Anlık Bildirim

MSI'dan su soğutma desteğiyle dikkat çeken yeni anakart; P45 Diamond

4 serisi yeni yonga seti ailesinin lansmanını geçtiğimiz sene Computex fuarıyla birlikte anons ettiği 3 serisi yonga seti ailesinin kullanıma sunulmasından yaklaşık bir yıl sonra önümüzdeki Haziran ayının ilk günlerinde gerçekleştirmeyi planlayan Intel cephesinde gözler P45'e çevrilmiş durumda. Firmanın Nehalem mimarisi ile yılın son çeyreğinde soket değişikliğine hazırlandığı şu günlerde LGA 775 platformu için geliştirilen en son ve iddialı çipsetlerden biri olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılan P45'e yönelik olarak anakart üreticileri de son hazırlıklarını yapıyorlar. GIGABYTE ve Asus gibi iddialı üreticilerden sonra anakart üretiminde sektörün bir diğer önemli oyuncusu olan MSI'ın hazırladığı P45 tabanlı yeni anakartı P45 Diamond'un ES yani mühendislik örneği de sonunda gün yüzüne çıktı.

MSI P45 Diamond, su soğutma desteği ile öne çıkmaya çalışacak

Diğer üreticilerin hazırladığı modellerden de gözlemlediğimiz kadarı ile üreticiler P45 yonga setini kullanan yeni anakartlarını zengin özellikler ile donatarak kullanıcıların beğenisini kazanmaya çalışacaklar gibi görünüyor. Bu noktada GIGABYTE, P45-DQ6 modeli ile 4x gigabit ethernet portunu kullanıcıların beğenisine sunmaya hazırlanırken MSI ise P45 tabanlı anakart ailesinin muhtemelen tepe modeli olması beklenen P45 Diamond ile su soğutma teknolojisine destek vererek özellikle hız aşırtma severleri ve yüksek performans meraklılarını hedef alacak gibi görünüyor. MSI'ın P45 Diamond modeline geçmeden önce diğer bazı anakart üreticilerinin de su soğutmalı anakart modelleri üzerinde çalıştığını da hatırlatmakta yarar var ki bu konuda bazı modellere forumlarımızda arama yaparak ulaşabilirsiniz.

MSI'dan su soğutma desteğiyle dikkat çeken yeni anakart; P45 Diamond

MSI P45 Diamond

Intel'in P45+ICH10R yonga seti paketini kullanan MSI P45 Diamond ES'nin ilk dikkat çekici noktası belirttiğimiz üzere kullanılan su soğutma destekli özel pasfi soğutma birimi. Bakır tabanlı olan ve ısı iletim teknolojisini esas alan ısı emici blok mevcut haliyle pasif olarak kullanılabildiği gibi dileyen kullanıcılar sahip oldukları su soğutma ünitelerini anakart ile birlikte kullanarak, kuzey ve güney köprülerinin yanı sıra voltaj modülleri için de çok daha etkili soğutma performansı elde edebilirler. Su soğutma sistemleriyle uyumlu olarak kullanılabilmek adına kanalları hazır olarak genel anakartın kağıt üzerinde sahip olduğu ciddi overclock potansiyelini pratiğe nasıl yansıtacağını ise önümüzdeki günlerde yapılacak testler birlikte göreceğiz.

Siyah bir baskılı devre üzerine kurgulanan anakart kaslı görünümü ve kullanılan katı kapasitörleri ile de dikkat çekmeyi başarıyor. Başta 45nm üretim teknolojisine sahip olan çift ve dört çekirdekli Penryn işlemcileri olmak üzere Intel'in LGA 775 formundaki güncel işlemcileriyle sorunsuzca kullanılabileceği belirtilen MSI P45 Diamond, 4 adet DIMM slotu üzerinden DDR3 bellek kullanımına olanak tanımakta. Kullanılan yonga seti itibariyle PCIe 2.0 spesifikasyonu ile de uyumlu olan anakart AMD-ATi'nin Crossfire teknolojisini de destekliyor. Dileyen kullanıcılar anakartı tek kart konfigürasyonunda PCIe x16 formu ile kullanabilirken dileyen kullanıcılar ise ATi tabanlı çift ekran kartı ile 8x+8x formunda Crossfire kurulumunu gerçekleştirebilirler.

MSI'dan su soğutma desteğiyle dikkat çeken yeni anakart; P45 Diamond

Intel, P45 yonga setinden oldukça ümitli

Sahip olduğu çift PCIe X16 slotunun yanı sıra 2 adet PCIe x1 ve iki adet te geleneksel PCI slotuna sahip olan anakart, çift gigabit ethernet desteğine de sahip. Resimlerden de görüldüğü üzere P45 Diamond üzerinde ses bağlantısı için herhangi bir giriş-çıkış birimi görülmüyor çünkü MSI'ın Diamond serisi dahilinde hazırladığı diğer anakart modellerinde olduğu gibi muhtemelen P45 Diamond'da da Creative tabanlı harici bir ses kartı ile birlikte kullanıma sunulacak. Dikey olarak yerleştirilen SATA-II konnektörleri ile farklı RAID konfigürasyonlarını destekleyebilen anakart sahip olduğu Power, CMOS Clear ve Reset gibi kısayol tuşları ile özellikle hız aşırtma severleri yakalamaya çalışacak. SATA-II konnektörlerine ek olarak ürün üzerinde çok sayıda USB 2.0 portu ve e-SATA desteği olduğunu da belirtelim.

MSI'dan su soğutma desteğiyle dikkat çeken yeni anakart; P45 Diamond

Melez soğutma alt yapısı - Dileyen kullanıcılar pasif dileyen kullanıcılar ise su soğutma sistemleri ile kullanabilirler

Intel'in P45 yonga setini kullanan daha ekonomik çözümler hazırlaması da beklenen MSI'ın yeni seri dahilindeki en iddialı modeli olması beklenen P45 Diamond sahip olduğu su soğutma desteği ile dikkat çekerken MSI, önümüzdeki günlerde P45 istilasına uğrayacak pazarda önemli bir rekabete girişecek. Zira sahip olduğu su soğutma alt yapısı ile overclock düşkünlerini yakalamak istediği her halinde belli olan MSI'ın diğer büyük üreticiler gibi en ciddi rakiplerinden biri de Quantum Force serisi dahilinde hazırlamakta olduğu Avenger kod adlı yeni modeliyle Foxconn olacak. Görüldüğü üzere son derece sıkı anakartlar yolda. Bu noktada anakart terfisi düşünenler için Mayıs sonu itibariyle pazardaki alternatif sayısı ciddi şekilde artacak gibi görünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim