Anlık Bildirim

Yeni Xeon'lar tanıdık Opteron'lara karşı

Intel'in büyük değişimler gerçekleştirdiği Nocona çekirdek kod adlı yeni işlemci serisinin bulunduğu platform şimdilik bir numarada olan Opteron'lara karşı testleri gerçekleştirildi. Yeni platformun bize göre en büyük yenilikleri arasında EM64-T'nin yani x86-64bit mimarisinin girişi ve Speed Step benzeri yüke göre işlemci hızı ve voltajını ayarlayan sistem (DBS-Demand Based Switching). Tabii birde DDR2 platformuna geçilmesi, çipset üzerinde SCSI raid, PCI Express yuvaları ve bunların Hot Swap (kapatmadan çıkartabilme, takabilme) özellikleri var.

Bir diğer ilginç özelliklerden biriside Memory Spare ve Memory Mirroring yani gerektiğinde kullanılmak üzere ram tutulması ve kullanılan ramdaki bilginin bozulması ihtimaline karşı başka bir ram'de aynı bilgilerin tutulması. Bitmeyen gelişmelerden biriside artık 4 Gb üstünde ram desteğinin rahatça 64-bit desteği sayesinde verilebilecek olması. Buda çift işlemcili Intel Xeon anakartlarında artık Opteron anakartları gibi bolca (6-8-12) ram slotuna sahip olacak anlamına geliyor. Bunların dışında SSE-3 ve geliştirilmiş Hyper-Threading ekstralarda.

Intel'in çekirdeği ise aslında bir Prescott türevi olan 0.09 micron üretim teknolojisini kullanan 1 Mb L2 ön bellekli bir çekirdek. Bu çekirdek tahmin edeceğiniz gibi bir iki ay içersinde 3.6 Ghz'e kadar çekilecek ama şimdilik maksimum 3.4 Ghz ve masa üstü modeli gibi iş hattının uzunluğundan dolayı biraz performans sorunu yaşıyor. Test sonuçlarına göre ise İş İstasyonu uygulamalarında Xeon'lar biraz daha iyi performans gösterirken (Maya 6.0 hariç), sentetik testlerde Opteron'lar önde çıkmış.

Web sunucusu testlerinde ise Xeon'ları nerdeyse ikiye katlamışlar. Bu büyük farkın nedeni de bariz şekilde çekirdek üzerindeki ram kontrolcüsünün kısa süreli erişim zamanı, daha yüksek veri yolu aralığı ve daha kısa iş hattı. Intel E7525 gibi müthiş yenilikçi çipsetleri üretsede anlaşılan saf güç isteyen testlerde pek başarılı sayılacak gibi gözükmüyor. Amd'ninde en azından yakın özelliklere sahip bir çipset için ise bayağı bir beklemesi gerekecek gibi zira Amd kendi güncellemek yerine bunu başka firmalara devrediyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim