Anlık Bildirim

Western Digital'in Raptor'unun yeni özellikleri belli oldu

Storagereview sitesindeki habere göre gerçekten çok önemli gelişmeler yapılmış ve bizce artık rahatça tercih edilebilecek bir hale gelmiş. Dünyanın en hızlı masa üstü sabit diski olan Raptor bu özellliğini 7200 devir/dakika yerine 10000 devir/dakikada dönen disklerine borçlu. Bu sayede hem daha yüksek veri transferini hemde çok önemli olan rast gele erişim zamanı geliştiriyor. Ancak yüksek hızlarda dönen disklerin yüzey yoğunluğuda düşük devirde dönenlere göre daha düşük olduğundan fark rakamlarda gözüktüğü gibi %33 bir artış söz konusu olmuyor.

Yeni gelişmeler şöyle, artık 74 Gb kapasiteye erişebiliyorsunuz ve bu kapasiteye 2 plaka dizaynı ile mümkün kılınmış. Yani plaka yoğunluğu 37 Gb. Diskin maksimum hızı ise dış kısımlarda saniye 72 mb gibi inanılmaz iyi bir değer. Karşılaştırma için bir önceki model raptor 55 Mb/sn hızında idi. Erişim hızında da büyük bir gelişim söz konusu. Rast gele erişim süresi 5,2 milisaniyeden 4,5 milisaniyeye düşürülmüş. Sadece SCSI disklerde kullanılan TCQ yani Tagged Command Queuing eklenmiş. Bu teknolojinin kabaca adlandırılmış komut tekrar sıralanması. Sıralanmış komutlar sayesinde mekanik arama yapan disk tahmin edebileceğiniz gibi verimliliği çok yüksek derecede artıyor. Ayrıntılı bilgiyi burdan alabilirsiniz.

Benim en çok hoşuma giden yenilik ise artık diskin FDB Fluid Dynamic Bearing motor sistemini kullanması. Sıvı tabanlı mil yatağı disklerin yüksek hızlarda dönerlerken sıvı tabanlı sistem kullanarak normal durumdaki seslerinin büyük bir şekilde düşürülmesine yarıyor. Özellikle Western Digital'in çoğu modeli daha FDB motora geçmemişken bu modelin geçmesi çok sevindirici. Çünkü 10.000 devir dakikada dönen bir disk kesinlikle 7200 devir/dakikadakine göre daha fazla ses çıkarmakta. Ürünün yeni fiyatı hakkında bir bilgi yok ama eskisine benzer olacağı düşünülebilir. Çıkış tarihi ise ekim sonları yada kasım başı deniliyor. En yüksek performans almak isteyenler için bu diskleri Raid 0 konumunda iki tane olarak kullanmaları şiddetle tavsiye edilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim