Anlık Bildirim

3.Boyutu kucaklayın: Sharp Actius AL3DU Dizüstü ve Fraunhofer Free2C 3D

Gözlük ya da başka herhangi bir yardımcı ekipman kullanmadan 3 boyutlu görüntüler oluşturabilen ekranlar gün geçtikçe çeşitleniyor. Henüz çok yaygın olmasalar da sürekli değişik ürünler pazara 3B destekli olarak giriyor. Bizde size bunlardan ikisini tanıtmak istedik. İlk ürünümüz Sharp'tan. Sharp geçen sene oldukça sükse yaptığı 3B LCD ekranlarını ürettiği dizüstü bilgisayarlara eklemiş ve ortaya 2.nesil 3B ekranlı Actius AL3DU dizüstü bilgisayar çıkmış.

Sharp Actius AL3DU, Pentium M 750 (1.86 GHz) işlemciye sahip, 128 MB GeForce 6600 Go ekran kartlı, 1 GB belleğe ve 80 GB sabit diski barındıran ve daha da önemlisi 15" boyutunda gerçek 3 boyutlu 2.nesil yüksek kaliteli LCD'si olan yepyeni bir dizüstü.

Actius AL3DU'nun ekranı özellikle moleküler modelleme, medikal görüntüleme ve CAD (Bilgisayar destekli Tasarım) yapanlar için çok büyük kolaylık sağlıyor. Cihazla gelen yazılımlardan biri olan TriDef 3D ise özel 3 boyutlu video görüntülerini bu cihazla izleyebilmenizi sağlıyor.

Sharp'ın bu dizüstünde ve 3B LCD ekranlarında kullandığı teknoloji "paralaks bariyer" kullanılması temeline dayanıyor. Aşağıdaki Sharp'ın sitesinden alınan görüntüler oldukça açıklayıcı.

 

3 boyutlu görüntü oluşturabilmek için sistem arka plan ışığının önüne açılıp kapanabilen ve bunu yaptıkça da ışığın yansıyacağı açıyı değiştiren bir bariyer kullanıyor. Bariyer devredeyken her iki göz için farklı ışık bilgisi göze ulaşıyor. Bu sayede normalde renkli camlı gözlük gerektiren 3B olayı, buna gerek kalmadan mümkün olabiliyor.

Sistemin en önemli noktalarından biri ise 2 boyutlu olan herhangi bir görüntüyü 3 boyutlu olarak yansıtmaması; bunun için görüntünün ya bu teknolojiyi desteklemesi ya da özel yazılımlarda destekler hale getirilmesi gerekiyor. Bir de mümkün olduğunca dik açıyla monitörü izlemeniz gerekiyor; sağa sola gittikçe doğal olarak ışığın özel ayarlanmış yansıması kayboluyor.

Bu kabul edilebilir engellerine rağmen Sharp'ın teknolojisi oldukça akıllıca ve işe yarıyor.

3B ekranlı güçlü dizüstü Actius AL3DU ABD'de 3500$ civarı bir etikete sahip.

» Sharp Actius AL3DU
»
Sharp 3D Teknolojisi
Sıra diğer 3 boyutlu teknolojiye geldi. Bunun sahibi bize MP3'ü armağan eden Alman Fraunhofer Enstitüsü.

Free2C 3D adındaki 60 derece yatay izleme açısı ve 1200 (2x600) x1600 çözünürlüğe kadar 3 boyutlu görüntüler oluşturabilen bir diğer sistem.

3.Boyutu kucaklayın: Sharp Actius AL3DU Dizüstü ve Fraunhofer Free2C 3D

Üstte solda gördüğünüz özel monitör 21.3" boyutunda çift piksel kolonlarıyla ekranın önünde özel bir lens kullanarak izleyiciye 3.boyutun eşsiz deneyimini yaşatıyor. Üstelik bunu %2'den daha düşük bir crosstalk (kanalların bir birbirini olumsuz etkilemesi/karışması) düzeyiyle gerçekleştiriyor. Yani sonuçta oluşan 3B görüntü oldukça net. Monitör özellikle tıp ve mühendislik uygulamaları düşünülerek geliştirildiğinden üzerinde el hareketlerini tanıyan bir sensör sistemi taşıyor; bu sayede elinizin hareketlerine göre 3B objeleri ekranda hareket ettirebiliyorsunuz. Mesela CATIA gibi profosyonel tasarım ortamlarında tasarladığınız her hangi bir parçayı her açıdan takip edebilmeniz mümkün.

Şimdilik sadece profesyonel uygulamalar da yer alan Free2C 3D teknolojisinin Fraunhofer diğer alanlarda da (mesela 3B monitör, TV gibi) kullanılacağından umutlu.

» Free2C 3D
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim