Anlık Bildirim

Türkiye, dijital reklam yatırımlarında en fazla büyüyen ülke oldu

IAB Avrupa'nın dijital reklam yatırımlarına yönelik araştırması Türkiye'nin 2020'de yüzde 34.8 ile reklam yatırımları açısından en fazla büyüme gösteren ülke olduğunu ortaya koydu.

Türkiye, dijital reklam yatırımlarında en fazla büyüyen ülke oldu Tam Boyutta Gör

Dijital reklamcılık ve pazarlama ekosistemi alanında faaliyet gösteren IAB Avrupa, düzenlediği sanal Interact Konferansı'nda Avrupa'da dijital reklam yatırımlarının 2020'de yüzde 6.3 büyüyerek 69 milyar euro'ya ulaştığını duyurdu. 

Pozitif büyüme, Covid-19'un olumsuz etkisiyle geçen zorlu bir yılın ardından geliyor. Genelde reklam pazarları ekonomik gerilemeye güçlü bir şekilde tepki verir, ancak bu sefer dijital reklamcılık trendi yükseldi.

Türkiye, dijital reklam yatırımlarında en fazla büyüyen ülke oldu Tam Boyutta Gör

2020'de Dijital Reklam Yatırımı

IAB Avrupa AdEx Benchmark araştırması, Avrupa genelindeki 28 pazarın reklam harcamalarına ışık tutan bir rehber olarak kabul ediliyor. Geride bıraktığımız 2020 yılında toplam 7 pazar yıldan yıla çift haneli büyüme yaşadı.

Türkiye, yüzde 34.8 ile reklam yatırımları açısından en fazla büyüme gösteren ülke olurken Avrupa'nın büyüme gösteren ilk 10 pazarı (İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya, İtalya, İspanya, İsveç, Hollanda, Türkiye, İsviçre) içinde yer aldı.

Yayınlanan rapora göre geçen yıl Belçika, İspanya, Belarus olmak üzere sadece üç ülke reklam harcamalarında düşüş yaşadı. İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere gibi büyük pazarlar Covid-19 salgınının ciddiyetine ve ardından gelen ekonomik bozulmaya karşın sağlam bir performans gösterdi.

Türkiye, dijital reklam yatırımlarında en fazla büyüyen ülke oldu Tam Boyutta Gör

Sosyal Medya ve Video Güçlü Büyüme Kaydetti

2020 yılının ikinci yarısında e-ticaretteki patlama, küçük işletmeler ve marka reklamcılığının geri dönüşüyle birlikte sosyal medya ve video, tüm kanallarda en güçlü büyümeyi kaydetti.

Sosyal medya yüzde 15.9 oranında büyüme gösterirken, video etkileyici bir şekilde yüzde 16.3 oranında büyüdü. Bununla birlikte Avrupa'da arama reklamcılığı yüzde 7.9 artış yaşarken, görüntülü reklamcılık yüzde 9.1 büyüme gösterdi.

Türkiye, dijital reklam yatırımlarında en fazla büyüyen ülke oldu Tam Boyutta Gör

2020 İçin Dijital Ses Pazarı Verileri

Dijital ses pazarı, dijital reklam pazarının yüzde 1'inin biraz altında kalırken yine de toplam 500 milyon euro'luk bir değeri temsil ediyor. AdEx Benchmark raporunda ilk kez dijital ses rakamlarına yer verildiğini de belirtelim.

IAB Europe CEO'su Townsend Feehan konuyla ilgili açıklamasında "Tahmin edilemeyecek kadar zorlu bir yıla rağmen, 2020'de böylesine olumlu bir büyüme görmek gerçekten umut verici. Dijital reklamcılığı destekleme amaçlı bir sektör derneği olarak, Covid-19'un yatırımlar üzerindeki etkisine ilişkin iç görüler sağlamaya ve üyelerimizi bu zorlu zamanlarda desteklemeye çalışıyoruz. Sektörün 2021'de gelişmeye devam edeceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, dijital reklam yatırımlarında en fazla büyüyen ülke oldu Tam Boyutta Gör

Dijital Reklamcılık 2020'de Kötü Bir Yıl Geçirmedi

IAB Avrupa Baş Ekonomisti Dr. Daniel Knapp ise “Dijital reklamcılık 2020'de kötü bir yıl geçirmedi, sadece kötü bir çeyrek geçirdi. 4'üncü çeyrekte çift haneli büyümeden önce, üçüncü çeyrekte hızlı bir toparlanmanın başladığını gördük. Kapanma döneminde özellikle video aracılığıyla markalaşmada hızlı bir artış gerçekleşti. 2020, insanların tüketim şeklini ve şirketlerin çalışma şeklini değiştiren, hızlı ilerleyen uzun vadeli sosyo-ekonomik dönüşümlere yol açan bir yıl oldu. Bu durum dijital reklamcılık için verimli bir zemin sağlarken sektörün 2021'de büyümesini hızlandırmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim