Anlık Bildirim

Turbo tuşu geri döndü; MSI GX600

Her geçen gün biraz daha gelişen ve büyüyen overclock (Hız aşırtma) dünyasına yönelik olarak donanım üreticileri de kayıtsız kalamıyor. Günümüzde artık başlı başına bir sektör haline gelen overclock için sadece bu konuya yönelik uzamanlaşan ve odaklanan firmalar da donanım dünyasında kendilerine yer edinmiş durumdalar. Kullanıcıların satın alma kriterlerine de önemli derecede etki eden overclock için büyük donanım üreticileri ciddi bütçeler ayırarak yaptıkları ar-ge çalışmaları sonucunda farklılık yaratabilecek ve tercih sebebi olacak yenilikçi veya günlük kullanımda performans getirisi sağlayabilecek gelişmeleri donanım veya ürünlerine adapte etmekte geç kalmıyorlar. İşte bu noktada önemli donanım üreticilerinden biri olan MSI (Microstar International) geçmişten devraldığı bir fikir ile hazırladığı yeni dizüstü bilgisayarı MSI GX600 sayesinde kullanıcıları etkilemeyi başaracak gibi görünüyor.

Dizüstü bilgisayar pazarının geleceği malum. Daha önce yaptığımız haberlerde de belirttiğimiz üzere özellikle 2010 yılından sonra kullanım oranlarında ciddi bir ivmelenme beklenen dizüstü bilgisayarların yine yapılan bazı araştırma ve piyasa analizlerinin sonucuna göre, her ne kadar "ütopik" bir sonuç gibi görünse bile 2015 yılına kadar masaütü bilgisayarlarımızın yerlerini almaları bekleniyor. Pazardaki bu büyüme potansiyelini gören donanım üreticileri hatta farklı ilgi alanına sahip sermaye grupları bile dizüstü bilgisayar pazarına giriyor veya girmek için çalışmalar yapıyorlar. Tüm bu gelişmelerden anlaşılacağı üzere, dizüstü bilgisayar arenasında çok sıkı bir mücadele ve rekabet yaşanıyor. Başarılı olmanın altın kurallarından birinin innovasyona ağırlık vermek olduğunun farkında olan üreticilerden MSI, 2000'li yıllarda özellikle tekstil sektöründe görülmeye başlanan retro (eski modanın yeniden gündeme alınması) akımının donanım dünyasına uyarlayarak 90'lı yıllarda masaütü pc'lerde kullanılan "turbo tuşunu" yeni dizüstü bilgisayarına taşıdı.

Özellikle 25-30+ yaş arası grup içine dahil olan ve bigisayara birazda ilgisi olan kullanıcılarımız 90'lı yıllarda hazırlanan ve üzerinde turbo tuşu olan PC'leri hatırlayacaktır. PC'lerimizde performans değişikliği yapmaya yarayan turbo tuşu bugün gelinen noktada overclock fikrinin temellerini oluşturması açısından da önemli bir figürlerden biri olmuştur. MSI tamda bu noktada yola çıkarak oyunculara yönelik olarak hazırladığı yeni dizüstü bilgisayarı GX600 ile turbo tuşunu yeniden gündeme alıyor. MSI GX600 üzerinde yer alan ve firmanın "Turbo Drive Engine" adını verdiği teknoloji sayesinde, dizüstü bilgisayar batarya yerine alternatif akımla çalıştığında yani kısaca fişe takıldığında, kullanıcılar GX600 üzerine yer alan turbo tuşuna basarak Acceleration (hızlandırma) modunu devreye sokabiliyor. Bu moda devreye girdiğinde ise işlemcinin fsb hızı otomatik olarka arttırılıyor ve bu sayede doğal olarak işlemi saat hızı da yükselmiş oluyor. MSI'ın belirttiğine göre turbo tuşu ile birlikte kullanıcılar işlemci hızını yaklaşık %20 arttırabiliyor. Aynı tuşa tekrar basılması ile de saat hızı standart değerlere geri alınabiliyor.

MSI GX600'ün biraz da teknik özelliklerine bakalım. Tahmin edebileceğiniz gibi Intel'in yeni nesil Santa Rosa platformu üzerine kurulan GX600 üzerine Intel2in PM965 yonga seti yer alıyor. Tabii yeni platform ile birlikte 800MHz fsb'ye sahip olan işlemciler de dizüstü bilgisayarlar için yeniden görüciye çıkıyorlar. MSI GX600 üzerinde işlemci olarak Core 2 Duo T7300 bulunuyor. Tabii yine Santa Rosa'nın bir ikramı olarak dizüstü bilgisayarın 802.11n kablosuz ağ desteğine sahip olduğunun da altını çizelim. MSI GX600'ün üzerinde durulması gereken en önemli donanım detaylarından biri ekran kartı tarafında gizli. Oyuncular için hazırlandığını belirttiğimiz dizüstü bilgisayar üzerinde şu an için mobil platformlara yönelik olarak satılmakta olan DirectX 10 destekli tek ekran kartı ailesi olan GeForce 8000M serisinin en güçlü üyelerinden biri olan 512MB belleğe sahip GeForce 8600M GT çözümü yer alıyor. Bu arada yeri gelmişken belirtelim, son çıkan haberlere göre Nvidia yaz ayları içerisinde GeForce 8800 serisinin mobil versiyonlarını da pazara sunabilir.

15.4-inç WXGA ekrana sahip olan MSI GX600 görüntü aktarımı için HDMI ve S-video çıkışlarına da sahip. Ürünün geleceğin standardı olarak görülen HDMI desteğine sahip olması gerçekten olumlu bir gelişme olarak dikkatlerden kaçmıyor. MSI GX600'ün diğer özellikeri arasında 1.3 megapiksel entegre kamera, gigabit ethernet, bluetooth (opsiyonel), PCMCIA Type II desteği ve NUMPAD'in de yer aldığı klavye gösterilebilir. Tabii bu arada ürünün tasarım anlayışından da biraz bahsetmek gerek. Zaten ürünü oyuncular için geliştirdiğini özellikle vurgulayan MSI bu doğrultuda GX600 alev desenli etiketler ile süslemiş. Tasarımdaki farklılık tuş takımı etrafında kullanılan farklı renk desenleri ile de kendin gösteriyor. Devam etmekte olan Computex fuarında sergilenen MSI GX600'ün piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı hakkında en azından şu an için net bir bilgi bulunmuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim