Beş yıllık çalışmanın ardından örümcek uzmanı ve kimyagerlerden oluşan Nottingham Üniversitesi’ndeki araştırmacılar memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan escherichia coli bakterisinden sentezlenen ipeklere ilave moleküller ekleyerek neredeyse gerçek örümcek ipeği kadar başarılı bir ipek elde etti. Üstelik üretimi çok daha ucuz ve kolay bir şekilde.
Pansuman ve Diyabet Tedavisinde Kullanılacak
Üretilen bu ipeğin ilk yardım müdahalelerinde etkin bir rol üstlenmesi bekleniyor. Henüz insan sağlığına olumsuz bir etkisinin tespit edilmediği örümcek ipeğinden yapılan bandajlar yarayı temiz tutmaya ve kan kaybını engellemeye yarayacak üstelik sahip olduğu antibiyotik özelliği ile enfeksiyon riskini de ortadan kaldıracak. Ayrıca doğal bir biyopolimer olan örümcek ipeği görevini yerine getirdikten sonra biyolojik olarak kolayca parçalanabiliyor.
Advanced Materials dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarlarından Profesör Neil Thomas, ipeklerin pansumanlarda ve diyabetik sonucu vücutta oluşan yaraların tedavisinde kullanılabileceğinin ve dokular kendini yenileyene kadar biyolojik olarak parçalanmadan önce, vücutta iskele görevi göreceğini belirtti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Ekransız değil monitör panelsiz denebilir. Gözlerin ucuna dayamışsın ekranı nihayetinde (sağlığa etkisini zaten geçtik)