Anlık Bildirim

Via'nın AMD işlemciler için 2007 planları

Son zamanlarda özellikle iflas eder mi, satılır mı satılırsa hangi firma satın alır gibi soru işaretleri taşıyan haberler ile gündeme gelen Via, ürün gamını yeni modeller ile genişletme çabasında. Firmanın özellikle AMD'nin Athlon64 işlemciler için çıkardığı yonga setlerinden sonra, 2007 için birleştirilmiş yonga seti temelli yeni ürünlerine yönelik yol haritası belirgenleşmeye başladı. Özellikle 2007 yılının 2. yarısında çıkması beklenen yeni yonga setleri verdikleri Hyper Transport 3.0 ve soket AM2+ desteği ile AMD'nin yine 2007 yılı içerisinde çıkacka yeni işlemcilerine yönelik olarak başta giriş seviyesi olmak üzere iddialı olduklarının sinyalleri gelmekte.

Birleştirilmiş yonga seti mimarisi özellikle maliyetlerin düşmesi ve giriş seviyesine fiyatları ile iddialı ürünler sunabilmek açısından oldukça önemli. Birleştirilmiş yonga seti yapısında ilk örnekleri piyasaya Nvidia sürmüştü. Firma MCP61 yongası üzerinde MCP ve entegre grafik işlemciyi birleştirerek bu alanda bir ilke imza atmıştı. Nvidia'yı tahmin edileceği üzere Ati takip etmekte. Ati'nin yeni yol haritasında 2007 yılı içinde çıkarmayı planladığı bireştirilmiş yonga seti yapsına sahip olan SC780 yonga seti yer almakta ki bu yonga seti sahip olduğu entegre grafik çözümü ile dikkat çekecektir. Zira AMD (Ati)'nin yeni yol haritasında yer alan entegre grafik çözümleri bu kategoriye göre yüksek performans vaat etmekte ki 2007 yılı sonuna doğru Ati entegre grafik çzöümlerine DirectX 10 desteği de vermeyi planlamakta. Bu iki firmadan sonra Via'da tek yonga yoluna girerek AMD tarafında yeni modeller ile daha aktif olma çabasında.

Via'nın 2007 yılı içinde çıkarmayı planladığı yeni KM960 yonga seti entegre grafik çözümü olarak yine firmanın ürünü olan Chrome9 HD grafik çekirdeğine sahip. Yonga setleri ile gelecek olan HyperTransport 3.0 desteği ile 1GHz olan HT hızı 2.6GHz'e çıkacak. Başka bir deyişle hızlar 2GT/s'den 5,2GT/s'e çıkacak. Bu sayede AMD'nin 2007 yılı içerisinde çıkaracağı yeni işlemciler ile uyumlu olacak olan yonga setleri, ayrıca AMD'nin AM3 soket formundan önce piyasaya süreceği AM2+ soket yapısını da desteklemekte. Via'nın yeni VIA KT960 ve KM960 yonga setlerinin her ikisi de 1 PCI-Express x16, 2 PCI-Express x1, 1 IDE, ve 4 SATA II (3Gb/s, NCQ, AHCI) gizi özelliklere de sahip olackalar. Ayıca SATA port çokluyacıları ile tek kablo üzerinden 16 SATA aygıtı kullanabilmek te teorik olarak mümkün.Yeni yonga setleri sahip oldukları VIA RAID StorX teknolojisi sayesinde farklı RAID formatlarını desteklemenin yanı sıra Gigabit Ethernet, yüksek tanımlı ses, ve 10 USB 2.0 gibi ek özelliklere de sahip olacaklar.

Via'nın yeni yonga setleri ile birlikte kullanacağı entegra grafik çözümü de oldukça önemli. Firmanın Chrome 9 HD grafik çekirdeği tahmin edilebileceği gibi 3D anlamında yüksek performans vaat etmese bile HD-DVD ve Blu-Ray video oynatımı için gerekli spesifikasyona sahip. Tüm bunlara ek olarak grafik çekirdeğinin Windows Vista Premium ile uyumlu olacağını belirtmekte de fayda var. Chrome 9 HD grafik çerkideği ayrıca Direct X 9 ve Shader Model 2.0 desteği ile birlikte gelecek. Özellikle yüksek tanımlı videolara odaklanan grafik çekirdeği, 450MHz hızında çalışan, programlanabilir çekirdeğe sahip olacak. Çekirdek ayırca TMDS/HDMI ve HDCP desteklerine de sahip olacak.

Her zaman farklı oyuncuların olması iyidir. Via tüm zorluklara rağmen üretim yapmaya ve yeni modeller ortaya koymaya devam ediyor. Özellikle yonga seti konusunda alternatif yaratma çabasında olan firmanın, AMD işlemciler dışında Intel'in güncel işlemcileri için de yeni yonga seti planları var ama şuan için detaylı ve resmi bilgiler firma tarafından açıklanmış değil. Özelikle Intel ve Ati'nin de 2007 yılında yeni modellerini çıkaracak olması yeni yılda ciddi yonga seti rekabeti olacağının habercisi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim