea s.book1 yüksek bağlantı özellikleri ve ultra-taşınabilir yapısı ile olumlu puan toplarken düşük pil ömrü ve özellikle de rakibine göre sahip olduğu yüksek fiyat etiketiyle en azından şu an için Eee PC ile mücadele edebilecek yada onu koltuğundan edecek pozisyonda olmadığını söyleyebilmek mümkün.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim