Anlık Bildirim

WiMax; Kablosuz geniş internet bağlantısı geliyor

802.16 iletişim formatı olan sistem 2004 yılı sonuna doğru bir sertifikasyon testlerinin başlaması ile bu tür cihazları görebileceğiz. Bu sistem ev ağı sisteminden ziyade evinize bağlamayı düşündüğünüz DSL veya Kablo İnternet teknolojilerinin yerini tutacak. Yani evinizin yada iş yerinizin olduğu bölgede DSL yada Kablo Internet teknolojileri yoksa bu teknoloji sayesinde bir servis sağlayıcı ile aracılığı ile internet bağlantısına sahip olabileceksiniz.

Bağlantı mesafeleri 50 Km gibi devasa olabileceğinden seyrek yerleşimli bölgeler için çok ideal. (biliyorsunuz Adsl'de santralden en fazla 5 Km uzaklıkta oluyorsunuz). Hızda kablosuz iletişim standartlarına göre inanılmaz 70 Mbit/sn gibi hızlara çıkılabileceğinden bahsedilmekte. Ancak bunlar tabii ki en ideal durumlar gerçekte ise 15 km çapındaki bir daire içersindeki 500 hızlı internet abonesine ulaşmak. Bu aboneler kalan bağlantı hızı genişliğinden yararlanacaklarından parazitlere filan rağmen 1-2 Mbit/sn gibi hızlara ulaşabilecekler. Yüksek apartmanlı durumlarda ise alan 1-2 km'ye kadar düşecek ki aslında bu bile müthiş bir değer. Diğer yandan WiMax'ın ISS'ler tarafından verileceği ve modemlerin 350$, aylık bağlantı fiyatının ise ABD için 30$ olacağını ekleyelim. Sonralarda farklı standartlar çıkacak bunlar alt paragrafta.

Gerçekte 802.16 standartının farklı kullanım alanları olacak şimdi bunlara değinelim ;

Birincisi (802.16a) yukarda bahsettiğimiz sabit noktalardaki erişimi büyük antenlerle sağlanan WiMax. Buda Internet bağlantısı aboneliği yada şirketlerin tüm alanı kaplamasını istedikleri ağlar için ideal. Bu ilk model 2005'in ilk yarısında gelmesi bekleniliyor. Adsl'in ve Kablo Internet teknolojilerinin yaygınlaşmadığı bölgeler için ideal.

Diğer ikinci (802.16Rev.d) aşamada ise kapalı alanlarda (ev, ofis kullanımı için) 300 Mbit/sn hızlarına çıkabileceğimiz kablosuz ağlar yaratmak. Bu revizyonda Wi-Fi gibi belli bir alan hedeflendiğinden büyük antenlere hatta antenlere gerek duyulmayacak amaç yine ev yada bina içersinde hızlı Kablosuz LAN kurmak.

Son planlamış revizyon ise (802.16e) mobil kullanıcıları hedefliyor. Burda isterseniz 180 km/saat hızla giden bir trende olun ister yürüyün bağlantınız kesilmeyecek ve notebook'unuz veya cep bilgisayarınızla yüksek hızlı internet elinizin altında olacak. Fakat bu mobil internet için 2006'yı beklemek zorundayız. Intel'in planları arasında ise hem Wi-Fi hemde WiMax destekleyen notebooklar üretmek. Böylece hangisinin sinyali daha güçlü ise ona anında geçilebilecek.

Birde kapsama alanının verimini çok geliştirmek isteyen bir revizyon var ki (802.16f) daha tam belli değil ama eğer kabul edilirse tepeler bile bu standart için sorun olmayacak zira içlerinden geçmeyi planlıyorlar.

802.16 standartı 10-66 GHz arasına yoğunlaşırken bizim WiMax adını verebileceğimiz 802.16a standartı daha düşük olan 2-11 Ghz bölgesine yoğunlaşmakta. Bu bölge içersinde ilk olarak üç bantın kullanılması bekleniliyor 2.5, 3.5 ve 5.8 Ghz.

Bu teknolojinin avantajları arasında bir iki saatte açılabilen internet bağlantıları, uzak Wi-Fi bağlantı (sıcak) noktalarını internet'e katmak, kısa süreli hız arttırımı gereken durumlar olabilir. Bu arada 802.16e formatının aslında bir 3G rakibi olduğunu söylemek lazım sırf bu yüzden Nokia geçen ay WiMax forumundan ayrıldı. 3G'nin avantajları arasında ucuz cihazlar (50$'a kadar) gösterilebilir ayrıca 3G'nin normal GSM şebekesi tarafından büyük destek göreceği düşünülürse her oyuncu için bir yer olacağı kesin. Fakat maksimum hız bakımından WiMax'ın rakibi değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim