Anlık Bildirim

Nvidia ve Ati Ekran kartlarının güç tüketimleri karşılaştırması

Geçen haftalarda ilk defa yaptığımız haberde Xbitlabs sadece Ati ekran kartlarının güç tüketimlerini incelemişti şimdi ise Nvidia'larınkinide tabloya dahil etti. Bu yüzden hem yeni nesil hemde eski nesil ekran kartlarının hepsinin boş durumda yada tam yükte çalışırken tükettikleri enerjilere bakıp yorumlar yapabileceğiz. Bu veriler ile hem teknolojileri daha rahat anlayabilecek hem de soğutma sistemimizin yeterliliğini ölçebileceğiz.

Nvidia'nın 6800 serisi kartlarının gördüğünüz gibi hızları arttıkça müthiş bir enerji tüketimleri ortaya çıkıyor. Hatta bundan önceki 5700 Ultra'da bile bu rahatça gözükebiliyor. Üzücü olan bir değerde Nvidia'nın kartlarının boş durumda daha çok enerji tüketmeleri buda tabii soğutma sisteminde iyileştirme yada sese katlanma gerektirebiliyor.

6800 serisinde bu kadar yüksek enerji tüketimi artışı tahminen çekirdeğe uygulanan yüksek voltajlar yüzünden olmakta zira bir çekirdek çalışma hızından ziyade genelde hep voltaja bağlı olarak yüksek bir ısı üretimi artışı gösterir. Bu yüzden Nvidia sınırları oldukça zorlamış diyebiliriz. Başka ilginç nokta ise Nvidia güç kaynağından gelen kabloya daha çok yükleniyor ve güç kaynağınızı biraz zorlayabilir eğer güç kaynağınıza güvenmiyorsanız Ati tercih edebilirsiniz.

Bu tür grafik kartlarının merkezi işlemciniz kadar enerji tükettiğini unutmayın bu yüzden soğutma sistemlerine dikkat edin ekran kartı alırken buna ağırlık vermiş modelleri tercih edin diğer durumda kendi soğutucunuzu almak zorunda kalabilirsiniz. Tabii genelde ekstra güçlü soğutucu almak tek çare oluyor zira ekran kartı üreticileri maliyet artışlarına izin vermemek için standartlara bağlı kalıyorlar ve doğal olarak standartlar beklediğinizden gürültülü oluyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim