
Apple'ın özellikle yeni ürünlerin piyasaya çıktığı sonbahar döneminde tedarikçi firmalarını zorlayarak kendisine yüzde 50-60 oranında üretim bandı ayırmasını istediği sık sık gündeme geliyor. Bu dönemde de benzer iddialar gündemde.
Sonbahar döneminde yeni iPhone, iPad, iPod ve iWatch modellerini tanıtması beklenen Apple, yüksek satış rakamları nedeniyle tedarik zinciri firmalar ile görüşmeler yapıyor ve tedarikçi firmalar diğer üreticilerin siparişlerini iptal etmeye başladı. Bu tedarikçilerin büyük kısmı Çin'de bulunuyor.
FedEx ve UPS gibi kargo şirketleri de bu dönemde sıkıntı yaşamaktan korkuyor ve taşıma kapasiteleri konusunda artırım yolları arıyor. Operatörler de bazı ürünlerin gecikmesi konusunda abonelerine çok önemli bir müşterinin sevkiyatlarını sebep olarak gösteriyor.
Gündeme gelen iddialarda genelde bu firmanın hangisi olduğu belirtilmiyor ancak Apple olduğunu tahmin etmek pek de zor değil. Önceki senelerde de aynı durumlar yaşanmaktaydı. Özellikle tatillere ve dini günlere denk gelen dönemlerde iOS cihazları adeta peynir ekmek gibi satılıyor.
http://appleinsider.com/articles/14/09/05/apples-massive-fall-lineup-reportedly-causing-shipping-delays-for-other-manufacturers Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Fanboy bir yazar tarafindan yazilmis, baska fanboy bir editor tarafindan dh'de yayinlaniyor..
Hani ben çok bilmem bu işleri. Ancak bildiğim kadarı ile Samsung da Apple da patron şirketi değil. Yatırımcılardan destek alan dev anonim şirketler. Bu şirketleri değerli kılan şey yatırımcıların ilgisidir...
Vel hasıl kelam bu tür şirketler bırakın zarar etmeyi, kardan zarar etmeye başladıklarında dahi yatırımcıların ilgisini kaybederler. Yatırımcıların ilgisini kaybetmek ile batmak arasında çok da bir fark yok. Bu durum bu tür şirketleri hızlı bir çöküş sürecine sokar. Şirken devasa olmasının, onlarca sektörde binlerce çeşit ürün üretmesinin bir önemi yoktur. Sonucunda bütün bu ürünlerin karşılığı paradır. Yatırımcıların ilgisinin kaybolmaya başladığı süreçte şirketi ayakta tutacak tek şey likidite'dir. Eğer nakitin veya hızlıca nakite çevirilebilecek malvarlığın çoksa uzun süre direnebilirsin. Fakat elinde nakitin yoksa tepe taklak batar gidersin.
Dolayısıyla bu konuda hem Apple hem Samsung rahat durumdalar şu anda. Sanılanın aksine Apple daha da rahat durumda. Bunun iki sebebi var;
1- Kasasındaki 160 milyar dolar nakit para.
2- Premium marka olması sebebi ile daha fazla duygusal bağlı müşteri(Fan, fanatik vs.)
2 gün sonra 11 Eylül.Komplo teorisi olarak düşünmüyorum.
11 Eylül'de çok amerikalı öldü haberler var fakat apple dakiler için düğün havası.
11 Ağustosta yerli bir firma lansman yapsa millet ne düşünürdü acaba.