Anlık Bildirim

4 GB Compact Flash belleği 200$: Yüzlerce $ kar edin, Dünyada yaşanan en son çılgınlık !

Özellikle dijital fotoğraf makinesi sahipleri için en önemli masraf kalemlerinden biri bellek. Hele bir de yüksek kapasiteli bir model almayı planlıyorsanız mesela 512MB ve üstü 200$'a yakın harcama yapmanız gerekiyor.

Tabii eğer flash bellekler yerine micro sabit diskleri seçerseniz bunlar biraz daha ekonomik oluyor ama yine kaliteli 2GB Hitachi Micro Disk'lerin 250-300$ gibi bir maliyeti var.

Aynı boyutta flash bellekler ise 500$'dan az değil.

Bu büyük maliyet sorununa çözüm ise Creative'den (!!!) geldi. Creative kısa bir süre önce Apple'ın yeni Mini iPod'unun karşısına MuVo2 isimli 4GB kapasiteli bir MP3 çalıcı çıkardı. Bu ufak ve şirin MP3 çalıcının fiyatıda rekabet amacıyla Mini iPod'un altında tutuldu ve yaklaşık 200$'dan (tıklayınız !!!) satışa sunuldu.

Apple'ın pazardaki liderliğine son vermek için ciddi bir çaba haracayan Creative bunun sonucunda kendisine yepyeni bir pazar yarattı kaza eseri : )

Herşey meraklı bir MuVo2 sahibinin cihazın içini açmasıyla başladı. İçeride tek başına satın alındığında (tıklayınız !!!) 500$'a mal olan canavar 4GB Hitachi Microdrive duruyordu ve üstelik lehim yapılmamıştı. Sadece bir konektörle bağlantısı vardı ve bunu çıkarması çocuk oyuncağıydı.

4 GB Compact Flash belleği 200$: Yüzlerce $ kar edin, Dünyada yaşanan en son çılgınlık !

Bu sürpriz oldukça sevindiriciydi çünkü Hitachi Microdrive CF+ Type II uyumluydu ve bunu destekleyen tüm cihazlara takılabilirdi: Bu şu demek oluyordu 200$'a 500$'lık bellek sahibi olamk demekti : )

Haber ondan sonra hızla yayıldı ve denemeler başladı: Kafalardaki soru çıkan MD'nin fotoğraf makineleri vb. cihazlarla gerçekten çalışabilir miydi ?

Cevap bazı itirazlara rağmen kısa zamanda geldi: Fuji, Canon gibi marka dijital fotoğraf makinelerinin üst modelleri (CF II, Fat 16 ve 32 destekli olanlar) sorunsuzca ve kabul edilebilir hızlarda minik devle çalışıyordu !

4 GB Compact Flash belleği 200$: Yüzlerce $ kar edin, Dünyada yaşanan en son çılgınlık !

İş bunu çözdükten sonra daha da ileriye gitti: Bazı dijital fotoğraf makineleri sadece Fat 16 desteğine sahipti ve bu makineler Fat 16 limitinden dolayı sadece 2 GB'dan faydalanabiliyordu. Çözüm gecikmedi: İlk önce bir CF kart okuyucuyla diski 4GB görmesi için Fat32 formatlıyorsunuz ve ardından Fat16'da 64kb Cluster (Küme) boyutu ile formatlıyorsunuz. Bu basit işlem sayesinde hem tüm saklama kapasitesinden faydalanabiliyorsunuz hem de büyük cluster boyutu ile diske yazma okuma hızları iyileşiyor. Zaten eğer çok hareketli spor resimleri çekmiyorsanız MicroDrive kabul edilebilir yazma ve okuma performansı sunuyor. Eğer makineniz Fat32 desteğine sahipse Fat16'yı hiç kurcalamayın.

Peki Hitachi MicroDrive sadece MuVo2'lerde mi bulunuyor ?

Apple Mini iPod'larla benzer bir kaç cihazda da MD'leri bulmanız mümkün ama hem bunlar cihaza göre modifiye edilmiş olabileceği için sorun çıkartma riskine sahip hem de içlerinden diski ayıklaması daha zor. MuVo2'yi açıp içinden Hitachi'yi almak 3 dakikadan fazla zaman almıyor.

Şimdi de akıllara ilk gelen soruya cevap verelim: Hangi fotoğraf makineleri fayadalanabiliyor ?

Garanti olmasa da tüm Fat32 destekli makineler ile Fat16 destekli makineler sorunsuz biçimde çalışacaktır. Bazı Canon'ların işlemcisi yavaş olduğundan ufak problemler çıkmış ama üstesinden gelenler olmuş.

Bu olayın ardından tahmin edebileceğiniz gibi Amerika ve İngiltere'de Creative MuVo2 satışları patlamış durumda ve sipariş ardından bir süre beklemek gerekiyor.

İşte adım adım resimlerle Hitachi MicroDisk'i nasıl çıkarabileceğiniz gösteren TBreak rehberi:

http://www.tbreak.com/reviews/article.php?id=259

Fotoğraf makineleri ile uyum, işlemi gerçekleştirenlerin deneyimleri vb. ulaşmak için dprevirew forumları. Mutlaka bir göz atın !:

http://forums.dpreview.com/forums/forum.asp?forum=1023&page=1

Güncelleme:

Creative MuVo2 Türkiye'ye Multimedya tarafından getirilmiş ! Multimedya, 4GB'lık modeli 369$+KDV fiyatıyla tanıtıyor. Yanında 59$ değerinde FM radyolu uzaktan kumandayı ise bedava veriyor.

Cihaz KDV ile beraber ABD satış fiyatından 2 katından daha pahalı !

Son dönemde artık ülkemizde de değişik ürünler bulunabiliyor, bazı ürünler ise piyasaya dünya ile aynı anda sürülüyor. Bu bizi sevindiriyor.

İthalatçıların ve Distribütörlerin gümrük problemleri, yüksek ardiye ücretleri, yüksek vergiler vb. zorluklarla karşılaştığını çok iyi biliyoruz ve anlıyoruz ama ne yazık ki özellikle belli ürünlerdeki yurtdışına göre ki ciddi fiyat farkları tüketici tarafında ciddi sıkıntılara yol açıyor. Tabii burada üretici firmaların Avrupa bölgesindeki yüksek fiyat politikasının da katkısı yok değil :(

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2747 kez okundu.
8 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim