İşlemci üretici dünyasında sadece çok ucuz ve spesifik ürünlerde kullanılmak üzerede olsa Via işlemcileri belli bir pazar payına sahipler. İçinde bulunduğumuz yıl 90 nm Esther çekirdeği ile çift çekirdek macerasına atılacak. İşlemci 2 Ghz hızında çalışacak 128 Kb L1, 128 Kb L2 ön belleğe sahip olacak ve sadece 31 mm2'lik alan kaplayacak. Harcadığı enerji ise sadece 15 Watt olacak.
Via bu ufak hızlı çekirdek sayesinde iki farklı çekirdeği tek çekirdeğe yerleştirip üretmek yerine tek işlemci paketinde çift çekirdek yerleştirerek piyasaya sürecek. Via'ya göre böyle bir yaklaşım çift işlemci içeren bir çekirdek tasarlamaktan %30 daha ucuz. Via bu sayede zaten ucuz işlemcisine %50 ekstra ücret ile çift işlemcili, tek işlemci paketi satacak.
İşlemci her ne kadar 2 Ghz olsa da aslında gerçek hızı ne yazık ki 1.2 Ghz Celeron performansında olacak. İşlemci tahminen diz üstü dünyasında yer bulabilir. Az enerji tüketen ve arka programların çok fazlalaştığı günümüzde en azından çift işlemcili notebook satışı pazarlama yönünden çok önemli.
İlginç başka bir gelişme ise bu işlemcilerin çok işlemcili dizaynlarda kullanılabilecek olması. Mesela bu sayede çok fazla işlemcili notebooklar ya da mini masa üstü sistemleri hazırlanabilir. Çok işlemciden çok iyi yararlanan Linux sürümleri de çok başarılı olabilir. Blade sunucular özellikle bu ucuz çok işlemcili modelden yararlanabilir. Mesela 1 U'ya 8 işlemci çekirdeği sığdırmak mümkün olabilecek.
Via'nın en ilginç ve özgün özelliği ise AES şifreleme sistemine yönelik özel kısımları (PadLock) sayesinde bunu hiç hız kaybetmeden yapabilecek olması. Bu sayede rastgele şifre üretme ve bunların çözümü gibi sunucu dünyasında çok kullanılan yöntemler tamamen performansı etkilemeden gerçekleşebilecek. Not olarak nihayet tek komut ile çok veri üretimini sağlayan yeni SSE2 ve SSE3 SIMD komutlarıda eklenmiş durumda.
Esther'in haziran ayında piyasada olması bekleniyor, çift çekirdeklerinde hatta aynı anda çıkması mümkün. IBM tarafından 90 nm'de üretilecek çiplerin her alanda kullanılması bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ah dronlara karşı da bir akkor güncellemesi olsaydı tadınadan yenmezdi o zaman.
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?