Anlık Bildirim

Transmeta atakta!

Transmeta Corparation Astra kod adlı yeni nesil mobil işlemcisi olan Efficeon'u resmi olarak lanse etti. Efficeon'un TM8000 model numarasına sahip yeni işlemcisi, önceki nesil Crusoe'dan her yönüyle daha iyi olmayı amaçlamış bir işlemci olacak. Daha hızlı, daha soğuk ve daha fazla multimedia olanakları sunmayı garantileyen Efficeon; 128KB Level-1 instruction, 64KB Level-1 data ve 1MB Level-2 tampon belleğe sahip olacak. Ayrıca daha ucuz olan 512KB Level-2 belleğe sahip olan 8620 modeli de üretilecek.

Eficeon'un en önemli özelliklerinden biri de aynı AMD Athlon64 gibi kendi üzerinde bir hafıza denetleyicisi bulundurması. PC3200 modülleri de destekleyen hafıza denetleyicisin yanında Efficeon bir ilke imza atarak yine kendi üzerinde bir AGP4X denetleyicisi bulunduruyor ki bu dünyada bir ilk. Bu sayede sistem daha esnek bir yapıya kavuşurken, daha fazla genişletilebilme olanağı sağlanmış oluyor.

Efficeon, FC-OBGA 783 paketleme formatıyla ve AMD'nin Hypertransport teknolojisiyle donatılmış. Aynı Intel'inki gibi bir enerji tasarrufu teknolojisi ile donatılmış olan Efficeon, saat hızını ve voltajını tamamen kendi ayarlıyor.

130nm teknolojisi ile piyasaya çıkacak olan Efficeon, 1.0GHz, 1.10GHz, 1.20GHz ve 1.30GHz hızlarında piyasaya çıkacak. 2004'ün ikinci yarısında ise 90nm teknolojisine ve 2.0GHz saat hızına ulaşılmış olacak.

nVidia bu işlemci için nForce3 Go 120 adlı bir yongaseti duyurdu bile. ALi de fazla gecikmeden bu işlemciyi destekleyeceğini açıkladı. Intel, mobil pazarda sıkı bir rakip edinmişe benziyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim