Anlık Bildirim

Mobil Ati Radeon 9800 tanıtıldı

Yine Ati masa üstü adlandırması ile mobil çip adlandırmasını aynı yapmadı zira aslında bu çip x800 çekirdeğinden başka bir şey değil. Tabii çekirdek 16 piksel hattı yerine 8 hat .serisininden ı. Vertex işleme hattı ise masa üstündeki 6 hattın yerine 4 tane içeriyor ama iş hatları bile önceki 9700 buserisinin tam iki katı. Test sonuçları ise daha önceki Mobil Radeon 9700'e göre %75 daha hızlı. Alduğu 3DMark03 puanı 5400 civarı.

Hatırlarsanız Mobil Radeon 9700'de aslında 9600XT çekirdeğine sahip idi. Yani yeni üretim tekniği uygulandığı için hızı arttırılmış ve sonuçta %25'lik bir artış yaşanmıştı (2500 puandan 3000 civarına). Bu ve bunun gibi pazar liderlikleride Ati'de Mobil 3D çipinde liderliğe taşımıştı.

Şimdi ise Ati'nin ürettiği bu çip aslında tam bir mobil çip değil. Daha ziyade istek üzerine üretilen bir çip olacak. Bu yüzden ince, ufak ve hafif notebook'larda hatta orta ağırlıktaki notebook'larda bulamayacaksınız.

Sadece masaüstü sistemini tamamen notebook sistemi ile değiştirmek isteyen ve ağırlık sıcaklık gibi unsurları pek dikkate almayan seviyede bulabileceksiniz. Buda genelde çok taşınmayan ama yüksek özellikleri sayesinde en hızlı satışların yaşanmaya başladığı bir seviye.

Kısaca Ati bu seviyede çalıştığında çok ısı üretecek ama 3DMark 2003'den de 5300 puan alan 256-bit arayüzlü 256 Mb ramli ve Pixsel Shader ve Vertex Shader 2.0 destekli bir kart tasarlamış durumda.

Fakat ilginç özellikleri arasında gerekmediği bölümlerinin tamamen enerjisini kesen ve 3D oyun enasında bile gerektiği kadar hızını anında arttırıp azaltıp pil tasarufu sağlayacak bir teknolojide geliştirmiş. Bu gerektiği kadar hız kavramı oldukça yararlı bir şey zira LCD ekranlar genelde masa üstü sistemlere göre çok daha düşük tazeleme hızlarına sahipler bu yüzden zaten 60 kare/saniye oranını geçemediğinizden GPU'nun buna göre kendini ayarlaması müthiş bir şey.

Son olarak enerji korumaları diz üstü sistemlerde pil yerine şebeke elektiriğini kullandığınız zamanlarda bile çok önemli bir özellik. Zira ses oranını ve kendisinin sıcaklık seviyelerini belirleyen hep bu tür özellikler olmuştur. Pek bilinmemekle beraber sıcak bir ortamda son hızda çalışırken klavyenin el yakar derecede ısındığı notebook'lar hep satıldı ve satılmaya devam edecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim