Anlık Bildirim

Apple iOS cihazlarında Carrier IQ kullandığını ancak iOS 5'te kaldırdığını kabul etti


Son günlerin en çok tartışılan konularından birisi akıllı telefonlarda üreticinin bilgisi dahilinde Carrier IQ adlı gizli bir uygulamanın kullanıcının her hareketini kaydederek uzak sunuculara göndermesi oldu. Yazılımı ortaya çıkaranlar tüm Android, iOS, RIM cihazlarında bunun kullanıldığını ısrarla kamuoyuna duyurdular. Özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini belirterek tepki gösteren kullanıcıların hedefindeki firmalardan birisi de Apple.

Apple kısa süre önce yaptığı açıklamada önceki iOS platformlarının Carrier IQ yazılımını desteklediğini ancak iOS 5 ile iPhone 4S gibi pek çok modelden yazılımın kaldırıldığını belirtti.

Yazılımın kullanıldığı dönemde de kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşılmadığı, verilerin şifreli ve anonim olarak sunuculara gönderildiği vurgulandı.

Kasım ayının son günlerinde patlak veren olayın gelişimi ise şu şekilde oldu : Carrier IQ firması yıllardır büyük telefon üreticileri ve operatörlerle, cihazlarda meydana gelebilecek her türlü problemin tespitini kolaylaştırmak için ön yüklü bir yazılım kullanılması için anlaşma halinde. Kopan aramalar, batarya problemleri ve diğer ağ sorunları gibi pek çok durum bu yazılım tarafından kaydedilerek uzak sunucularda depolanıyor.

Bir Android kullanıcısı bu yazılımı kendi cihazında farketti ve ondan sonra tepkiler çığ gibi büyüdü. Kullanıcılar iyi niyetli olarak bu yazılımın kullanıldığını kesinlikle kabul etmiyor ve özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğini savunuyor. Verizon, Vodafone, Rogers, O2 ve Nokia gibi firmalar şimdiden özür dilemeye başladı. 

Verge dergisi Nexus One, Nexus S ve Galaxy Nexus ile Motorola XOOM modellerinde bu yazılımın kesinlikle kullanılmadığını açıkladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5267 kez okundu.
23 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iOS / OS X / tvOS / watchOS, Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim