Anlık Bildirim

Nvidia'dan G92 atağı; daha güçlü modeller yolda

Grafik dünyasının iki devinden biri olan Nvidia, GeForce 8800GT ile son derece önemli bir başarı yakaladı ve belki de son dönemdeki en iddialı çözümünü piyasaya sürmüş oldu. Gelen bilgilere göre, GeForce 8800GT konusunda önemli bir talep patlaması yaşanmaktaymış. Yurt dışında elektronik ticaret siteleri tarafından kart piyasaya sürüldükten birkaç gün sonra ilk stoklar tükenmiş durumda. Bu durumu ön gören Nvidia, Foxconn ve Flextronics gibi firmalara 50.000 adet ekran kartı ürettirerek yaşanacak olası stok sıkıntılarının da önüne geçmeye yönelik tedbir almıştı. GeForce 8800GT'yi de can veren 65nm üretim teknolojisine sahip G92 gpu'su Nvidia'nın yeni güdümlü silahı olmuş durumda. Zira G92 temelli daha güçlü modeller de yolda.

Nvidia'nın yeni göz bebeği GeForce 8800GT'nin gelen bilgilere göre önü son derece açık. 256-bit bellek veri yolu ve 112 adet genel işlem birimi (stream processors) ile gelen ekran kartına da güç veren G92 gpu'sunun yine başrol oynayacağı daha güçlü model veya modeller Aralık ayına doğru belki yurt dışında Noel tatiline paralel olarak piyasaya sürülebilir. Bu konuda gelen bilgilere göre, Nvidia'nın yeni modeli genel işlem birimi 128'e çıkarılmış daha güçlü bir GeForce 8800GT veya 8800GTS olabilir. Tabi durum bu şekilde ilerlerse akıllara acaba şu an satılmakta olan 8800GT modelinin 128 adet stream işlemcisine sahip olup olmadığına yönelik soruları da getirecek. Zira eğer mevcut modeller 128 adet genel işlem birimine sahipse bu sefer de kullanım dışı olan veya pazarlama taktiği olarak Nvidia tarafından kapatılan 16 işlem birminin açılıp açılamayacağı tartışılacak.

Nvidia'nın piyasaya sürmesi kuvvetlme muhtemel olan 128 adet genel işlem birimine sahip daha güçlü GeForce 8800GT veya 8800GTS model/modelleri yine büyük bir ihtimalle mevcut modele göre çok daha yüksek saat hızlarına da sahip olabilir. Zira piyasaya çıkan ilk 8800GT modelleri ile yapılan testlere göre, kart mevcut soğutması ile daha yüksek saat hızlarında da stabil olarak çalışabiliyor. Kuşkusuz Nvidia bu potansiyeli yeni model veya modeller ile de değerlendirecektir. Tabi 65nm üretim teknolojisine sahip G92 temelli yeni modeli ile birlikte bellek miktarında da bir artış gözlemlenebilir. Bilindiği gibi DirectX 10 destekli yeni nesil oyunlar yüsek çözünürlükte grafik kartının sahip olduğu dahili bellekleri ciddi şekilde sömürmekte. 512MB bellekli modeli satışta olan 256MB bellekli modeli ise haftaya gelecek olan GeForce 8800GT'ye 1GB'lık bellek takviyesi de yapılabilir. Tabi G92 temelli 8800GTS'de de 30/640 yerine 512/1GB bellek çözümü gündeme gelebilir.

Nvidia, 65nm üretim teknolojisine sahip, PCIe 2.0 destekli yeni grafik işlemcisi G92'yi GeForce 8800GT dışında diğer iddialı modellerinde de kullanabilir. Bu hedef doğrultusunda akıllara gelen ilk model 8800GTS. Daha önce de dedikoduları çıktığı üzere GeForce 8800GTS'in G92 gpu'su ile güncellenmiş yeni bir modeli de rafları süsleyebilir. Tabi gidişat yenileme opeasyonun 8800GTS ile kalmayacağına yönelikte önemli sinyaller vermekte.

En azından şu an için spekülatif anlamda konuşulan bazı haberler doğru ise Nvidia, GeForce 8800GTX ve GeForce 8800 Ultra modellerini de G92 veya G92'nin daha da geliştirilmiş bir varyasyonu ile güncelleyebilir. Zira ilk testler gösterdi ki konu performans olduğunda GeForce 8800GT, en azından kendi için Nvidia'dan yada AMD-ATi'den ciddi bir rakip gelene kadar fiyat/performans anlamında kimsenin gözünün yaşına bakacak gibi görünmüyor. GeForce 8800GT'nin yanı sıra G92 temelli 8800GTS'in de çıkması şu an ki konumu itibariyle GeForce 8800GTX ve Ultra modellerinin satışlarını sekteye uğratabilir yorumlarının sayısını da her geçen gün arttırmakta. Tabi önümüzdeki Şubat - Mart döneminde GeForce 9 ailesinin de sektöre merhaba deme ihtimali kuvetle muhtemel ihtimaller arasında.

Şimdi gözler AMD-ATi'de. Firma ya performans anlamında çok daha güçlü modeller yada fiyat anlamında çok daha agresif çözümler ile piyasaya girmekte zorunda. Sizinle de paylaştığımız ilk bilgiler gösteriyor ki Radeon HD 3800 serisi performanstan öte fiyat ve DirectX 10.1 desteği ile öne çıkacak gibi gözüküyor. Kasım ayının ikinci yarısından itibaren AMD-ATi vs. Nvidia düellosunda 2. round başlayacak. Merakla beklemediyiz!...

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim