Anlık Bildirim

Nvidia'nın Eylül sürprizi; Big Bang II'nin şifreleri çözüldü

Yaklaşık iki yıldır grafik endüstrisine liderlik eden ve geçtiğimiz yılın son çeyreğinde duyurduğu GeForce 8800GT modelinin elde ettiği satış başarısıyla rekor gelir açıklayan Nvidia için bu yılın ikinci yarısı pekte iç açıcı gelişmeler ile başlamadı. GeForce GTX 200 serisinin yüksek maliyetleri nedeniyle rakip AMD-ATi'nin Radeon HD 4800 serisi karşısında sıkıntılı anlar yaşanması, dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı bazı grafik çözümlerinin sorunlu çıkması ve yonga seti operasyonlarını sonlandıracağına yönelik dedikodular ile geçtiğimiz haftanın ağırlıklı gündem maddesini oluştıuran Nvidia, kullanıcılar arasında heyecan yaratması beklenen yeni bir sürücü güncellemesi üzerinde çalışıyor. Big Bang II olarak adlandırılan ve Eylül ayında yayınlanması beklenen yeni sürücünün detaylarını ele alıyoruz.

Nvidia hazırladığı sürücüler ile zaman zaman şaşırtıcı olmayı başarabiliyor. Yaşı müsait okuyucularımız firmanın 2000'li yılların başında duyurduğu Detonator kod adlı sürücülerini hatırlayacaklardır. Firma dönemin ekran kartları için hazırladığı Detonator serisi sürücüler ile ekran kartı modeline göre %20'yi bulan ekstra performans artışı sağlamayı başarmıştı. O günden bu yana hazırladığı yeni sürücüler ile performans ve teknoloji anlamında zaman zaman dikkat çekici hamleler gerçekleştirmeyi başaran Nvidia son dönemin en önemli sürücü güncellemesini Eylül ayında yapmaya hazırlanıyor. Firma Big Bang II adını verdiği 180 serisi yeni sürücü ailesine geçiş ile birlikte önemli yenilik ve iyileştirmeleri endüstrinin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

Big Bang kod adlı sürücü güncellemesi ile SLI teknolojisinin kullanımına yönelik olarak önemli bir adım atan Nvidia, Big Bang II olarak tanımlanan yeni sürücüsü ile SLI teknolojisine yönelik geliştirmeler başta olmak üzere yine önemli geliştirmeler ile geliyor. ForceWare Release 180 veya R180 olarak tanımlanan yeni sürücünün dikkat çeken ilk noktası SLI konfigürasyonunda çoklu-monitor kullanımına destek vermesi gösterilebilir. Bilindiği üzere iki veya daha fazla ekran kartının kullanımına olanak tanıyan SLI teknolojisinin çoklu monitör kullanımına destek vermemesi bu teknolojinin ilk duyurulduğu tarih olan 2004'den bu yana tartışılmakta idi. Yapılan açıklamalara göre, ForeceWare 180 sürücüsü ile birlikte uzun süredir eleştirilen bu sorun nihayet aşılıyor ve SLI altında birden fazla monitör kullanımı mümkün kılınıyor.

180 serisi sürücü güncellemesi ile gelecek bir diğer önemli yenilik ise OpenGL 3.0 desteği. Rakibi AMD-ATi'nin aksine grafik işlemcilerinde DirectX 10.1 desteğine yönelmeyen Nvidia yeni sürücü ile birlikte OpenGL 3.0'a destek vermeye hazırlanıyor. DirectX ile birlikte grafik endüstrisinin en önemli API'lerinden biri olan OpenGL'in 3.0 versiyonunda Geometry Shader başta olmak üzere DirectX 10 ile duyurulan bazı önemli teknolojiler için donanımsal destek sağlanıyor. Nvidia'nın yeni sürücü güncellemesi ile atacağı adımlar bunlar ile sınırlı kalmayacak. Firma rakibi AMD-ATi'nin Mart ayında duyurduğu Catalyst 8.3 sürücüsü ile destek vermeye başladığı karma Crossfire teknolojisine paralel olarak ForceWare 180 ile karma SLI desteğini gündeme getiriyor.

Nvidia'nın Eylül sürprizi; Big Bang II'nin şifreleri çözüldü

Hatırlanacağı üzere AMD-ATi'nin kullanıma sunduğu Catalyst 8.3 sürücüsü ile birlikte kullanıcılar çift grafik işlemcili Radeon HD 3870 X2 ve HD 3870 modellerini birarada kullanabilme şansı yakalamışlardı. Bu önemli bir hamleydi zira ikinci ekran kartıyla daha yüksek performans elde etmek isteyen kullanıcılara model sınırlaması getirmemenin satışlara olumlu yansıyacağı belirtiliyordu. Bu noktadan hareketle ForceWare 180 ile Nvidia da benzer bir adım atıyor. Yani dileyen kullanıcılar GeForce 9800GX2 ve GeForce 9800GTX'i birlikte kullanabilecekler. Henüz detayları açıklanmayan karma SLI teknolojisi için Nvidia'nın nasıl bir adım atacağını bekleyip görmekte yarar var.

ForceWare 180 ile gelmesi beklenen diğer yenilikler arasında Windows Vista üzerinde 10-bit DisplayPort desteğine ek olarak gpu tabanlı video hızlandırmada ve yine gpu tabanlı video dönüştürmede çeşitli geliştirmeler de yer alıyor. Bilindiği üzere CUDA dili üzerine yoğun mesai harcayan ve gpu tabanlı hızlandırmaya yoğunlaşan Nvidia'nın Big Bang II yani GeForce 180 ile yeni bir kodek kütüphanesini daha devreye sokması bekleniyor. Yapılan açıklamalara göre, bu kütüphane ile dört çekirdekli bir işlemciye kıyasla grafik işlemci üzerinden kodlama 10 kat daha hızlı gerçekleşebilecek. Öte yandan yeni sürücünün Nvidia'nın Quadro olarak bilinen profesyonel grafik kartları için de bazı peformans optimizasyonları içereceği belirtiliyor.

Nvidia'nın Eylül sürprizi; Big Bang II'nin şifreleri çözüldü

Yeni sürücü güncellemesi ile iddialı olmayı hedefleyen Nvidia'nın takip edeceği yol haritasına bakmakta da yarar var. 3 aylık dönemler halinde benzeri sürücü güncellemeleri yapmayı planlayan Nvidia'nın Eylül ayından sonraki adımı R185 kodlu yeni sürücü olacak ve muhtemelen Aralık 2008-Şubat 2009 arasında kullanıma sunulacak. Hemen ardından R190 sürücüsünün önümüzdeki senenin 23 Mart-20 Mayıs tarihleri arasında, R195'in ise 15 Haziran-14 Ağustos tarihleri arasında kullanıma sunulması bekleniyor. Big Bang III olarak adlandırılması ve DirectX 11'e yönelik olarak kullanıma sunulması beklenen R200'ün ise takip edilecek yol haritası çerçevesinde gelecek yılın son çeyreğinde kullanıma sunulması beklenebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim